Luettelo vuoden 1991 miehittämättömistä avaruuslennoista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Vuonna 1991 tehtiin noin sadan satelliitin laukaisu. Se oli Neuvostoliiton viimeinen vuosi, loppuvuoden laukaisut kuuluvat Venäjän federaatiolle.

Onnistuneet laukaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laukaisuajankohta Aluksen nimi Aluksen tyyppi Aluksen operaattori Kantoraketti, laukaisupaikka
Tammikuu
8. NATO 4A Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti, GEO-rata NATO Delta-7925, Cape Canaveral
14. Progress-M 6 Rahtialus, LEO-rata Neuvostoliitto Sojuz-U2, Baikonurin kosmodromi
15. Italsat 1 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Italia Ariane-44L H10, Kourou (yhteislaukaisu)
15. Eutelsat-2 F2 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Eutelsat Ariane-44L H10, Kourou (yhteislaukaisu)
17. Kosmos 2121 (Zenit-8 #97, Oblik #97) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
18. Kosmos 2122 (US-P #37) Sotilaallinen merivalvontasatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Tsiklon-2, Baikonurin kosmodromi
29. RS 14 Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
29. Informator 1 Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
29. Oscar 21 Radioamatöörisatelliitti Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
Helmikuu
5. RS 13 Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
5. Kosmos 2123 (Tsikada #17) Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
5. RS 12 Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
7. Kosmos 2124 (Jantar-4K2 #55, Kobalt #55) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
12. Kosmos 2125 (Strela-1M #353) Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi(yhteislaukaisu)
12. Kosmos 2126 (Strela-1M #354) Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi(yhteislaukaisu)
12. Kosmos 2127 (Strela-1M #355) Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi(yhteislaukaisu)
12. Kosmos 2128 (Strela-1M #356) Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi(yhteislaukaisu)
12. Kosmos 2129 (Strela-1M #357) Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi(yhteislaukaisu)
12. Kosmos 2130 (Strela-1M #358) Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi(yhteislaukaisu)
12. Kosmos 2131 (Strela-1M #359) Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi(yhteislaukaisu)
12. Kosmos 2132 (Strela-1M #360) Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi(yhteislaukaisu)
14. Kosmos 2133 (US-KMO #2) Proton-K Blok-DM-2, Baikonurin kosmodromi
15. Kosmos 2134 (Jantar-1KFT #13, Kometa #13) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Sojuz-U, Baikonurin kosmodromi
15. Molnija-1 80 Tietoliikennesatelliitti, Molnija-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Molnija-M (Blok-ML), Plesetskin kosmodromi
26. Kosmos 2135 (Parus #71) Sotilaallinen paikannussatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
28. Raduga 27 (Gran 38L) Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Neuvostoliitto Proton-K Blok-DM-2, Bainonurin kosmodromi
Maaliskuu
2. Astra 1B Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata SES Astra Ariane-44LP H10, Kourou (yhteislaukaisu)
2. Meteosat 5 Sääsatelliitti, GEO-rata EUMETSAT Ariane-44LP H10, Kourou (yhteislaukaisu)
6. Kosmos 2136 (Zenit-8 #98, Oblik #98) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
8. Lacrosse 2 (USA 69) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata NRO, Yhdysvallat Titan-4(04)A, Vandenbergin lentotukikohta
8. Inmarsat-2 F2 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata INMARSAT Delta-6925, Cape Canaveral
