Kotelon modaus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Modattu tietokoneen kotelo.

Kotelon modaus (englanniksi case modification, lyhyesti case modding) tarkoittaa tietokoneen tai pelikonsolin kotelon muokkaamista ei-standardoidulla tavalla. Kotelon modausta harjoittavat erityisesti laiteharrastajat, jotka usein pyrkivät modauksen avulla havainnollistamaan tietokoneen tehokkuutta. Koteloja modataan myös esteettisistä syistä. Kotelon modauksen tarkoituksena voi olla myös tietokoneen suorituskyvyn parantaminen.

Yleisiä modifikaatioita[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tietokoneen valomodi.
  • Ikkunamodit: Ikkunamodi on yhteen tietokoneen paneeliin asennettu, usein akryylistä valmistettu ikkuna. Yleisin toteutustapa on sivupaneeli-ikkuna, mistä on tullut niin suosittu, että useilla suurilla kotelovalmistajilla on valikoimissaan sivuikkunallisia koteloita tai koteloita, joiden sivupaneeli on mahdollista vaihtaa ikkunalliseen. Jotkut valmistajat tekevät koteloita, jotka on valmistettu kokonaan läpinäkyvästä materiaalista. Ikkunaan saatetaan tehdä laserkaiverruksella toteutettu ikkunakuvio[1], millä pyritään erottamaan kotelo muista.
  • Valomodit: Valomodi on kotelon sisä- tai ulkopuolelle kiinnitetty valo. Useimmissa valomodeissa käytetään kylmäkatodivaloja[1] (CCL), LED-valoja[1] tai elektroluminesenssivaloja. Kylmäkatodivalot ovat pitkiä putkiloita jotka tuottavat yleensä hieman lämpöä. LED-valoja näkee useimmiten kylmäkatodivalojen kaltaisina valoputkina ja LED-tuulettimina. Elektroluminesenssivalot ovat pieniä hohtavia johtoja, ja niitä kierretään yleensä kaapelien ja johtojen kuten SATA-kaapelien ympärille. Valojen rinnalle asennetaan joskus ääniohjaimia joiden avulla valot sykkivät äänen tahtiin.

Ikkunamodeja ja valomodeja käytetään usein yhdessä, sillä niiden avulla tietokoneen sisäiset komponentit tulevat hyvin näkyviin. Valomodi ilman ikkunamodia ei ole yhtä yleinen, tosin sitäkin käytetään uudistamaan tavallisen näköistä koteloa: valo hohtaa kotelon rei'istä ja koloista, mitä esteettisen vaikutelman ohella voidaan käyttää hyödyksi esim. yövalaistuksessa.

  • Jäähdytysmodit: Jäähdytysmodeja on useita erilaisia. Tavallisimpia näistä ovat reikien poraaminen uutta tuuletinta varten[1] ja ilmanvirtaa rajoittavan tuuletinristikon poistaminen. Muita modeja ovat ilmanjohtimet, vesijäähdytys, ilman suodatus, aukkojen tukkiminen ilmavirtauksen parantamiseksi tai jopa paineistetun hiilidioksiditankin tai usean litran mineraaliöljytankin kiinnittäminen. Näitä modeja tekevät usein ylikellottajat, jotka tavoittelevat kuumenevien komponenttien parempaa jäähdytystä tai hiljaisempia jäähdytysvaihtoehtoja. Jotkin tuuletinmodit ovat vain modaajan taidonnäytteitä joista ei ole käytännön hyötyä.
  • Spraymaalaus: Kotelon maalaaminen spraymaalilla on yksinkertainen ja harrastajien parissa suosittu tapa muuttaa kotelon ulkonäköä ja antaa kotelolle yksilöllinen leima.

Jotkut modauksen tekniikat ovat nousseet mainstreamiin, sillä 2010-luvulta lähtien PC-koteloita on saanut läpinäkyvällä sivuseinällä ja emolevyille on laitettu vakiovarusteeksi liittimet ledivaloille.

Modaus-kulttuuri Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

2000-luvun aikana erilaiset kotelomodifikaatiot ovat yleistyneet Suomessa valtaisasti LAN-partyjen myötä. Useissa verkkopelitapahtumissa järjestetään kilpailuja, joissa valitaan tapahtuman tyylikkäin tietokoneen kotelo. Pisteisiin vaikuttavat usein tuoreet ideat, laadukas työn jälki ja näyttävä toteutus.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Modaus.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Niemi, Jukka: Tietokonekoteloiden ihmeellinen maailma. MikroBitti, lokakuu 2004, 21. vsk, nro 10, s. 51-55. Sanoma Magazines Finland Oy. ISSN 0781-2078.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d MikroBitti 2004 numero 10 s. 55
Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.