Kirjomerienkeli

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kirjomerienkeli
Uhanalaisuusluokitus

Silmälläpidettävä [1]

Silmälläpidettävä

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Selkäjänteiset Chordata
Alajakso: Selkärankaiset Vertebrata
Luokka: Rustokalat Chondrichthyes
Alaluokka: Leveäsuiset Elasmobranchii
Lahko: Merienkelikalat Squatiniformes
Heimo: Merienkelit Squatinidae
Suku: Squatina
Laji: californica
Kaksiosainen nimi

Squatina californica
Ayres, 1859

Kalifornianmerienkelin levinneisyys
Kalifornianmerienkelin levinneisyys
Katso myös

  Kirjomerienkeli Commonsissa

Kirjomerienkeli eli kalifornianmerienkeli (Squatina californica) on yksi kenties parhaiten pohjaelämään sopeutuneista hailajeista. Se muistuttaa huomattavasti rauskuja leveine rintaevineen ja litteine ruumiineen, mutta suu on kuonon kärhessä eikä vatsan alla kuten rauskuilla. Sukupuolet ovat eri kokoiset. Koiraan enimmäispituus on noin 120 senttimetriä ja naaraan 150 senttimetriä. Kirjomerienkeli elää korkeintaan 35-vuotiaaksi.

Levinneisyys ja ravinto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kirjomerienkelin levinneisyysalue ulottuu eteläisestä Alaskasta Chilen rannikolle. Se viihtyy hiekka- ja mutapohjilla 3–100 metrin syvyydessä, mutta havaintoja on tehty vielä 185 metrin syvyydessä. Joidenkin rauskujen tavoin se osaa jopa kaivautua pohjaan piiloon. Näin se pystyy saalistamaan pääravintoaan rauskuja, kampeloita ja muita pohjakaloja väijyksistä. Myös selkärangattomat kuten hummerit kelpaavat. Pelästyessään tai hyökätessään se pystyy ampaisemaan nopeasti liikkeelle vahvalla pyrstöllään. Sitä itseään saalistaa ihmisen lisäksi (kirjomerienkelin lihalla on taloudellista merkitystä) mm. valkohai (Carcharodon carcharias). Ihmisen ei tarvitse pelätä kirjomerienkeliä ellei tätä häiritä.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lisääntymisaika on touko-elokuussa. Koiraat tulevat sukukukypsiksi 8 vuoden iässä ja naaraat 13 vuoden iässä. Munat kehittyvät emon sisällä 10 kuukautta ja poikaset syntyvät 23 sentin pituisina. Kerralla voi syntyä 1–13 poikasta.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Cailliet, G.M.: Squatina californica IUCN Red List of Threatened Species. Version 2013.1. 2005. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. Viitattu 01.08.2013. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]