12. Nadezhda 3 (Nadezhda #6) Paikannus- ja meripelastussatellitti, LEO-rata Neuvostoliitto Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
19. Progress-M 7 Rahtialus, LEO-rata Neuvostoliitto Sojuz-U2, Baikonurin kosmodromi
19. Kosmos 2137 (Taifun-1Yu #11, Yug #11) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
22. Molnija-3 55L Tietoliikennesatelliitti, Molnija-rata Neuvostoliitto Molnija-M (Blok-ML), Plesetskin kosmodromi
26. Kosmos 2138 (Jantar-4K2 #56, Kobalt #56) Sojuz-U, Baikonurin kosmodromi
31. Almaz 1 (Almaz-T #3) Proton-K, Baikonurin kosmodromi
Huhtikuu
4. Kosmos 2139 (Uragan #42) Paikannussatelliitti, MEO-rata Neuvostoliitto Proton-K Blok-DM-2, Baikonurin kosmodromi (yhteislaukaisu)
4. Kosmos 2140 (Uragan #43) Paikannussatelliitti, MEO-rata Neuvostoliitto Proton-K Blok-DM-2, Baikonurin kosmodromi (yhteislaukaisu)
4. Kosmos 2141 (Uragan #44) Paikannussatelliitti, MEO-rata Neuvostoliitto Proton-K Blok-DM-2, Baikonurin kosmodromi (yhteislaukaisu)
4. Anik E2 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Kanada Ariane-44P H10, Kourou
5. CGRO Tiedesatelliitti (gammasäteily) NASA Atlantis F 8 (STS-37), Cape Canaveral
13. ASC 2 -> Spacenet 4 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Delta-7925, Cape Canaveral
16. Kosmos 2142 (Parus #72) Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
24. Meteor-3 4 Sääsatelliitti Neuvostoliitto Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi
28. IBSS-SPAS 02

CRO A CRO B CRO C USA 70

Discovery F12 (STS-39), Cape Canaveral
Toukokuu
14. NOAA 12 (D) Sääsatelliitti NOAA Atlas-E, Vandenbergin lentotukikohta
16. Kosmos 2143 (Strela-3 #61) Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
16. Kosmos 2144 (Strela-3 #62) Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
16. Kosmos 2145 (Strela-3 #63) Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
16. Kosmos 2146 (Strela-3 #64) Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
16. Kosmos 2147 (Strela-3 #65) Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
16. Kosmos 2148 (Strela-3 #66) Tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
18. Sojuz-TM 12 Mak 1 ? Malline?? Neuvostoliitto Sojuz-U2, Baikonur
21. Resurs-F 10 (Resurs-F2 #6) Kaukokartoitussatelliitti Neuvostoliitto Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
24. Kosmos 2149 (Jantar-4K2 #57, Kobalt #57) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
29. Satcom C5 (Aurora 2) Delta-7925, Cape Canaveral
30. Progress-M 8 Rahtialus, LEO-rata Neuvostoliitto Sojuz-U2, Baikonurin kosmodromi
Kesäkuu
4. Okean 3 (Okean-O1 #6) Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi
11. Kosmos 2150 (Strela-2M #49) Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministreiö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
13. Kosmos 2151 (Tselina-R #3) Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi
18. Molnija-1 81 Tietoliikennesatelliitti, Molnija-rata Neuvostoliitto Molnija-M (Blok-ML), Plesetskin kosmodromi
28. Resurs-F 11 (Resurs-F1 (17F43) #12) Kaukokartoitussatelliitti Neuvostoliitto Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
29. REX 1 (P89-1A) Scout-G1, vandenberg
Heinäkuu
1. Horizont 23 (Horizont 34L) Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Neuvostoliitto Proton-K Blok-DM-2, Baikonurin kosmodromi
4. Navstar-2A 2 (GPS 24, USA 71) Sotilaallinen paikannussatelliitti, MEO-rata Yhdysvaltain ilmavoimat Delta-7925, Cape Canaveral (yhteislaukaisu)
4. Losat X Delta-7925, Cape Canaveral (yhteislaukaisu)
9. Kosmos 2152 (Zenit-8 #99, Oblik #99) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
10. Kosmos 2153 (Jantar-4KS1M #1, Neman #1) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Sojuz-U TB
