Kissakahvila

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kissakahvila on eräänlainen ns. teemakahvila, jossa ihmiset voivat käydä katsomassa kissoja ja leikkimässä niiden kanssa. Asiakkaat maksavat sisäänpääsymaksun tai tuntimaksun ja kissakahviloita voi täten pitää jonkinmuotoisena valvottavana lemmikkivuokrauksena, joka suoritetaan sisätiloissa.

Pieni kissakahvila Kiotossa

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Maailman ensimmäinen kissakahvila avattiin Taiwanissa vuonna 1998.[1] Taipeissa[2] sijaitseva "Kissan kukkatarha" (猫花園) tuli tunnetuksi Japanissa ja alkoi houkutella paljon japanilaisia turisteja sekä paikallisia. Japanin ensimmäinen kissakahvila, nimeltään Neko no Jikan (猫の時間) eli "Kissan aika", avattiin Osakassa vuonna 2004.[1]

Japani[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kissakahvilat ovat melko suosittuja Japanissa, jonka pääkaupungista Tokiosta niitä löytyy peräti 39. Niistä ensimmäisiä oli Hanada Norimasan vuonna 2005 avaama Neko no Mise (猫の店) eli "Kissan kauppa". Kissakahviloiden suosio selittyy sillä, että monissa japanilaisissa asunnoissa ei sallita lemmikkieläimiä. Myös pitkät työpäivät vähentävät mahdollisuuksia lemmikin hankintaan.[3] Kissa tarjoaa kaupunkilaiselle rauhoittavaa seuraa muutoin rasittavassa ja yksinäisessä elämässä. Muunkin tyyppinen lemmikkivuokraus on Japanissa yleistä.

Kissakahvilatyyppejä on monia. Joissakin kahviloissa esiintyy vain tiettyjä kissoja, esim. mustia tai lihavia kissoja, harvinaisen rodun edustajia tai entisiä kulkukissoja. Kissakahvilan pyörittämistä varten on hankittava sopiva lupa sekä noudatettava Eläinten hyvinvointi ja hoito -sopimuksen tiukkoja vaatimuksia.[4]

Japanilaisissa kissakahviloissa pyritään takaamaan siisteys ja kissojen hyvinvointi tiukkojen sääntöjen avulla. Erityisesti yritetään varmistaa, etteivät kissat häiriinny liiallisesta ja/tai epämieluisasta huomiosta, esim. nukkuessaan tai lapsen toimesta. Useat kahvilat pyrkivät myös lisätä tietoisuutta kissojen hyvinvointiin liittyvistä asioista, esim. hylätyistä tai kulkukissoista.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Nikkei BP: 【今回のお題】話題の「猫カフェ」に来るお客さんってどんな人たち? 02.05.08. Viitattu 18.04.12. (japaniksi)
  2. ASCII: 台湾発の癒しカフェ、アニマルカフェが台湾に急増中! 19.08.07. Viitattu 18.04.12. (japaniksi)
  3. MTV3: Kissakahvilat villityksenä Japanissa 21.04.10. Viitattu 18.04.12.
  4. Iwata, Mamiko: AllAbout: 猫が癒してくれる猫カフェ 19.04.10. Viitattu 18.04.12. (japaniksi)