Laskin (sarjakuvahahmo)

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Laskin (eng. Calculator) oikealta nimeltään Noah Kuttler on DC Comicsin sarjakuvissa esiintyvä superroisto. Hahmo esiintyi ensimmäisen kerran Detective Comics #463:ssa syyskuussa 1976 ja hänet loivat Bob Rozakis ja Mike Grell[1]. Hahmo esiteltiin alun perin Atomin vihollisena, mutta 2000 luvulla hänet kehitettiin uudelleen mestarilliseksi tiedonvälittäjäksi, hakkeriksi ja taktiseksi valvojaksi muille superrikollisille sekä estämään Batmanin kumppanin Oraakkelin toimintaa. Hän on toiminut myös Teinititaanien vihollisena.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Noah Kuttler aloitti rikollisen uransa kulkemalla ympäri maataan ja varastamalla erinäisiä esineitä "niiden ollessa arvokkaimpia" ja kohtasi useita Oikeuden Puolustajien jäseniä taistellen heitä vastaan[2]. Hän käytti taskulaskimeen pohjautuvaa asua, jossa oli suuri numeronäppäimistö rintakehän edessä ja LED-näyttö päässään olevassa päähineessä, jonka avulla hän kykeni luomaan Vihreän Lyhdyn voimasormukseen pohjautuvaa "kovaa valoa" kirjoittamalla näppäimistöllä[3]. Laskin kohtasi useita sankareita, kuten Blue Beetlen, Atomin, Vihreän Nuolen, Mustan Kanarialinnun, Kumimiehen, Haukkamiehen, Batmanin ja Air Waven, jotka onnistuivat voittamaan hänet, mutta hän aina hävittyään painoi pukunsa näppäimistössä ollutta erityistä painiketta, joka "muuttaa tappion voitoksi" analysoiden ja tallentaen sankarin voimat ja taistelutaktiikan, mikä varmisti, että sama sankari ei jatkossa kykenisi voittamaan häntä samalla tavalla. Tämä immuniteetti ilmenee voimakenttänä, jolloin sankari ei pysty koskemaan tai vaikuttamaan Laskimeen. Tämä tarkoitti, että vain uusi sankari kykeni voittamaan hänet; sankarilla oli useita liittolaisia, joihin vedota. Laskimen pystyi voittamaan myös kääntämällä tämän omat aseet häntä vastaan[4]. Hän päätyi myöhemmin vankilaan istumaan yhdeksää peräkkäistä elinkautista. Kuttler pakeni vankilasta ja päätti keksiä itsensä uudelleen.

Kuultuaan tarinoita sankarikoordinaattorista nimeltä Oraakkeli, Kuttler teki itsestään "Oraakkelin superroistoille". Ystävystyen useiden roistojen kanssa hän alkoi hankkia ihmisille työpaikkoja ja loi pian laajan tieto- ja yhteyksien verkoston oman älynsä ja tietoarkistojensa ansiosta. Identity Crisis minisarjassa hänestä tuli Oraakkelin vihollinen[5] toimien tietolähteenä superroistoille, jotka suunnittelivat ryöstöjä, tarjosivat ase-ehdotuksia, avustivat logistiikassa jne. — mutta hän veloitti 1000 dollaria per kysymys, toisin kuin Oraakkeli, joka työskenteli ilmaiseksi. Myöhemmin Infinite Crisis crossover-tarinassa Villains Unitedissa Laskimesta tuli merkittävä pelaaja Lex Luthorin perustaman Superrikollisten Salainen Yhteisö -järjestön ydinjäsenenä. Hänen liittolaisiaan olivat mm Tohtori Psyko, Tohtori Valo ja Deathstroke.

Laskin kärsii vakavasta pakko-oireisesta häiriöstä, ikätoveriensa tietämättä (vaikka tähän vihjattiin, kun hän oli vastuussa Terästytön seurannasta), ja alun perin hallitsi tätä lääkkeillä. Birds of Prey -tarinoissa hänelle tuli kuitenkin pakkomielle Oraakkelin henkilöllisyyden selvittämiseen, ja tämä johti hänet henkiseen romahdukseen. Hän lopettaa lääkkeiden käytön ja kärsii painajaisista vihreästä naamiosta, jota Oraakkeli käyttää avatarina. Birds of Prey -numerossa 111 Noah tapaa vihdoin Oraakkelin takana olevan naisen kasvokkain tietokonealan konferenssissa, mutta hänet on kuvattu näyttämään paljon nuoremmalta kuin hänen aikaisemmat kuvituksensa DC-nimikkeissä ja hänen historiansa osoittaisi. Molemmat käyttävät aliaksia, ja Noaa estetään oppimasta Oraakkelin todellista identiteettiä vasta viimeisellä mahdollisella hetkellä Oraakkelin liittolaisten suunnitteleman juonen avulla[6].

