Leonidaion

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä artikkeli käsittelee rakennusta Olympiassa. Leonidaion voi viitata myös Leonidaan hautaan Spartassa.
Leonidaion
Λεωνιδαίον
Leonidaionin rauniot.
Leonidaionin rauniot.
Sijainti Archaía Olympía, Elis, Länsi-Kreikka
Kreikka Kreikka
Koordinaatit 37°38′13″N, 21°37′45″E
Rakennustyyppi hotelli
Valmistumisvuosi noin 330 eaa.
Rakennuttaja Leonidas Naksoslainen
Tyylisuunta joonialainen/doorilainen
Osa Unescon maailmanperintökohdetta
Olympian arkeologinen alue
Lisää rakennusartikkeleitaArkkitehtuurin teemasivulla

Leonidaion (m.kreik. Λεωνιδαίον) oli antiikin aikainen hotellirakennus Olympiassa Kreikassa.[1][2] Sen rauniot sijaitsevat Olympian arkeologisella alueella Archaía Olympían kunnassa.

Leonidaionin julkisivun joonialaisen pylväikön raunioita.

Leonidaion rakennettiin hellenistisen kauden alussa noin vuonna 330 eaa. Se on saanut nimensä sen kustantaneesta Leonidas Naksoslaisesta, joka myös toimi rakennuksen arkkitehtina. Leonidaion toimi Olympian pyhäkköalueen ja Olympian kisojen arvovieraiden ja parhaimpien urheilijoiden majoitustilana eli eräänlaisena aikansa hotellina. Roomalaisella ajalla rakennukseen tehtiin suuria muutoksia kahteen otteeseen ja se toimi roomalaisten viranomaisten majoitustilana.[1][2][3]

Leonidaion sijaitsi Olympian varsinaisen temenos-alueen eli Altiksen lounaispuolella etelään Feidiaan työpajasta. Rakennus oli pohjakaavaltaan neliömäinen, ja sen sivujen pituudet olivat noin 74,8 ja 81,1 metriä. Rakennuksen julkisivun pylväikkö edusti joonialaista tyyliä ja koostui 138 pylväästä. Rakennuksen keskellä oli peristyylisisäpiha, jonka pylväikkö koostui 44 doorilaista tyyliä edustaneesta pylväästä.

Rakennuksen länsisiiven pituus oli alun perin jaettu kuuden huoneen kesken ja muiden siipien pituus 12 huoneen kesken kukin; yhteensä siinä oli yli 50 huonetta. Huoneet avautuivat pihalle päin. Roomalaisella ajalla rakennuksen huonejakoa muutettiin monimutkaisemmaksi ja sisäpihan keskelle lisättiin vesiallas. Leonidaionin koilliskulmassa oli Leonidaan patsas.[1][2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Olympia, Leonidaion Perseus. Viitattu 22.2.2016.
  2. a b c Leonidaion Ministry of Culture and Sports. Viitattu 22.2.2016.
  3. Stillwell, Richard & MacDonald, William L. & McAllister, Marian Holland (toim.): ”Olympia, Greece”, The Princeton Encyclopedia of Classical Sites. Princeton, N. J.: Princeton University Press, 1976. Teoksen verkkoversio. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]