MC Hammer

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Stanley Burrell
MC Hammer (cropped).jpg
MC Hammer heinäkuussa 2008
Syntynyt 30. maaliskuuta 1962 (ikä 52)
Taiteilijanimet MC Hammer (1986-1990, 1996-)
Hammer (1991-1996)
Kotipaikka Oakland, Kalifornia
Aktiivisena 1986-
Tyylilajit hip hop
Ammatit muusikko
Soittimet laulu
Levy-yhtiöt Bustin' Track (1987)
Capitol Records (1988-1995)
EMI (1996-)

Stanley Kirk Burrell (s. 30. maaliskuuta, 1962, Oakland, Kalifornia), taiteilijanimeltään MC Hammer (myöhemmin Hammer) on yhdysvaltalainen rap-muusikko, joka oli suosittu 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alussa.[1] Hänet muistetaan dramaattisesta uransa noususta ja laskusta, "laskuvarjon kokoisista" housuistaan ja vaikutuksestaan hip hop -kulttuuriin ja musiikkiin. Hänestä tuli saarnaaja 1990-luvulla ja hänellä on nykyään oma televisio-ohjelma.

MC Hammerin kakkosalbumi Please Hammer Don't Hurt 'Em sisälsi hänen tunnetuimman hittinsä "U Can't Touch This" (joka samplaa Rick Jamesin "Super Freakia"). Albumi oli ensimmäinen Yhdysvalloissa timanttilevyn saanut hip hop -äänite (yli 10 miljoonaa myytyä levyä).

Musiikkiura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

MC Hammer-hysteria levisi nuoriin todella nopeasti. Hammertime-sanasta tuli osa slangia, ja U Can't Touch This kappaleen rivin mukaisesti ("Stop! Hammertime") tähän on kirjoitettu kyseinen teksti.

Hammerin ensimmäinen levy oli Feel My Power (1987); levy myi yli 60 000 kappaletta ja Hammer sai sen johdosta useita tarjouksia isoilta levy-yhtiöiltä. Hän kieltäytyi aluksi tekemästä sopimusta Capitol Recordsin kanssa, mutta kun sopimustarjoukseen lisättiin huomattava bonussumma, Hammer suostui. Capitol julkaisi debyyttilevyn uudelleen nimellä Let's Get It Started, ja uudelleenjulkaisu myi triplaplatinaa (yli kolme miljoonaa myytyä levyä).

Ylempänä mainitun toisen albumin jälkeen MC Hammer kiersi Eurooppaa PepsiCon sponsoroimana. Hänen musiikkityylinsä alkoi kuitenkin saada osakseen kritiikkiä, joka laajeni hänen imagoonsa ja lyriikkansa. Kritiikistä huolimatta Hammerin suosio kasvoi, ja hän myi mm. MC Hammer -leluja ja sai oman piirrossarjansa.

Vuoden 1991 albumia Too Legit to Quit varten MC Hammer pudotti nimestään MC:n ja vastasi kriitikoilleen levyllä. Vaikka kriitikot eivät levyä hyväksyneet sen enempää kuin edellisiäkään, albumi myi vahvasti ja sen nimikappale oli menestys. The Addams Family -elokuvan soundtrackilla ollut "Addams Groove" oli myös menestys ja lisättiin Too Legit to Quitin vinyylijulkaisuun. Hammer vaihtoi 1990-luvun alussa levymerkkiä Giant Recordsille, ja hip-hopin muuttuvassa hengessä julkaisi aggressiivisemman albumin nimeltä The Funky Headhunter.

Vuonna 1995 Hammer julkaisi Inside Out -albumin, joka sai jälleen huonon vastaanoton kriitikoilta ja myi kehnosti. Giant Records pudotti Hammerin listoiltaan, ja laskevan levynmyynnin ja huolettoman rahankäytön vuoksi Hammer ajautui vararikkoon 1996. Hammer teki kuitenkin pikaisen paluun hittikokoelma Back 2 Back Hitsillä, joka nostatti Hammer-hysteriaa korkealle. 2000-luvun taitteessa julkaistiin Active Duty -studioalbumi, joka menestyi kohtalaisesti. Hammer jatkaa levytysuraansa ja tällä hetkellä hänen elämästään kuvataan tositv-sarjaa Hammertime. Sarjan ensimmäinen kausi nähtiin Yhdysvalloissa 2009 kesällä.

Diskografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. MC Hammer Allmusic.com. Viitattu 31.7.2011.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]