Laura Prepon

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Laura Prepon
Laura Prepon
Laura Prepon
Syntymäaika 7. maaliskuuta 1980 (ikä 34)
Syntymäpaikka Flag of the United States.svg New Jersey, USA
Aktiivisena 1995-
Ammatti näyttelijä, malli, tuottaja
Merkittävät roolit 70's Show, Vielä yhdet Chelsea?, Orange Is The New Black
Aiheesta muualla
IMDb

Laura Prepon (s. 7. maaliskuuta 1980 New Jersey) on amerikanjuutalainen näyttelijä. Hänet tunnetaan parhaiten roolistaan 70's Showssa, jossa näytteli Donna Pinciottia vuosina 1998-2006. Prepon tunnetaan myös rooleistaan sarjoissa October Road ja Vielä yhdet Chelsea? (Are you there, Chelsea?) jossa näytteli sarjan päähenkilöä. Ennen näyttelijätöitään Prepon toimi mallina mm. Milanossa, Pariisissa ja Brasiliassa.

Nuoruus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laura Prepon syntyi nelilapsiseen perheeseen viidentenä lapsena High Schoolin opettaja Marjorielle (os. Coll) ja Michael Preponille, joka oli ortopedi. Michael Prepon kuoli 49-vuotiaana sydänkohtaukseen vuonna 1993, Lauran ollessa 13-vuotias.

Prepon osallistui Watchung Hills Regional High Schoolin opetukseen.

Ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

1995-2005[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prepon muutti Milanoon ja teki siellä mallintöitä. Hän teki myös töitä Brasiliassa ja Pariisissa. Ura ei tuntunut omalta Preponille, ja hän tiesi haluavansa näyttelijäksi.

Vuonna 1998 Prepon kävi koekuvauksissa uuteen sarjaan nimeltä 70's Show. Hän sai Donna Pinciottin roolin, joka teki hänestä tunnetun. Sarjaa jatkettiin kahdeksan kautta vuoteen 2006 asti. Sarjan aikana hän teki mm. roolisuorituksen elokuvaan Slackers - Pinnarit

Prepon on ollut Maxim-lehden kannessa kaksi kertaa - ensin punatukkaisena, ja toisen kerran kun hän oli värjännyt hiuksensa vaaleiksi.

70's Show[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Laura Preponin tunnetuin rooli oli sarjassa 70's Show, jossa Prepon oli mukana kaikilla tuotantokausilla, jokaisessa jaksossa. Sarja teki Preponista kansainvälisesti tunnetun. Preponin roolihahmo, Donna Pinciotti, oli sarjassa Eric Formanin pitkäaikainen tyttöystävä. Prepon ei suinkaan ollut ainut, josta tuli suosittu sarjan myötä - myös näyttelijät Ashton Kutcher (Michael Kelso) ja Mila Kunis (Jackie Burkhart) ovat menestyneet televisio-uralla.

2005-2010[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prepon oli vastaavana tuottajana sarjassa E! Hollywood Hold'em.

Prepon oli mukana sarjassa October Road vuonna 2008. Hän oli yksi vakituisista näyttelijöistä, ja sarjaa tehtiin kahden kauden verran. Sarja on esitetty kerran Suomessa.

Vuonna 2009, Prepon teki esiintymisen sarjassa Ensisilmäyksellä Karenin roolissa. Hän oli mukana kolmen jakson verran.

2011-nykyaika[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Alkuvuonna 2011 Prepon teki vierailun sarjaan Castle, ja tähditti päähenkilönä sarjaa 'Vielä yhdet Chelsea?' (Are you there, Chelsea?) joka perustui kirjailija Chelsea Handlerin kirjoittamaan kirjaan. NBC lopetti ohjelman toukokuussa 2012. Hän vieraili myös samana vuonna ohjelmassa 'Men at Work', jossa näyttelee myös 70's Showstakin tunnettu näyttelijä Danny Masterson.

Hän on myös kertonut olevansa skientologi.

Tällä hetkellä hän näyttelee Alex Vausea sarjassa Orange is the new black.

Valikoitu filmografia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tuottajana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Prepon on E! Hollywood Hold'em-pokeriohjelman vastaava tuottaja E!-viihde televisiokanavalla.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • cardplayer.com/magazine/article/14650

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]