MES-evakuointijärjestelmä

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Suurikapasiteettinen pelastussukkajärjestelmä risteilyaluksella

MES-evakuointijärjestelmä[1] (engl. Marine Evacuation System, MES) on laitteisto, jolla ihmisiä evakuoidaan hätätilanteessa laivalta, öljynporauslautalta tai muulta vedessä olevalta alukselta pois. Siihen kuuluu täyttyvä hätäliukumäki (kuten lentokoneissa) tai niin sanottu pelastussukka, jota pitkin laskeudutaan vedessä kelluvaan pelastuslauttaan. Tällaiset järjestelmät korvaavat usein nykyaikaisten alusten perinteiset pelastusveneet osittain tai kokonaan.

Toiminta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laukaisulaatikko

On olemassa useita erilaisia evakuointijärjestelmiä, mutta yleensä siihen kuuluu laivan kannella oleva varastolaatikko, josta ilmalla täyttyvä liukumäki ja pelastuslautat putoavat veteen. Pelastuslautat ovat suuria, niihin voi mahtua jopa satoja ihmisiä. Ihmiset laskeutuvat lautoille liukumäkeä tai vertikaalista, hidastavaa sukkaa pitkin. Järjestelmää ohjataan ohjauspaneelilla kannelta. Käyttämiseen tarvitaan vain yksi tai muutama miehistön jäsen ja se on käyttökunnossa parissa minuutissa.[2][3]

Hyödyt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Evakuointijärjestelmä mahdollistaa suuren ihmismäärän evakuoimisen nopeasti ja helposti perinteisiin laskettaviin pelastusveneisiin verrattuna. Ne ovat myös kevyitä ja säästävät tilaa laivalla. 2000-luvulla yhä useammat risteilyalukset varustetaan tällaisilla järjestelmillä.[2]

Esimerkkejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hanna Askola & Tapio Nyman: Turvallisuusvarusteet suojaisissa saaristo-olosuhteissa. Espoo: VTT, 2012. ISBN 978-951-38-7827-6. Teoksen verkkoversio (PDF) (viitattu 19.2.2024).
  2. a b Different Types of Marine Evacuation Systems Marine Insight. 8.1.2019. Viitattu 18.2.2024. (englanniksi)
  3. Learning Marine Evacuation System (PDF) United States Coast Guard. Viitattu 18.2.2024. (englanniksi)
  4. Safety Onboard YouTube. Viking Line. Viitattu 18.2.2024.
  5. Iiro Lehtonen: Katso video: Aurora Botniaan ensimmäisenä suomalaisena matkustaja-aluksena pelastusveneiden sijaan evakuointijärjestelmä – ensitesti Rauman telakalla oli onnistunut Satakunnan Kansa. 25.3.2021. Viitattu 18.2.2024.
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Marine evacuation system