Luettelo Azerbaidžanin kaupungeista

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Azerbaidžanin kartta. Kartalta käy ilmi merkittävimpien kaupunkien sijainti.

Tämä on luettelo Azerbaidžanissa sijaitsevista kaupungeista.

Suurimmat kaupungit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Oheinen taulukko luetteloi Azerbaidžanin suurimmat, yli 30 000 kaupungit vuoden 2014 alun mukaisessa suuruusjärjestyksessä.[1] Lisäksi pyritään kertomaan kaupunkien asukasluku vuosien 1989,[2] 1999[3] ja 2009[3] väestönlaskennoissa.

Sija Nimi Alue/ Sijainti Väestö
1989[2]
Väestö
1999[3]
Väestö
2009[3]
Väestöarvio
2014[1]
Kuva
1 Baku
(Баку, Bakı)
&&&&&&&&01150055.&&&&001 150 055
(kaupunki)
(1 794 900, yhteensä)
[3]
&&&&&&&&01788900.&&&&001 788 900
(yht.)
&&&&&&&&02045800.&&&&002 045 800
(yht.)
&&&&&&&&02181800.&&&&002 181 800 A view to Baku and it's Boulevard.JPG
2 Gəncə [gändžä]
tai Ҝәнҹә eli
Gjandža
&&&&&&&&&0278006.&&&&00278 006
(280 600)[3]
&&&&&&&&&0299300.&&&&00299 300 &&&&&&&&&0313300.&&&&00313 300 &&&&&&&&&0324700.&&&&00324 700 Ganja Blocks.jpg
3 Sumqayit
(Sumgait)
&&&&&&&&&0231104.&&&&00231 104
(254 400)[3]
&&&&&&&&&0283200.&&&&00283 200 &&&&&&&&&0309400.&&&&00309 400 &&&&&&&&&0294500.&&&&00294 500 Sumqayıt şəhər İcra Hakimiyyəti.jpg
4 Mingəçevir
(Mingetšaur)
&&&&&&&&&&085388.&&&&0085 388
(82 300)[3]
&&&&&&&&&&094000.&&&&0094 000 &&&&&&&&&&096300.&&&&0096 300 &&&&&&&&&0100600.&&&&00100 600 Mingachevir Az.jpg
5 Xırdalan
(Hyrdalan)
&&&&&&&&&&028225.&&&&0028 225 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&095200.&&&&0095 200 Alleya Khirdalan.jpg
6 Şirvan &&&&&&&&&&058253.&&&&0058 253
(59 800)[3]
&&&&&&&&&&069500.&&&&0069 500 &&&&&&&&&&077100.&&&&0077 100 &&&&&&&&&&077000.&&&&0077 000 Shirvan city.jpg
7 Nahitševan
(Naxçıvan)
Nahitševan &&&&&&&&&&059754.&&&&0059 754
(58 800)[3]
&&&&&&&&&&063200.&&&&0063 200 &&&&&&&&&&082600.&&&&0082 600 &&&&&&&&&&076700.&&&&0076 700 City of naxcivan view from plane.jpg
8 Şəki
(Šeki)
&&&&&&&&&&056223.&&&&0056 223 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&064200.&&&&0064 200 Shekikhan.JPG
9 Yevlax
(Jevlah)
&&&&&&&&&&045719.&&&&0045 719 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&059400.&&&&0059 400
10 Stepanakert
(Xankəndi)
Vuoristo-Karabah &&&&&&&&&&056705.&&&&0056 705
(57 800)[3]
&&&&&&&&&&054500.&&&&0054 500 &&&&&&&&&&055100.&&&&0055 100 &&&&&&&&&&053400.&&&&0053 400
(54 500,[4] 2013)
20121121141516!Stephanakert skyline.jpg
11 Lənkəran
(Lenkoran)
&&&&&&&&&&045020.&&&&0045 020 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&051300.&&&&0051 300 Lenkoran center.jpg
12 Cəlilabad
(Džalilabad)
&&&&&&&&&&025846.&&&&0025 846 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&044200.&&&&0044 200 Jalilabad Center.jpg
13 Xaçmaz
(Hatšmas)
&&&&&&&&&&028990.&&&&0028 990 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&040600.&&&&0040 600 Xacmaz02252.jpg
14 Şəmkir
(Šamkir, Šamhor)
&&&&&&&&&&027917.&&&&0027 917 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&040000.&&&&0040 000
14 Ağcabədi
(Agdžabedi)
&&&&&&&&&&025162.&&&&0025 162 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&040000.&&&&0040 000
16 Agdam
&&&&&&&&&&028031.&&&&0028 031 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&039200.&&&&0039 200 Agdam-nagorno-karabakh-3.jpg
17 Bərdə
(Barda)
&&&&&&&&&&030908.&&&&0030 908 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&038900.&&&&0038 900 Bərdə Cümə məscidi.jpg
18 Şamaxı
(Šemaha)
&&&&&&&&&&024681.&&&&0024 681 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&037800.&&&&0037 800 Qoşa minarəli məscid. Şamaxı şəhəri.JPG
19 Salyan
(Saljany)
&&&&&&&&&&030396.&&&&0030 396 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&037200.&&&&0037 200 Salyan Vokzal.jpg
20 Göyçay
(Geoktšai)
&&&&&&&&&&030934.&&&&0030 934 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&036300.&&&&0036 300
21 İmişli
(Imišli)
&&&&&&&&&&025715.&&&&0025 715 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&033900.&&&&0033 900
22 Ağdaş
(Agdaš)
&&&&&&&&&&019756.&&&&0019 756 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&&&&&00.01000000 &&&&&&&&&&031300.&&&&0031 300

