Maizurun laivastoarsenaali

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Maizurun laivastoarsenaali, 1945

Maizurun laivastoarsenaali (jap. 舞鶴海軍工廠, Maizuru Kaigun Kosho) oli yksi keisarillisen laivaston neljästä merkittävästä laivastoarsenaalista, joka oli varustettu kuivatelakalla.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maizurun laivastoalue perustettiin 1889 Maizuruun Kioron prefektuuriin neljäntenä kotisaarten puolustamisesta vastanneesta laivastoalueesta. Tukikohdan perustamisen jälkeen alueelle valmistui 1901 kuivatelakalla varustettu korjaustelakka. Varustamisen jatkuessa ja tilojen lisääntyessä telakka kykeni aloittamaan laivanrakennuksen 1903, jolloin laivastoarsenaali virallisesti perustettiin.

Alueelle valmistui toinen kuivatelakka 1904 ja kolmas 1914. Kolmas oli valmistuessaan Japanin suurin. Vuoden 1923 Washingtonin laivastosopimuksen perusteella käytiin meriministeriössä keskusteluja telakan sulkemisesta ja arsenaalin toiminnot siirrettiin pääosin muualle, kunnes se vuonna 1936 alkoi jälleen toimintansa. Arsenaalia laajennettiin, alueelle rakennettiin uusia tiloja alusten, lentokoneiden ja aseiden valmistamiseksi laivastolle. Telakka valmisti pääasiassa hävittäjiä ja niitä pienempiä aluksia.

Toisen maailmansodan päätyttyä alue yksityistettiin ja Iino Industries Co. Ltd perusti alueelle Maizurun telakan. Vuonna 1963 nimi muutettiin Maizuru Heavy Industriesiksi. Maizuru liitettiin 1971 Hitachi Zosen Corporationiin, joka vuonna 2002 eriytti telakkatoimintonsa JFE Engineeringin telakkatoimintojen kanssa muodostettuun Universal Shipbuilding Corporationiin.

Alueen vanha pääkonttori ja joitakin telakan rakennuksia on museoitu. Sodan aikaiset kuivatelakat ja vanha nosturi ovat edelleen käytössä.

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Maizuru Naval Arsenal