17. ERS 1 Kaukokartoitussatelliitti, LEO-rata ESA Ariane-40 H10, Kourou (yhteislaukaisu)
17. Orbcomm X Ariane-40 H10, Kourou (yhteislaukaisu)
17. SARA Ariane-40 H10, Kourou (yhteislaukaisu)
17. Tubsat A Yliopistosatelliitti Berliinin teknillinen yliopisto Ariane-40 H10, Kourou (yhteislaukaisu)
17. UoSAT 5 (Oscar 22, UO 22) Yliopistosatelliitti Surreyn yliopisto Ariane-40 H10, Kourou (yhteislaukaisu)
17. Microsat 1 (SCS 1) Pegasus HAPS Edwardin lentotukikohta, B-52-lentokone, osittainen epäonnistuminen (yhteislaukaisu)
17. Microsat 2 (SCS 2) Pegasus HAPS Edwardin lentotukikohta, B-52-lentokone, osittainen epäonnistuminen (yhteislaukaisu)
17. Microsat 3 (SCS 3) Pegasus HAPS Edwardin lentotukikohta, B-52-lentokone, osittainen epäonnistuminen (yhteislaukaisu)
17. Microsat 4 (SCS 4) Pegasus HAPS Edwardin lentotukikohta, B-52-lentokone, osittainen epäonnistuminen (yhteislaukaisu)
17. Microsat 5 (SCS 5) Pegasus HAPS Edwardin lentotukikohta, B-52-lentokone, osittainen epäonnistuminen (yhteislaukaisu)
17. Microsat 6 (SCS 6) Pegasus HAPS Edwardin lentotukikohta, B-52-lentokone, osittainen epäonnistuminen (yhteislaukaisu)
17. Microsat 7 (SCS 7) Pegasus HAPS Edwardin lentotukikohta, B-52-lentokone, osittainen epäonnistuminen (yhteislaukaisu)
23. Resurs-F 12 (Resurs-F1 (17F43) #13) Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
Elokuu
1. Molnija-1 82 Tietoliikennesatelliitti, Molnija-rata Neuvostoliitto Molnija-M (Blok-ML), Plesetskin kosmodromi
2. TDRS 5 Linkkisatelliitti NASA Atlantis F9 (STS-43), Cape Canaveral
14. Intelsat-6 5 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Intelsat Ariane-44L H10, Kourou
15. Meteor-3 5 Sääsatelliitti Neuvostoliitto Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi
20. Progress-M 9 Rahtialus, LEO-rata Neuvostoliitto Sojuz-U2, Baikonurin kosmodromi
21. Resurs-F 13 (Resurs-F2 #7) Kaukokartoitussatelliitti Neuvostoliitto Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
22. Kosmos 2154 (Parus #73) Sotilaallinen paikannussatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
25. BS 3b H-1, Tanegashima
29. IRS 1B Kaukokartoitussatelliitti, LEO ISRO, Intia Vostok-2M TB
30. Solar A (Yohkoh) Tiedesatelliitti ISAS, Japani M-3S-2 Ka
Syyskuu
12. UARS Kaukokartoitussatelliitti NASA? Discovery F13 (STS-48), Cape Canaveral
13. Kosmos 2155 (US-KMO #3) Proton-K Blok-DM-2, Bainonurin kosmodromi
17. Molnija-3 48L Tietoliikennesatelliitti, Molnija-rata Neuvostoliitto Molnija-M (Blok-ML), Plesetskin kosmodromi
19. Kosmos 2156 (Jantar-4K2 #58, Kobalt #58) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Sojuz-U, Baikonurin kosmodromi
26. Anik E1 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Kanada Ariane-44P H10, Kourou
28. Kosmos 2157 (Strela-3 #67) Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti Neuvostoliitto Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi
28. Kosmos 2158 (Strela-3 #68) Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti Neuvostoliitto Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi
28. Kosmos 2159 (Strela-3 #69) Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti Neuvostoliitto Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi
28. Kosmos 2160 (Strela-3 #70) Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti Neuvostoliitto Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi
28. Kosmos 2161 (Strela-3 #71) Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti Neuvostoliitto Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi
28. Kosmos 2162 (Strela-3 #72) Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti Neuvostoliitto Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
Lokakuu
4. Foton 4 (Foton #7) Neuvostoliitto Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