Vuosi kriisin jälkeen Laskin johti Seuraa ottamalla sen haltuunsa kuolleelta Alexander Luthor Jr.:ltä. Seurasta on tullut superpahisten liitto, ja kaikki suuret ryöstöt tehdään Seuran itsensä kautta[1]. Myöhemmin Libra niminen superroisto otti Seuran hallintaansa aikeenaan maailman valloitus ja Libra syytti Laskinta vastarintaa auttavien tietokonekoodien lähettämisestä[7]. Hänen petoksensa laajuus selvitetään myöhemmin; hän väittää luoneensa TCP/IP-protokollan kahdeksannen kerroksen ja käyttäneensä sitä piilotetun Internetin luomiseen, nimeltään Unternet, jota tekniikkataitoiset superpahikset voivat käyttää Libran ja Darkseidin havaitsematta, ja antaa sitten Oraakkelin ja supersankarien käyttää sitä koordinoidakseen ponnistelujaan Apokolipsin joukkoja vastaan ​​maan päällä[8]. Libra piti Laskinta vankina, kunnes Lex Luthor ja Tohtori Sivana hyökkäsivät Libran kimppuun tappaen hänet ja vapauttivat Laskimen[9].

Tarinassa Birds of Prey #126 Laskin kopioi Kilgoren ohjelmoinnin itseensä siirtäen osan tämän nanoteknologiasta verenkiertoonsa ja saa kyvyn hallita kaikenlaista tekniikkaa pystyen ohjaamaan aivojaan suoraan koneisiin ja internetiin. Tämä antoi hänelle valtavia kyberpaattisia kykyjä, jotka yhdistävät vahvistetun älyllisen kyvyn mikrokoneiston ansiosta lisäten hänen älyllistä kapasiteettiaan. Hän sai pääsyn kyberavaruuteen ja kykeni poistumaan sieltä mielijohteesta riippumatta ja voi muokata minkä tahansa teknologian haluamakseen. Sitten hän käyttää tätä voimaa käynnistääkseen hyökkäyksen Birds of Prey ryhmää vastaan[8].

Tarinassa Teen Titans #66 paljastetaan, että Laskin on Wendy Harrisin biologinen isä, kun tämä vierailee koomassa olevan Wendyn luona tämän sairaalahuoneessa vannoen kostoa Teinititaaneille. Minisarjassa Oracle: The Cure Laskin etsii Antielämäyhtälön jäänteitä toivoen voivansa käyttää sitä Wendyn pelastamiseen. Kun Laskin saapuu sairaalaan, Wendy toipuu koomasta itsekseen, mutta hän ei kykene tuntemaan jalkojaan. Oraakkeli (joka oli seurannut häntä sairaalaan estääkseen häntä käyttämästä Antielämäyhtälöä Wendyyn) kertoo Laskimelle, että hänessä on jäämiä Antielämästä, mikä tekee hänestä jäljitettävissä olevan, jos hän käyttää internetiä. Tämän jälkeen vartijat heittävät Laskimen ulos sairaalasta ja poliisit pidättivät Laskimen tämän murhattua yhden Oraakkelin verkkoagenteista[10].

Laskin kokoaa myöhemmin yhteen uuden version Fearsome Fivesta kohdistaakseen hyökkäyksensä Titaaneihin. Hän käskee Fiven lähettämään ydinvoimalla toimivan meta-ihmisen aiheuttamaan ydintuhon, joka on tarpeeksi voimakas tuhotakseen San Franciscon kaupungin. Hänen suunnitelmansa tekee tyhjäksi Eddie Bloomberg, joka lennättää meta-ihmisen kaupungin yläpuolelle uhraten itsensä tässä prosessissa. Laskin on myös Fearsome Fiven avulla napannut Kid Eternityn, jota hän käyttää toistuvasti kutsumaan Marvinin henkeä. Vankeus osoittautuu sankarille kohtalokkaaksi[11].

