Luettelo absoluuttisesti kirkkaimmista lähitähdistä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Kirkkaat lähitähdet ovat tässä tähtiä, joiden absoluuttinen kirkkaus on yli +8,5 eli mukaan ei lasketa punaisia kääpiötähtiä. Tähtiä on lueteltu muutamissa aurinkoa ympäröivissä palloissa, esim. pallossa jonka säde on 10 parsekia. Luettelot vain suunta-antavia, ei täydellisiä. Auringon tyyppisen tähden spektriluokka on G2V. Auringonkaltaisia ovat tähdet, joiden spektri on F, G tai K ja spektrissä esiintyy V.

Tähtiä alle 10 parsekin päässä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

10 parsekia on 32,6 valovuotta.

Nimi Spektriluokka Absoluuttinen kirkkaus Rektaskensio Deklinaatio Tähden etäisyys
(valovuotta)
Aurinko G2V 4.8 1.6x10-6
α Centauri A G2V 4.38 14h 39m 37s -60° 50' 02" 4.36
α Centauri B K0V 5.71 14h 39m 35s -60° 50' 14" 4.36
Sirius A1V 1.47 06h 45m 09s -16° 42' 58" 8.58
ε Eridani K2V 6.19 03h 32m 56s -09° 27' 30" 10.5
Procyon A F5V-IV 2.66 07h 39m 18s +05° 13' 30" 11.4
61 Cygni A K5.0V 7.49 21h 08m 52s +38° 56' 51" 11.4
61 Cygni B K7.0V 8.31 21h 08m 52s +38° 56' 51" 11.4
ε Indi K5Ve 6.89 22h 03m 22s -56° 47' 10" 11.8
τ Ceti G8Vp 5.68 01h 44m 04s -15° 56' 15" 11.9
Groombridge 1618 K7.0V 8.16 10h 11m 22s +49° 27' 15' 15.9
40 Eridani K1Ve 5.68 04h 15m 16s -07° 39' 10" 16.4
70 Ophiuchi A K1Ve 5.66 18h 05m 27s +02° 30' 00" 16.6
70 Ophiuchi B K5Ve 7.51 18h 05m 27s +02° 30' 00" 16.6
Altair A7IV-V 2.22 19h 50m 47s +08° 52' 06" 16.7
σ Draconis K0V 5.88 19h 32m 22s +69° 39' 40" 18.8
HR 5568 K5Ve 6.90 14h 57m 28s -21° 24' 56" 19.2
Achird A G3V 4.58 00h 49m 06s +57° 48' 55" 19.4
36 Ophiuchi A K1Ve 6.19 17h 15m 21s -26° 36' 10" 19.5
36 Ophiuchi B K1Ve 6.20 17h 15m 21s -26° 36' 10" 19.5
36 Ophiuchi C K5Ve 7.45 17h 16m 13s -26° 32' 46" 19.5
Gliese 783 A K3V 5.32 20h 11m 12s -36° 06' 04" 19.7
82 Eridani G5V 5.35 03h 19m 56s -43° 04' 11" 19.8
δ Pavonis G8V 4.63 20h 08m 44s -66° 10' 55" 19.9
Gliese 892 K3V 6.49 23h 13m 17s +57° 10' 06" 21.3
ξ Boötis A G8Ve 5.54 14h 51m 23s +19° 06' 02" 22.1
