Larry Laudan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Larry Laudan (1941 Austin, Texas23. elokuuta 2022[1]) oli yhdysvaltalainen filosofi, jonka erikoisaloja ovat tieteenfilosofia ja tietoteoria. Tieteenfilosofiassa hänet tunnetaan muun muassa positivismin, realismin ja relativismin perinteiden kritiikeistään. Laudan on esittänyt omaa tapaansa säilyttää tieteen asema etuoikeutettuna ja edistyvänä hankkeena eri tahoilta suunnatun kritiikin edessä. Laudanin näkemys ”tutkimusperinteistä” on nähty merkittävänä vaihtoehtona Imre Lakatoksen näkemykselle ”tutkimusohjelmista”.[2]

Laudanin merkittävin panos tieteenfilosofian alalla on teos Progress and its Problems (1977). Laudan syyttää tieteenfilosofeja sen näkemyksen hyväksymisestä, että tiede on pohjimmiltaan ongelmanratkaisua, ilman että he ottavat vakavasti niitä seuraamuksia, joita tällä näkemyksellä on tieteen historian ja tieteenfilosofian kannalta, ja ilman että he kyseenalaistavat tiettyjä seikkoja tieteen historiankirjoituksessa ja metodologiassa.

Laudan toimi tutkijana Universidad Nacional Autónoma de Méxicon (UNAM) Institute for Philosophical Investigations -tutkimuskeskuksessa Meksikossa.

Teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Progress and Its Problems. Berkeley: University of California Press, 1977.
  • Laudan, L. & Laudan, R. & Donovan, A. (toim.): Scrutinizing Science: Empirical Studies of Scientific Change. Dordrecht: Reidel, 1988.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Weinberg, Justin: Larry Laudan (1941-2022) Daily Nous. 31.8.2022. Viitattu 26.6.2023. (englanniksi)
  2. Godfrey-Smith, Peter: Theory and Reality, s. 102-121. University of Chicago, 2003. ISBN 0-226-30062-5.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Larry Laudan