Lämpövoimalaitos

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Lämpövoimalaitos on voimalaitos, joka tuottaa ensin lämpöä, ja muuttaa sen edelleen sähköksi generaattorissa. Tyypillisimmin poltetaan jotain polttoainetta, vapautuneella lämmöllä höyrystetään vettä, höyry pyörittää höyryturbiinia ja tämä edelleen pyörittää generaattoria. Höyryturbiini ei pysty hyödyntämään kaikkea höyryssä elevaa energia. Höyryssä olevaa lämpöenergiaa voidaan joko ottaa hyötykäyttöön, jolloin kyseessä on lämmön ja sähkön yhteistuotantolaitos tai lauhduttaa vesistöön tai ilmaan, jolloin kysessä on lauhdevoimalaitos. Koska lauhdevoimalaitoksessa höyryturbiinin jälkeinen paine ja lämpötila voidaan laskea matalammaksi kuin vastapaineella saadaan höyryturbiinista enemmän tehoa ja siten generaattorista enemmän sähköä. [1][2][3]

Lämpövoimalaitoksia ovat ydinvoimalaitokset sekä polttoaineita kuten puu, turve, kotitalousjäte, hiili ja biohiili käyttävät voimalaitokset.[4] Lisäksi ns. kombivoimalaitoksessa on osana lämpövoimalaitos.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Voimalaitostyypit, Energiateollisuus, energia.fi, viitattu 4.4.2014
  2. Basic information: Combined heat and power (CHP), also known as cogeneration, epa.gov, viitattu 4.4.2014
  3. "Ene-59.2101 Energiatalous", Prof. Sanna Syri: Luento 3. Yhdistetty sähkön ja lämmön tuotanto, 2013, Aalto yliopisto, Energiatekniikan laitos.
  4. Voimalaitostyypit, Energiateollisuus, energia.fi


Tämä tekniikkaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.