ξ Boötis B K4Ve 7.81 14h 51m 23s +19° 06' 02" 22.1
Gliese 667 A K3V 7.01 17h 18m 57s -34° 59' 24" 23.4
HR 753 A K3V 6.50 02h 36m 05s +06° 53' 13" 23.6
Gliese 33 K2V 6.33 00h 48m 22s +05° 16' 48" 24.3
β Hydri G2IV 3.43 00h 25m 39s -77° 15' 18" 24.4
107 Piscium K1V 5.87 01h 42m 30s +20° 16' 07" 24.6
μ Cassiopeiae A G5VI 5.80 01h 08m 16s +54° 55' 13" 24.6
TW Piscis Austrini K5Ve 7.01 22h 56m 24s -31° 33' 56" 24.9
Fomalhaut A3V 1.73 22h 57m 39s -29° 37' 20" 25.1
Gliese 673 K7V 8.11 17h 25m 45s +02° 06' 41" 25.2
Vega A0Va 0.58 18h 36m 56s +38° 47' 01" 25.3
π3 Orionis A F6V 3.60 04h 49m 51s +06° 57' 41" 26.2
χ1 Draconis F7Vvar 4.02 18h 21m 03s +72° 43' 58" 26.3
Gliese 884 K5 8.45 23h 00m 16s -22° 31' 28" 26.4
p Eridani A K2V 6.71 01h 39m 47s -56° 11' 44" 26.6
p Eridani B K0V 6.84 01h 39m 48s -56° 11' 34" 26.6
ξ Ursae Majoris A G0V 4.25 11h 18m 11s +31° 31' 45" 27.2
ξ Ursae Majoris B G5V 5.07 11h 18m 11s +31° 31' 45" 27.2
Chara G0V 4.67 12h 33m 45s +41° 21' 27" 27.3
μ Herculis G5IV 3.81 17h 46m 28s +27° 43' 21" 27.4
61 Virginis G5V 5.09 13h 18m 24s -18° 18' 40" 27.8
ζ Tucanae F9V 4.56 00h 20m 04s -64° 52' 29" 28.0
χ1 Orionis A G0V 4.68 05h 54m 23s +20° 16' 34" 28.3
Gliese 250 K3V 6.81 06h 52m 18s -05° 10' 25" 28.6
41 Arae A G8V 6.11 17h 19m 03s -46° 38' 02" 28.7
HR 7722 K3V 6.00 20h 15m 17s -27° 01' 59" 28.7
HR 1614 A K3V 6.52 05h 00m 49s -05° 45' 13" 28.8
γ Leporis A F7V 3.83 05h 44m 28s -22° 26' 54" 29.2
γ Leporis B K2V 6.38 05h 44m 28s -22° 26' 54" 29.2
Rana K0IV 3.79 03h 43m 15s -09° 45' 48" 29.4
β Comae Berenices G0V 4.42 13h 11m 52s +27° 52' 41" 29.9
Groombridge 1830 A G8VI 6.70 11h 52m 59s +37° 43' 07" 29.9
κ1 Ceti G5V 5.00 03h 19m 22s +03° 22' 13" 29.9
γ Pavonis F6V 4.39 21h 26m 27s -65° 21' 58" 30.0
HR 4523 A G3V 5.06 11h 46m 31s -40° 30' 01" 30.1
61 Ursae Majoris G8V 5.57 11h 41m 03s +34° 12' 06" 30.9
HR 4458 A K0V 6.06 11h 34m 30s -32° 49' 53" 31.1
Gliese 638 K7V 8.13 16h 45m 06s +33° 30' 33" 31.7
12 Ophiuchi K2V 5.82 16h 36m 21s -02° 19' 29" 31.9
HR 511 K0V 5.64 01h 47m 45s +63° 51' 09" 32.5

