Kevytmoottoripyörä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Honda CBR125R -kevytmoottoripyörä

Kevytmoottoripyörä (puhekielessä usein kevari, satapiikki 125 cc kuutiotilavuuteen viitaten tai lyhyemmin pelkkä piikki) on moottoripyörä, jonka sylinteritilavuus on yli 50 cm3 mutta korkeintaan 125 cm3. Kevytmoottoripyöriksi lasketaan myös mopot joiden kuutiotilavuus on 50 cm3 tai sen yli, mutta huippunopeus vähintään 65 km/h. Kevytmoottoripyörän kuljettamiseen oikeuttaa ajokorttiluokka A1, jonka voi suorittaa 16-vuotiaana. Kortin saaminen edellyttää teoriakokeen, käsittelykokeen sekä ajokokeen läpäisemistä. Kevytmoottoripyöräkortilla saa kuljettaa korkeintaan 11 kW[1] (14,96 hv) tehoista pyörää. A1-kortilla voi myös kuljettaa mönkijää, moottorikelkkaa ja traktoria laillisesti. A1-luokan ajokortilla ei kuitenkaan saa kuljettaa liikennetraktoria.


Kortin haltijan täyttäessä 18 vuotta hän saa oikeuden luokan A korttiin (pyörän tehot korkeintaan 25 kW ja teho-painosuhde korkeintaan 0,16 kW/kg). Kun A-luokan ajokortti on ollut voimassa kaksi vuotta, on kortin haltijalla lupa siirtyä ajamaan mitä moottoripyörää tahansa. Korttiluokka on tämän jälkeen puhekielessä ”rajoittamaton A” tai ”iso A”.

Kevytmoottoripyörä tunnetaan myös kutsumanimillä kevari, piikki ja satapiikki. Satapiikki viittaa kuutioihin, joiden määrä on yhteensä sata + piikki (=125). Ajan myötä nimi on lyhentynyt puhekielessä pelkäksi piikiksi.

Kevytmoottoripyörä on myös tilastojen mukaan turvalisempi ajoneuvo kuin mopo.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä liikenteeseen ja liikennevälineisiin liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.