Louhikorentokala

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Louhikorentokala
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Kehittyneet luukalat Neopterygii
Lahko: Putkisuukalat Syngnathiformes
Heimo: Korentokalat Pegasidae
Suku: Eurypegasus
Laji: draconis
Kaksiosainen nimi

Eurypegasus draconis
(Linnaeus, 1766)

Katso myös

  Louhikorentokala Wikispeciesissä
  Louhikorentokala Commonsissa

Louhikorentokala (Eurypegasus draconis) on korentokaloihin kuuluva kalalaji. Lajia tavataan lämpimistä vesistä indopasifiselta merialueelta. Toisinaan lajia pidetään akvaarioissa.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Louhikorentokala voi kasvaa suurimmillaan 8–10 cm pitkäksi ja naaraat ovat koiraita kookkaampia. Ruumiinmuodoltaan laji on pitkäkuonoinen, tukevahko ja lyhyehkö. Ruumista suojaavat luulevyt ja selässä on luukyhmyjä. Kalan rintaevät ovat hyvin suuret ja muodoltaan viuhkamaiset. Louhikorentokalojen väritys on hyvin vaihteleva. Useimmiten ne ovat selästään ruskeankirjavia ja vatsastaan vaaleampia. Koiraiden rintaevissä on sininen ja valkoinen reunajuova.[2][3][4][5]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Louhikorentokalaa tavataan laajalta alueelta, joka ulottuu Punaisestamerestä ja Afrikan kaakkoisrannikolta Japaniin, Australiaan ja Marquesassaarille. Se elää usein lähellä leviä ja meriheiniä kasvavaa hiekka- tai sorapohjaa jokien suistoalueilla. Lajin ravintoa ovat pienet selkärangattomat eläimet, kuten äyriäiset, nilviäiset ja madot. Louhikorentokalat liikkuvat usein pareittain ja ovat todennäköisesti yksiavioisia.[1][2][3][4][5]

Louhikorentokaloja pyydystetään toisinaan akvaariokaloiksi. Niitä myös hyödynnetään perinteisessä aasialaisessa lääkinnässä.[1][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Pollom, R.: Eurypegasus draconis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. 2017. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 30.3.2022. (englanniksi)
  2. a b Eurypegasus draconis (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 30.3.2022. (englanniksi)
  3. a b John E. Randall,Gerald R. Allen,Roger C. Steene: Fishes of the Great Barrier Reef and Coral Sea, s. 503. University of Hawaii Press, 1997. ISBN 978-0-8248-1895-1. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 30.3.2022). (englanniksi)
  4. a b c Little Dragonfish, Eurypegasus draconis (Linnaeus 1766) Fishes of Australia. Museums Victoria. Viitattu 30.3.2022. (englanniksi)
  5. a b Mark McGrouther: Little Dragonfish, Eurypegasus draconis (Linneaus, 1766) Australian Museum. Viitattu 30.3.2021. (englanniksi)