Tähdet 10-13 parsekin välissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähden etäisyys 32.7 - 42.4 valovuotta Auringosta.

Nimi Spektriluokka Absoluuttinen kirkkaus Rektaskensio Deklinaatio Tähden etäisyys
(valovuotta)
HR 5256 K3V 6.85 13h 57m 32s +61° 29' 34" 32.9
α Mensae G5V 5.05 06h 10m 14s -74° 45' 11" 33.1
Gliese 453 K4V 7.01 11h 57m 56s -27° 42' 25" 33.1
Pollux K0IIIb 1.08 07h 45m 19s +28° 01' 34" 33.7
HR 857 K1V 6.04 02h 52m 32s -12° 46' 11" 33.9
ι Persei G0V 3.98 03h 09m 04s +49° 36' 48" 34.4
HR 9038 K3V 6.20 23h 52m 25s +75° 32' 40" 35.2
ζ Herculis F9IV 2.64 16h 41m 17s +31° 36' 07" 35.2
Wolf 635 K7 V 7.75 17h 05m 03s -05° 03' 59" 35.3
Gl 688 K3V 6.07 17h 39m 17s +03° 33' 19" 35.4
δ Trianguli G0V 4.66 02h 17m 03s +34° 13' 27" 35.4
β Virginis F8V 3.49 11h 50m 41s +01° 45' 55" 35.6
Gliese 86 A K0V 5.89 02h 10m 26s -50° 49' 25" 35.6
Gl 370 K5V 7.69 09h 51m 07s -43° 30' 10" 36.0
Gl 320 K2V 6.45 08h 43m 18s -38° 52' 57" 36.2
Denebola A3Vvar 1.92 11h 49m 04s +14° 34' 20" 36.2
HR 6806 K2V 6.15 18h 09m 38s +38° 27' 32" 36.2
54 Piscium K0V 4.66 00h 39m 22s +21° 15' 02" 36.2
γ Serpentis F6V 3.62 15h 56m 28s +15° 39' 53" 36.3
11 Leonis Minoris G8V 5.16 09h 35m 40s +35° 48' 39" 36.5
θ Persei F7V 3.85 02h 44m 12s +49° 13' 43" 36.6
Arcturus K1.5III -0.32 14h 15m 40s +19° 10' 57" 36.7
Gl 505 A K2V 5.98 13h 16m 51s +17° 01' 02" 36.8
Gl 902 K3V 7.29 23h 39m 37s -72° 43' 20" 36.9
η Boötis A/B G0IV 2.38 13h 54m 41s +18° 23' 55" 37.0
Gl 169 K7V 7.95 04h 29m 00s +21° 55' 22" 37.6
DE Boötis A/B K2V 5.68 14h 53m 24s +19° 09' 10" 37.6
GL 542 K3V 6.72 14h 19m 05s +21° 55' 22" 38.2
GL 435 K5V 7.32 11h 41m 02s -44° 24' 19" 38.2
λ Serpentis A/B G0Vvar 4.07 15h 46m 27s 07° 21' 12" 38.3
ι Pegasi A/B F5V 3.48 22h 07m 00s +25° 20' 42" 38.3
δ Capricorni A/B A5IV 2.27 21h 47m 02s -16° 07' 36" 39
γ Virginis A F0V 3.48 12h 41m 40s -01° 26' 58" 38.6
ζ Doradus F7V 4.38 05h 05m 31s -57° 28' 22" 39.4
ζ Trianguli Australis F9V 4.72 16h 28m 28s -70° 05' 04" 39.5
ζ2 Reticuli G1V 4.83 03h 18m 13s -62° 30' 23" 39.4
ζ1 Reticuli G2V 5.11 03h 17m 46s -62° 34' 31" 39.5
HR 3384 K0V 5.95 08h 32m 52s -31° 30' 10" 39.7
HR 1925 K1Ve 5.85 05h 41m 20s +53° 28' 52" 39.9
β Trianguli Australis A F2III 2.27 15h 55m 09s -63° 25' 50" 40.1
85 Pegasi A G3V 5.30 00h 02m 10s +27° 05' 04" 40.5
85 Pegasi B K6V 8.50 00h 02m 10s +27° 04' 54" 40.5
ρ1 Cancri A G8V 5.47 08h 52m 36s +28° 19' 51" 40.9
HR 3259 K0V 5.45 08h 18m 24s -12° 37' 47" 41.0
Gl 349 K3V 6.80 09h 29m 55s +05° 39' 18" 41.1
Gl 428 B K7V 7.31 11h 24m 40s -61° 38' 51" 41.1
HR 483 G2V 4.45 01h 41m 47s +42° 36' 50&;quot; 41.2
λ Aurigae G0V 4.18 05h 19m 08s +40° 06' 02" 41.2
HR 683 G8V 5.82 02h 18m 59s -25° 56' 48" 41.3
44 Boötis A F9V 4.82 15h 03m 47s +47° 39' 15" 41.6
44 Boötis B/C G2 V 5.59 15h 03m 47s +47° 39' 15" 41.6
HR 6518 K0V 5.90 17h 25m 01s +67° 18' 24" 41.7
Gl 2046 K3V 7.15 05h 54m 04s -60° 01' 24" 41.8
36 Ursae Majoris F8V 4.28 10h 30m 38s +55° 58' 50" 41.9
HR 6094 A G3V 4.39 16h 24m 01s -39° 11' 35" 42.0
HR 4587 K0IV 5.03 12h 00m 45s -10° 26' 46" 42.1
Capella Aa G5III 0.25 05h 16m 41s +45° 59' 53" 42.2
Capella B G1III 0.40 05h 16m 41s +45° 59' 53" 42.2
HR 6998 G5V 5.28 18h 38m 53s -21° 03' 05" 42.3

Tähtiä etäisyydellä 13 -- 15 parsekia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tähtiä, jotka ovat arviolta 42.5 -- 48.9 valovuoden päässä auringosta.