Muita kaupunkeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alla on lueteltu suuruusluokan 20 000–30 000 asukkaan kaupungit (vuoden 2014[1] ja vuoden 1989 asukasluvut[2]).

  • Sabirabad 29 400; 18 612 (1989)
  • Hacıqabul (Adžigabyl) 25 900; 21 504 (1989)
  • Masallı (Masally) 25 000, 14 746 (1989)
  • Siyəzən ([sijäzä’n], Siazan) 24 700; 18 655 (1989)
  • İsmayıllı (Ismailly) 24 600; 11 429 (1989)
  • Quba (Kuba) 24 000; 20 791 (1989)
  • Şabran (Šabran; -1990 asti Dəvəçi eli Divitši) 24 000; 18 647 (1989)
  • Füzuli 22 100; 17 090 (1989)
  • Neftçala (Neftetšala) 21 500; 14 241 (1989)
  • Biləsuvar (Biljasuvar) 21 500; 18 632 (1989)
  • Zaqatala (Zakataly), 21 100; 18 198 (1989)
  • Qazax (Kazah), 21 000; 19 045 (1989)
  • Ağsu (Ahsu) 20 700; 14 201 (1989)
  • Tərtər (Tartar) 19 700 ; 12 563 (1989)

Pienempiä kaupunkeja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Şuşa (Šuši, Šuša), Vuoristo-Karabah, 4 600 as (2013)[4]; 15 039 (1989); Azerbaidžanin väkilukuarvio 21 900[1] (2014) on ei vastaa todellisuutta (jonkinlainen de jure väkiluku sodassa pahoin vaurioituneelle,[5] armenialaisen hallitseman alueen kaupungille; mukana luvussa saattavat olla nyttemmin muualla asuvat azeripakolaiset).

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d Population of Azerbaijan - 2.6. Population by sex, economic and administrative regions, urban settlements at the beginning of the 2014 (xls) (Excel-taulukko 2.6 suora linkki) 12.5.2014 (sivuston päivitys). Baku: The State Statistical Committee of the Republic of Azerbaijan, stat.gov.az. Viitattu 26.1.2015. (englanniksi)
  2. a b c demoscope.ru: Vsesojuznaja perepis naselenija 1989 g. Gorodskoi. (Koko Neuvostoliiton kattava väestönlaskenta 1989. Kohta Azerbaidžanskaja SSR, noin 25% websivun alalaidasta.) Демоскоп Weekly, demoscope.ru. Viitattu 26.1.2015. (venäjäksi)
  3. a b c d e f g h i j k E - versions of Publications: Demographic Indicators of Azerbaijan 2014 (zip-pakattu pdf) (suora linkki pakattuun tiedostoon) 2014. Baku: The State Statistical Committee of the Republic of Azerbaijan, stat.gov.az. Viitattu 26.1.2015. (azeriksi) ja (englanniksi)
  4. a b Statistical Yearbook of Nagorno-Karabakh Republic, 2007-2013 (pdf) (sivut 35-37) National Statistical Service of NKR, stat-nkr.am/. Viitattu 26.1.2015. (englanniksi) ja (armeniaksi)
  5. Satelliitti-/ilmakuvien (Bing ja Google Earth, jälkimmäisessä tuoreimman kuvan päiväys 7.9.2013) perusteella hyvin monet rakennusten kehikot ovat Şuşan kaupungissa yhä pusikkona ja ilman kattoa. Tämä tukee pienempää, paikallisesti Vuoristo-Karabahista raportoitua väestöarviota.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]