Mash-up

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Tämä artikkeli käsittelee musiikkityyliä. Muut merkitykset löytyvät täsmennyssivulta.

Mash-up (myös mashup) on musiikkityyli, jossa yhdistetään kahden tai useamman yhtyeen tai artistin musiikkia yhdeksi kappaleeksi. Useimmiten mash-up tehdään poistamalla toisesta musiikkikappaleesta laulu pois, jonka jälkeen taustamusiikin päälle lisätään lauluraita jostakin toisesta kappaleesta. Yleensä yhdistetyissä kappaleissa säkeistöjen ja kertosäkeistöjen pituudet ovat suunnilleen samanpituisia, jolloin kappaleiden yhdistely on helpointa. Yhdisteltävät musiikkikappaleet voivat olla täysin eri musiikkigenreistä. Esimerkiksi Roy Kerr yhdisti toisiinsa Christina Aguileran hitin Genie in a Bottle ja The Strokesin Hard to Explain -kappaleen. Vaikka mash-up A Stroke of Genius tehtiin lupaa kysymättä, levy-yhtiö piti kappaleesta ja Kerr palkattiin tekemään virallisia remixejä muun muassa Aguileran kappaleista.

Historiaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Levy-yhtiöt eivät yleensä suhtaudu mash-upeihin suopeasti. Eräs tunnetuimmista mash-upien tekijöistä on Adrian Burton. Hän teki taiteilijanimellä Danger Mouse albumin The Grey Album, jossa yhdistettiin toisiinsa Jay-Z:n The Black Albumin lauluraita ja The Beatlesin White Albumin taustat. Burtonia ei haastettu oikeuteen teostaan, ja hän on myöhemmin toiminut Gnarls Barkleyn tuottajana.

‎10 vuotta sitten esimerkiksi klassinen reggae-rytmi yhdistettynä hiphop/r&b -vokaaleihin saattoi olla jollain mittarilla freesi kombo.

Termi "mash-up" on kuitenkin hyvin uusi. Kappaleita on soitettu toistensa päälle (alkuperäinen termi "blending") DJ:iitten toimesta jo ainakin 70-luvun puolivälistä lähtien. Francis Grasso teki tekniikan tunnetuksi.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Kokko, Tuomas: Mash-upit syntyvät sattumalta. Jyväskylän ylioppilaslehti 5/2007, sivu 23
Tämä musiikkiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.