Nimi Spektriluokka Absoluuttinen kirkkaus Rektaskensio Deklinaatio Tähden etäisyys
(valovuotta)
Gl 707 K7V 7.65 18h 12m 21s -43° 26' 41" 42.6
Gl 204 K5V 7.65 05h 28m 26s -03° 29' 58" 42.6
Gl 167 K5V 7.03 04h 15m 57s -53° 18' 35" 42.8
HD 170657 K1V 6.21 18h 31m 19s -18° 54' 30" 43.0
HR 159 A G7V 5.59 00h 37m 21s -24° 46' 02" 43.0
HR 159 B G8V 5.80 00h 37m 21s -24° 46' 02" 43.0
Gl 146 K5V 8.34 03h 35m 01s -48° 25' 09" 43.1
Gl 775 K4V 6.84 20h 02m 47s +03° 19' 34" 43.1
Gl 69 K5V 7.74 01h 43m 41s +63° 49' 24" 43.1
58 Eridani G1V 5.01 04h 47m 36s -16° 56' 04" 43.4
Gl 528 A K4 V 7.32 13h 49m 04s +26° 58' 47" 43.7
Gl 528 B dK6 7.71 13h 49m 04s +26° 58' 47" 43.7
SZ Crateris A K4/5 V 8.0 11h 21m 27s -20° 27' 14" 43.9
υ Andromedae F7V 2.86 01h 36m 48s +41° 24' 20" 43.9
Gl 556 K3V 6.67 14h 33m 29s +52° 54' 32" 44.0
θ Ursae Majoris F6IV 2.37 09h 32m 52s +51° 40' 43" 44.0
LHS 3508 K5V 7.24 20h 02m 35s -50° 03' 06" 44.3
Gl 174 K3V 7.36 04h 41m 19s +20° 54' 05" 44.4
HR 8501 G1V 4.69 22h 18m 15s -53° 37' 32" 44.4
Gl 868 K5V 7.25 22h 40m 43s -29° 40' 28" 44.5
HR 8 K0Ve 5.23 00h 06m 37s +29° 01' 19" 44.7
β Aquilae G8IV 3.06 19h 55m 19s +06° 24' 29" 44.7
10 Tauri F9V 3.60 03h 36m 53s +00° 24' 10" 44.7
Gl 656 K0V 6.58 17h 10m 10s -60° 43' 44" 44.9
ι Piscium F7V 3.36 23h 39m 57s +05° 37' 38" 45.0
γ Cephei A K1IV 2.24 23h 39m 21s +77° 37' 56"  45.0
Gl 615 K0V 6.66 16h 13m 49s -57° 34' 14" 45.1
Gl 898 K5/M0 V 7.68 23h 32m 49s -16° 50' 44" 45.1
BD -19° 733 K2V 6.4 03h 43m 56s -19° 06' 42" 45.2
Gl 394 K7 Ve 8.06 10h 30m 25s +56° 00' 00" 45.2
τ1 Eridani A/B F5/F6V 3.74 02h 45m 06s -18° 34' 22" 45.5
18 Scorpii G1V 4.76 16h 15m 37s -08° 22' 06" 45.7
Gl 529 K4/K5V 7.62 13h 49m 45s -22° 06' 40" 45.9
Gl 726 K5 8.17 18h 47m 27s -03° 38' 23" 45.9
Gl 282 A K2V 6.52 07h 39m 59s -03° 35' 51" 45.9
Gl 282 B K5 8.28 07h 39m 59s -03° 35' 51" 45.9
47 Ursae Majoris G0V 4.29 10h 59m 28s +40° 25' 48" 45.9
Gl 532 K5 8.24 13h 52m 00s +49° 57' 03" 46.0
26 Draconis A G0Va 4.31 17h 34m 60s +61° 52' 30" 46.0
26 Draconis A K3V 7.20 17h 34m 60s +61° 52' 30" 46.0
Alpha Fornacis A F7IV 3.05 03h 12m 04s -28° 59' 21" 46.0
Alpha Fornacis B G7V 5.98 03h 12m 04s -28° 59' 21" 46.0
Gl 42 K2V 6.72 00h 53m 01s -30° 21' 25" 46.2
Gl 611 A G8V 5.94 16h 04m 57s +39° 09' 23" 46.4
CD -38° 11173 K2V 6.62 16h 44m 14s -38° 56' 36" 46.4
HR 7578 K3V 5.46 19h 54m 18s -23° 56' 28" 46.4
