Kultanuoli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kultanuoli
Uhanalaisuusluokitus

Erittäin uhanalainen [1]

Erittäin uhanalainen

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Sammakkoeläimet Amphibia
Lahko: Sammakot ja konnat Anura
Heimo: Nuolimyrkkysammakot Dendrobatidae
Suku: Phyllobates
Laji: terribilis
Kaksiosainen nimi

Phyllobates terribilis
Myers & Daly & Malkin, 1978

Katso myös

  Kultanuoli Wikispeciesissä
  Kultanuoli Commonsissa

Kultanuoli (Phyllobates terribilis) on nuolimyrkkysammakoiden heimoon kuuluva sammakkolaji, joka elää vain Kolumbian Tyynenmeren puoleisella rannikolla.[1] Se löydettiin vasta vuonna 1974.[2]

Kultanuoli on suurin nuolimyrkkysammakkolaji, ja painaa 30 grammaa.[2] Se kasvaa noin 4,5 senttiä pitkäksi. Selkäpuoli on keltainen, oranssi tai metallinvihreä, eri alueilla elää erivärisiä sammakoita. Vatsapuoli on samaa väriä kuin selkä mutta vaaleampana, paitsi kämmenet ja reisien sisäsyrjässä olevat läikät ovat mustat. Myös silmät ovat mustat, ja joillain yksilöillä suun reunat. Nuoret yksilöt ovat mustia, keltaraitaisia, ja aikuisvärin sammakko saavuttaa 18 viikon ikäisenä.[3]

Kultanuoli on myös myrkyllisin nuolimyrkkysammakko.[2] Se on erittäin myrkyllinen. Se on yksi kolmesta lajista, jota intiaanit ovat tällä alueella käyttäneet myrkkynuolten valmistamiseen puhallusputkiaan varten.[3] Kultanuolen myrkyllisyys johtuu muun muassa batrakotoksiini-nimisestä (C31H42N2O6, CAS 23509-16-2) sammakkoeläinmyrkystä.

Kultanuoli on erittäin uhanalainen.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c Wilmar Bolívar, Stefan Lötters: Phyllobates terribilis IUCN Red List of Threatened Species. Version 2014.2. 2004. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 6.8.2014. (englanniksi)
  2. a b c Glenday, Craig (päätoim.) & Palanterä, Jaana (toim.): Guinness World Records 2015, s. 44. Suomentanut Kolehmainen, Annukka. Helsinki: Sanoma Media Finland, 2014. ISBN 978-951-32-3988-6.
  3. a b University of California, AmphibiaWeb: Phyllobates terribilis, Golden Poison Frog

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä eläimiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.