Loistokarppitorkkuja

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Loistokarppitorkkuja
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Lahko: Tokkokalat Gobiiformes
Heimo: Torkkujat Eleotridae
Suku: Hypseleotris
Laji: compressa
Kaksiosainen nimi

Hypseleotris compressa
(Krefft, 1864)

Katso myös

  Loistokarppitorkkuja Wikispeciesissä
  Loistokarppitorkkuja Commonsissa

Loistokarppitorkkuja (Hypseleotris compressa) on torkkujien heimoon kuuluva Oseanian alueen tokkokalalaji. Sitä pidetään myös akvaariokalana.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Loistokarppitorkkuja on yleensä 5–7 cm:n pituinen, enintään 14-senttinen. Koiraat ovat kookkaampia kuin naaraat. Ruumiinmuodoltaan kala on pitkäomainen ja litteä, selkäeviä on kaksi. Väriltään kalat ovat kellanruskeita ja vatsa on vaaleampi. Evät ovat punertavat. Lisääntymisaikana koiraan vatsa muuttuu punaiseksi, selkä- ja peräevät muuttuvat sinisen, mustan ja oranssin raidallisiksi ja otsaan kasvaa kyhmy.[2][3][4][5]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Loistokarppitorkkujaa tavataan Australian rannikoilta eteläisintä osaa lukuun ottamatta ja Papua-Uuden-Guinean eteläosissa. Laji elää makeissa ja murtovesissä ja sen elinympäristöä ovat joet, jokisuistot, suot ja tulvatasangot. Täysikasvuiset yksilöt elävät hitasti virtaavissa vesissä kaivautuneena hiekka-, sora- tai mutapohjaan ja nuoret kalat parvina murtovesissä. Loistokarppitorkkujan kutuajan huippu on tammikuusta maaliskuulle. Kalan ravintoa ovat vesihyönteiset ja pienet äyriäiset.[2][3][4][5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hammer, M., Morgan, D.L. & Brooks, S.: Hypseleotris compressa IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-1. 2019. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 3.5.2021. (englanniksi)
  2. a b Hypseleotris compressa (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 3.5.2021. (englanniksi)
  3. a b Brad Pusey, Mark J. Kennard, Angela H. Arthington: Freshwater Fishes of North-eastern Australia, s. 498-506. Csiro Publishing, 2004. ISBN 978-0-643-06966-6. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 29.4.2021). (englanniksi)
  4. a b Mark McGrouther: Empire Gudgeon, Hypseleotris compressa (Krefft, 1864) Australian Museum. Viitattu 3.5.2021. (englanniksi)
  5. a b Empire Gudgeon, Hypseleotris compressa (Krefft 1864) Fishes of Australia. Museums Victoria. Viitattu 3.5.2021. (englanniksi)