Magnet-linkki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Magnet-linkit ovat Webissä käytettäviä linkkejä jotka viittaavat tiettyyn sisältökohteeseen, riippumatta kyseisen kohteen varsinaisesta sijainnista palvelimilla. Ne ovat eräs URI-osoitteiden muoto; magnet-linkit ovat Webin kannalta eräs URN-osoitteiden muoto. Magnet-linkeillä ei ole varsinaista RFC-standardia, vaan ne ovat muodostuneet eri ohjelmistojen väliseksi de-facto-standardiksi, joskin kehittäjät ovat pyrkineet noudattamaan RFC-määrityksissä kuvattuja osoitemuotoja.

Magnet-linkit määrittelevät useita metatiedon palasia, joiden mukaan linkkejä tulkitseva asiakasohjelma voi löytää tarvittavat tiedostot. Useimmiten magnet-linkeissä on määritelty tiedostojen tiivistesumma.

Magnet-linkit kehittyivät erilaisten vertaisverkkojen toiminnan tueksi - aluksi se korvasi eDonkey2000:n ed2k:-linkit ja Freenetin freenet:-linkit. Nykyisin Magnet-linkkejä käytetään paljon erilaisien BitTorrent -järjestelmien yhteydessä. Monet BitTorrent-seurantapalvelimet, kuten The Pirate Bay, ovat lopettaneet .torrent-tiedostojen levittämisen kokonaan ja siirtyneet välittämään saman informaation Magnet-linkkien muodossa.

Magnet-linkeissä käytetään useita parametrejä. Tärkein niistä on xt, Exact Topic, jossa on haluttavan tiedoston sisältötiiviste, esimerkiksi magnet:?xt=urn:sha1:YNCKHTQCWBTRNJIV4WNAE52SJUQCZO5C viittaa tiedostoon jolla on tietty SHA-1-tiiviste.

Yleisimmät Magnet-linkkien parametrit:

  • dn (Display Name) – Tiedoston nimi.
  • xl (eXact Length) – Tiedoston koko tavuina.
  • xt (eXact Topic) – Tiiviste.
  • as (Acceptable Source) – Linkki tiedostoon WWW:ssä suoraa latausta varten.
  • xs (eXact Source) – Linkki tiedostoon vertaisverkossa.
  • kt (Keyword Topic) – Hakuavainsanoja.
  • mt (Manifest Topic) – Linkki Magnet Manifest-tyyppiseen tiedostoluetteloon.
  • tr (address TRacker) – BitTorrent-seurantapalvelimen osoite.
Tämä tietotekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.