Lohiahven

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Lohiahven
Uhanalaisuusluokitus

Elinvoimainen [1]

Elinvoimainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Yläluokka: Luukalat Osteichthyes
Luokka: Viuhkaeväiset Actinopterygii
Alaluokka: Neopterygii
Lahko: Lohiahvenkalat Percopsiformes
Heimo: Lohiahvenet Percopsidae
Suku: Percopsis
Laji: omiscomaycus
Kaksiosainen nimi

Percopsis omiscomaycus
(Walbaum, 1792)

Katso myös

  Lohiahven Wikispeciesissä
  Lohiahven Commonsissa

Lohiahven (Percopsis omiscomaycus) on lohiahveniin kuuluva kalalaji. Lajia tavataan makeista vesistä Pohjois-Amerikasta.

Koko ja ulkonäkö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lohiahven voi kasvaa suurimmillaan noin 20 cm pitkäksi, ja tavanomainen pituus on noin 9 cm. Lajin ruumis on pitkänomainen, litteähkö ja suuripäinen. Kalalla on rasvaevä, pitkät rintaevät ja pyrstöevä on haarautunut. Lohiahven on väriltään kellanruskea tai harmaa ja selässä on riveittäin tummia täpliä.[2][3][4]

Levinneisyys ja elintavat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lohiahvenen levinneisyysalue ulottuu Alaskasta Länsi-Virginiaan. Se elää lähellä hiekka-, sora- tai mutapohjaa erityisesti järvissä, mutta myös joissa ja puroissa. Päivisin laji elää syvissä vesissä ja nousee öisin matalampiin vesiin. Lohiahvenen ravintoa ovat selkärangattomat eläimet ja pienet kalat. Kalan lisääntymisaika on toukokuusta elokuulle.[1][2][3][4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b NatureServe: Percopsis omiscomaycus IUCN Red List of Threatened Species. Version 2021-3. 2013. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 15.12.2021. (englanniksi)
  2. a b Percopsis omiscomaycus (peilipalvelin) FishBase. Froese, R. & Pauly, D. (toim.). Viitattu 15.12.2021. (englanniksi)
  3. a b Melvin L. Warren, Jr., Brooks M. Burr: Freshwater Fishes of North America, s. 261-275. JHU Press, 2020. ISBN 9781421435121. Kirja Googlen teoshaussa (viitattu 15.12.2021). (englanniksi)
  4. a b Trout-perch - Percopsis omiscomaycus Montana Field Guides. Montana Natural Heritage Program and Montana Fish, Wildlife and Parks. Viitattu 15.12.2021. (englanniksi)