Myöhemmin Laskin luo itsestään robottikopioita hyökätäkseen Teinititaaneja vastaan. Teinititaanit pystyvät kukistamaan kaikki robotit ja löytämään Laskimen piilopaikan. Laskin vangitsee tiimin piilopaikkaansa ja myöntää tappaneensa Kid Eternityn, kun hän ei voinut nähdä Marvinia. Kun Ihmetyttö vapautuu, hän yrittää tappaa Laskimen kostaakseen Kid Eternytyn kuoleman, mutta Red Robin pysäyttää hänet. Robin kuitenkin hyökkää Laskimen kimppuun, joka paljastuu toiseksi robottikopioksi[12].

The New 52 sarjakuvissa Laskin toimi Gus Yalen, uuden Oraakkelin mentorina ja kiristi tätä tiedoista Birds of Prey ryhmästä vastineeksi lääkkeestä tämän rajatilapersoonallisuushäiriöön[13]. Hän myös omistaa ja johtaa ympäristöystävällistä yritystä, joka on erittäin hyvä paikka työskennellä ja joka tukee henkilöstöään[14].

Laskimella on nerontason älykkyys ja hän on taitava manipulaattori ja erinomainen strategi. Hänellä on myös laaja valikoima rikollisia kontakteja.

Muussa mediassa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Animaatiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Laskin esiintyi Batman: The Brave and the Bold sarjan jaksossa jaksossa "Night of the Huntress!", jossa häntä ääninäytteli Armin Shimerman. Tämä varsio hahmosta oli ylipainoinen, keski-ikäinen mies nimeltä Myron, joka asui äitinsä kellarissa ja pukeutui klassiseen Calculator-asuun, vaikka se oli useita kokoja liian pieni hänelle. Batman ja Metsästäjätär kuulustelivat häntä selvittääkseen Baby Facen jengin sijainnin. Hän kertoi heille Baby Facen suunnitelmasta hyökätä varastorakennukseen X.
  • Laskin esiintyi Justice League Action animaatiosarjassa, jossa häntä ääninäytteli Ely Henry. Tämä versio käytti samanlaista taistelupukua, kuin sarjakuvavastineensa ja hän oli Mister Terrificin kilpailija.
  • Laskin esiintyi animaatioelokuvassa Batman: Bad Blood, jossa häntä ääninäytteli Jason Spisak. Tämä versio hahmosta toimi Salamurhaajien liigan jäsenenä ja oli yksi Talia al Ghulin kätyreistä, kunnes Alfred Pennyworth tappoi hänet.
  • Laskin esiintyi The Lego Batman Movie animaatioelokuvassa, jossa hänellä ei ollut puheroolia. Tämän version taistelupuku muistutti sarjakuvavastineensa käyttämää pukua.

Televisiossa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Noah Kuttlerin versio Laskimesta esiintyi Arrow -televisiosarjassa, jossa häntä esitti Tom Amandes. Tämä versio oli uran tehnyt kyberrikollinen ja Felicity Smoakin isä. Sarjan seitsemännellä kaudella Felicitystä tuli uusi Laskin vuonna 2040 ja hän soluttautui Galaxy One / Eden Corpsiin ja paljastaa heidän suunnitelmansa.

Videopeleissä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Wallace, Dan (2008), "Calculator", in Dougall, Alastair (ed.), The DC Comics Encyclopedia, New York: Dorling Kindersley, p. 65
  2. Eury, Michael; Kronenberg, Michael (2009). The Batcave Companion. TwoMorrows Publishing. p. 220
  3. Greenberger, Robert (2008). The Essential Batman Encyclopedia. Del Rey. pp. 74–75
  4. Detective Comics #463-468. DC Comics
  5. Identity Crisis. DC Comics
  6. Birds of Prey #111. DC Comics
  7. Final Crisis #1-5
  8. a b Birds of Prey #126. DC Comics
  9. Final Crisis #6
  10. Oracle: The Cure #1-3
  11. Teen Titans (vol. 3) #74. DC Comics
  12. Teen Titans (vol. 3) #92 (Helmikuu 2011). DC Comics
  13. Bargirl and the Birds of Prey #11
  14. Batman Incorporated Vol 2 #2