Marcel Dassault

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Marcel Dassault vuonna 1914.

Marcel Dassault, syntyjään Marcel Bloch, (22. tammikuuta 1892 Pariisi17. huhtikuuta 1989 Neuilly-sur-Seine) oli ranskalainen lentokonesuunnittelija ja Dassault-lentokonetehtaan perustaja.

Nuoruus ja I maailmansodan aika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bloch opiskeli insinööriksi École Supérieure d'Ingénieurs en Électronique et Électrotechniquessa. Hän suunnitteli lentokoneita Ranskan armeijalle ensimmäisen maailmansodan aikana. Tuolloin hän perusti yhtiön nimeltään Societé des Avions Marcel Bloch.

1930-luku ja toinen maailmansota[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Avions Marcel Bloch kansallistettiin lukuisten muiden liian pienten lentokonetehtaiden mukana Ranskan kolmannen tasavallan kansanrintamahallituksen aikana. Bloch jatkoi yrityksen johtajana.

Vuosina 1940–1944 pääosa Ranskaa oli Saksan miehittämä ja Ranskan ilmailuteollisuus – Dassault mukaan lukien – teki alihankintaa Saksalle. Saksalaismielinen Vichyn hallinto pidätti juutalaisen Marcel Blochin lokakuussa 1940. Vuonna 1944 saksalaiset veivät Marcel Blochin Buchenwaldin keskitysleirille, josta hän vapautui 11. huhtikuuta 1945.

Sodan jälkeen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bloch perusti 10. marraskuuta 1945 uuden lentokonetehtaan, joka sai nimen Société des Avions Marcel Bloch.

Vuonna 1949 hän vaihtoi sukunimensä Blochista Dassaultiksi. Nimi juontaa hänen veljestään, kenraali Darius Paul Blochista (1882-1969), joka Ranskan vastarintaliikkeen eräänä johtajana käytti salanimeä "Chardasso" joka on johdettu ranskan kielen termistä "char d'assaut", suomeksi panssarivaunu.

Sodan jälkeen Dassault perusti Dassault-lentokonetehtaan. Hänen pojastaan Serge Dassaultista tuli yrityksen johtaja.

Marcel Dassault on haudattu Cimetière de Passyn hautausmaalle Pariisiin. Hän oli syntyjään juutalainen, mutta uskonnoltaan roomalaiskatolinen. Hänen veljensä, Darius Paul Bloch, otti toisen maailmansodan jälkeen myös sukunimekseen Dassault.

Tämä henkilöön liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.