9. Kosmos 2163 (Orlets-1 #3, Don #3) Sojuz-U2, Baikonurin kosmodromi
10. Kosmos 2164 (Taifun-1Yu #12, Yug #12) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
17. Progress-M 10 Rahtialus, LEO Neuvostoliitto Sojuz-U2, Baikonurin kosmodromi
23. Horizont 24 (Horizont 35L) Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Neuvostoliitto Proton-K Blok-DM-2, Baikonurin kosmodromi
29. Intelsat-6 1 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Intelsat Ariane-44L H10, Kourou
Marraskuu
8. SLDCOM 2 (USA 72) Titan-4(03)A, Vandenbergin lentotukikohta (yhteislaukaisu)
8. NOSS-2 2A (USA 74) Sotilaallinen paikannussatelliitti Yhdysvaltain laivasto Titan-4(03)A, Vandenbergin lentotukikohta (yhteislaukaisu)
8. NOSS-2 2B (USA 76) Sotilaallinen paikannussatelliitti Yhdysvaltain laivasto Titan-4(03)A, Vandenbergin lentotukikohta (yhteislaukaisu)
8. NOSS-2 2C (USA 77) Sotilaallinen paikannussatelliitti Yhdysvaltain laivasto Titan-4(03)A, Vandenbergin lentotukikohta (yhteislaukaisu)
12. Kosmos 2165 (Strela-3 #73) Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
12. Kosmos 2166 (Strela-3 #74) Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
12. Kosmos 2167 (Strela-3 #75) Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
12. Kosmos 2168 (Strela-3 #76) Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
12. Kosmos 2169 (Strela-3 #77) Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
12. Kosmos 2170 (Strela-3 #78) Sotilaallinen tietoliikennesatelliitti Neuvostoliiton puolustusministeriö Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
20. Kosmos 2171 (Jantar-4K2 #59, Kobalt #59) Tiedustelusatelliitti, LEO-rata Neuvostoliiton puolustusministeriö Sojuz-U, Plesetskin kosmodromi
22. Kosmos 2172 (Potok #7, Geizer 18L) Proton-K Blok-DM-2, Bainonurin kosmodromi
24. DSP 16 Ennakkovaroitussatelliitti, MEO Yhdysvaltain puolustusministeriö Atlantis F10 (STS-44), Cape Canaveral
27. Kosmos 2173 (Parus #74) Sotilaallinen paikannussatelliitti Neuvostoliiton/Venäjän puolustusministeriö Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
28. DMSP-5D2 F11 (USA 73) Sotilaallinen sääsatelliitti Yhdysvaltain puolustusministeriö Atlas-E Star-37S-ISS, Vandenbergin lentotukikohta
Joulukuu
7. Eutelsat-2 F3 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Eutelsat Atlas-2, Cape Canaveral
16. Télécom 2A Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Ariane-44L H10, Kourou (yhteislaukaisu)
16. Inmarsat-2 F3 Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Inmarsat Ariane-44L H10, Kourou (yhteislaukaisu)
17. Kosmos 2174 (Jantar-1KFT #14, Kometa #14) Vakoilusatelliitti, LEO-rata Neuovstoliiton puolustusministeriö Sojuz-U, Baikonurin kosmodromi
18. Interkosmos 25 (Apex, AUOS-Z-AP-IK #1) Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
18. Magion 3 Tsiklon-3, Plesetskin kosmodromi (yhteislaukaisu)
19. Raduga 28 (Gran 39L) Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Neuvostoliitto/Venäjä Proton-K Blok-DM-2, Bainonurin kosmodromi
28. DFH-2A 5 (STTW 5, ZX 4) Tietoliikennesatelliitti, GEO-rata Kiinan kansantasavalta Pitkä marssi CZ-3, Xichangin avaruuskeskus, osittainen epäonnistuminen

Epäonnistuneet laukaisut[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • 18.4.1991, BS 3h, Atlas-1, Cape Canaveral
  • 25.6.1991 Kosmos (2152a) (Taifun-2 #28) / 24 Romb, Tiedustelusatelliitti, LEO-rata, Neuvostoliiton puolustusministeriö, Kosmos-3M, Plesetskin kosmodromi
  • 30.8.1991, Kosmos (2155) (Tselina-2 #9), Zenit-2, Baikonur


Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Q space.svg Edeltäjä:
Vuosi 1990
Miehittämätön avaruustoiminta
1991
Seuraaja:
Vuosi 1992