Martin E. Ford

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Martin E. Ford on amerikkalainen motivaatioteoreetikko. Hän edustaa alan uusinta näkemystä, joka perustuu kognitiiviseen psykologiaan. Kuitenkin se ottaa huomioon toimintaa virittävät tunteet. Motivaatio koostuu hänen mukaansa kolmesta osatekijästä: toiminnan tavoitteesta, selviytymisodotuksista ja tunnelatauksesta. Kaikkien kolmen osatekijän on vaikutettava, jotta motivaatio toimisi parhaiten. Fordin mallin mukaan motivaatio muodostuu vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa.

Toiminnan tavoitteet: Motivoitu toiminta vaatii tavoitteen, johon yksilö pyrkii; tavoite antaa toiminnalle suunnan ja sisällön.

Selviytymisodotukset: Yksilön on uskottava, että hän pystyy saavuttamaan asettamansa päämäärän, ja että ympäristö tarjoaa tähän hyvät mahdollisuudet.

Tunteet: Tunteet antavat yksilölle voimaa ponnistella kohti tavoitetta, vaikuttavat tiedonkäsittelyyn ja antavat tietoa toiminnan etenemisestä. Tunteet syntyvät vuorovaikutuksessa ympäristön kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • WSOY Yksilöllinen ihminen (psykologia 5)
  • Anttila, Halonen, Kalakoski, Kreivi, Laarni, Paavilainen (2008). Persoona 4. Motivaatio, tunteet ja taitava toiminta. Edita.

Kirjallisuutta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Ford, M. Motivating humans. Sage 1992.
Tämä psykologiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.