π1 Ursae Majoris G1V 4.86 08h 39m 12s +65° 01' 15" 46.6
Ras Alhague A5III 1.30 17h 34m 56s +12° 33' 36" 46.7
η Cephei K0IV 2.63 20h 45m 17s +61° 50' 20" 46.8
HD 144628 K3V 6.33 16h 09m 43s -56° 26' 46" 46.8
HD 144579 G8V 5.87 16h 04m 57s +39° 09' 23" 46.8
72 Herculis G0V 4.59 17h 20m 39s +32° 28' 13" 46.9
Gl 481 K2 7.07 12h 41m 06s +15° 22' 36" 47.0
Gl 546 K5V 7.57 14h 21m 57s +29° 37' 47" 47.1
Gl 420 dK5 7.26 11h 15m 12s +73° 28' 31" 47.1
ν2 Lupi G2V 4.84 15h 21m 48s -48° 19' 04" 47.5
θ Boötis A F7V 3.28 14h 25m 12s +51° 51' 06" 47.5
Gliese 154 K5 8.85 03h 46m 20s +26° 12' 58" 47.5
Gl 269 A K2V 7.26 07h 17m 30s -46° 58' 45" 47.6
Gl 833 K2V 6.48 21h 36m 41s -50° 50' 43" 47.7
HR 7898 G8V 5.53 20h 40m 12s -23° 46' 24" 47.7
ι Ursae Majoris A A7V 2.40 08h 59m 13s +48° 02' 32" 47.7
Gliese 259 K1V 6.05 07h 01m 14s -25° 56' 55" 47.7
Gl 201 dK5 e 7.00 05h 23m 38s +17° 19' 27" 47.8
ψ Serpentis G5V 5.03 15h 44m 02s +02° 30' 55" 47.8
111 Tauri F8V 4.17 05h 24m 25s +17° 23' 00" 47.8
Gliese 604 K5V 7.22 15h 57m 41s -42° 37' 27" 47.8
ψ Capricorni F5V 3.30 20h 46m 06s -25° 16' 14" 47.9
Gl 233 K2 V e 5.91 06h 26m 10s +18° 45' 25" 48.2
α Corvi F2V 3.17 12h 8m 25s -24° 43' 44" 48.2
I Hydrae G0V 4.07 09h 42m 14s -23° 54' 54" 48.5
20 Leonis Minoris G2V 4.50 10h 01m 01s +31° 55' 25" 48.6
AB Doradus K1 III(p) 6.95 05h 28m 45s -65° 26' 55" 48.7
Nu Phoenicis F8V 3.70 01h 15m 11s -45° 31' 54" 48.7
HR 209 G5V 4.93 00h 45m 45s -47° 33' 06" 48.7
Gl 52 K7V 8.10 01h 07m 09s +63° 56' 30" 48.8
Gl 1279 K5V 7.62 23h 09m 41s -67° 44' 00" 48.8
Alderamin A7IV-V 1.58 21h 18m 35s +62° 35' 08" 48.8
HR 7162 A G0V 5.34 18h 57m 02s +32° 54' 05" 48.9
HR 7162 B K1V 6.65 18h 57m 02s +32° 54' 05" 48.9
Gl 40 A K5V 8.16 00h 51m 34s -22° 54' 36" 49.0
Gl 818 K5V 7.21 21h 05m 20s +07° 04' 09" 49.0

Joitain tähtiä, jotka yli 15 parsekin päässä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Nämä tähdet ovat yli 48,9 valovuoden päässä Auringosta.

Nimi Spektriluokka Absoluuttinen kirkkaus Rektaskensio Deklinaatio Tähden etäisyys
(valovuotta)
51 Pegasi G5V 4.52 22h 57m 28s +20° 46' 08" 50.1
τ Boötis F7V 3.18 13h 47m 16s +17° 27' 25" 50.9
ρ Coronae Borealis A G0V 4.20 16h 01m 03s +33° 18' 52" 56.8
Gliese 3021 G6V 6.59 00h 16m 13s -79° 51' 04" 57.5
70 Virginis G2.5Va 3.64 13h 28m 26s +13° 46' 44" 59.1

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]