Keskustelu:Black metal/Arkisto 1

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Tämä sivu on arkisto. Älä muokkaa tätä sivua.

Mainintaa Lords of Chaoksesta[muokkaa wikitekstiä]

Lisätty maininta Lords of Chaos-kirjasta MikkoK 6 maalis 2006 klo 12.09(UTC).

Lista on edelleen aika naurettava kisa siitä, kuinka varhain joku on julkaistu. FINginga 6. lokakuuta 2010 kello 18.54 (EEST)[vastaa]

Voisiko sen Dimmu Borgirin levyn merkata sinne kun se on ensimmäinen todella menestynyt Black metal albumi? Vaikkei se saa "true respectiä" on se silti merkittävä vedenjakaja jo juuri siitä syystä että on ensimmäinen "mainstreami" aloittaen näin kyseisen jaon.

Pitkäaikaisena Immortalin "Battles in the north" -levyn omistajana voin todeta että levy on hiukan lattea ja voimaton verrattuna Immortalin muihin levytyksiin eikä ole ollut mitenkään erityisen merkittävä tekele aikanaan. Siksi poistin sen listalta.

Merkittävyys on viime kädessä aika mielivaltainen arvo, joten parempi puhua "tunnetuista albumeista".--217.112.249.156 9. joulukuuta 2007 kello 17.05 (UTC)

Kyllä merkittävyyttäkin voi arvioida, esim. yhtyeiden haastattelujen avulla. Mitä useammin levy mainitaan vaikuttimena sitä merkittävämpänä sitä voidaan pitää. Tunnettavuuskin on hyvä peruste. Myös albumit jotka tuovat paljon uutta kuuluvat merkittävien joukkoon, mutta monia sellaisia tuskin tälle listalle hyväksytään.(Muutos 27.01.2008 Albumit-osioon)

Merkittävyyden arviointi tuollaisilla perusteilla on liian työlästä. Se vaatisi mainintojen tilastointia, mikä taas lähestyisi omaa tutkimusta. Palautan osion aikaisempan muotoon.--217.112.249.156 27. tammikuuta 2008 kello 17.59 (UTC)

Liioittelet kyllä huomattavasti. Ei niitä haastatteluja niin paljoa ole koko Genressä ja usein niissä toistuu samat nimet jotka nopeasti jää mieleen. Katsantosi ei taida olla kovin satanistinen kun et luota yksilöiden kykyyn luoda yleiskuvaa genrestä ja sen historiasta?

"Yleiskuvan luominen genrestä" rinnastuu uuteen tutkimukseen, jos siihen sisältyy arvioita yksittäisten teosten merkittävyydestä. Ja uusi tutkimushan on Wikipedian sääntöjen vastausta.--195.237.90.72 30. tammikuuta 2008 kello 11.58 (UTC)

Kyllä Nexus Polaris julkaistiin Covenant eikä Kovenant -nimellä. 80.223.138.203 2. maaliskuuta 2008 kello 13.49 (UTC)

En ole ikinä kuullut Impious Havocista eikä varmaan moni muukaan. Kommentin jätti 84.251.25.179 (keskustelu – muokkaukset).

Tähän artikkeliin ei sinänsä ole mitään järkeä ryhtyä lisäämään listaa näin monista levyistä; tarkoitus on lähinnä listata muutamia kuuluisia black metal-levyjä esimerkinomaisesti. Mercyful Fate ja Celtic Frost on mainittu artikkelin tekstissä, ja ei-black metal-levyjen lisääminen listaan vain sotkisi sitä entisestään. Sen tarkoitus on tosiaan olla vain pieni esimerkki siitä, minkälaiset levyt ovat black metal-levyjä, ei missään nimessä edustava luettelo tai jonkinlainen lista arvostetuista levyistä. Elrith 26. toukokuuta 2006 kello 12.37 (UTC)

Lupasin äsken perustella käyttäjän 81.197.55.241 muutosten palautuksen keskustelusivulla. En tiedä, luokitellaanko Manowar joskus viikinkimetalliyhtyeeksi, mutta muut lisäykset olivat ainakin puppua. Google ei tunne käsitettä "satanistiblackmetal", ja "satanist black metal" tai "satanistic black metalkin" saavat vain muutaman osuman. Myöskään mitään Arzfrostr-yhtyettä ei ilmeisesti ole olemassa. Gothblackmetal-käsitekin oli kai itse keksitty, enkä ole koskaan kuullut kenenkään luokittelevan Nightwishiä, Evanescenseä saati Within Temptationia black metaliksi. --Jetman 10. elokuuta 2006 kello 20.27 (UTC)

Ne edelliset albuminkannet oli paljon tyylikkäämpiä kuin tuo lavakuva. FINginga 17. maaliskuuta 2008 kello 17.40 (UTC)

Niin minustakin. Siksi aloitinkin tämän keskustelun. Kenties joskus asiaan saadaan vielä edistystäkin, mutta valittettavasti minulla itselläni ei kauheasti ole käytäntöjen läpi ruhjomisessa kokemusta joten homma saattaa kuolla ennen kuin pääsee alkuunkaan. Käy nyt postaamassa oma mielipiteesi tuonne, niin katsotaan jos saataisiin jotain aikaiseksi. Uskaltaisin kuitenkin arvella että yhteisön enemmistö on samalla kannalla minun kanssani. --Miihkali artikuloi 17. maaliskuuta 2008 kello 19.45 (UTC)

Musiikin kuvauksesta...[muokkaa wikitekstiä]

Valitettavasti, huomasin tuon bassolla ei ole niin suurta merkitystä tekstin hiukan vääräksi. Sillä jos otetaan joitain kanta Black Metal yhtyeitä, kuten Venom, niin ainakin Venomin suhteen basso on hyvinkin merkityksellinen. Kommentin jätti 195.156.137.99 (keskustelu – muokkaukset).

Hyvä pointti. Myöskin Mayhemin ekoilla basso oli dominoiva kuten myös Burzumilla vahvana esillä.

Maine ja lähteet[muokkaa wikitekstiä]

Poistin ne merkinnät 'kenen mukaan' ja perustelen tässä miksi. Black metal -artistin itsemurha liittyy genreen sikäli että artisti toimii genren piirissä, on genren edustaja. Samoin kuin esimerkiksi työtapaturmat liittyvät kyseiseen työhön tai poliitikon skandaalit liittyvät poliitikon työhön. Black metal -tyylisillä murhilla haetaan sitä että suorittajat julkisesti kuuntelivat kyseistä musiikkia ja olivat osittain sen edustajia edelleen. Koettiin että musiikilla oli vaikutusta kyseisiin henkilöihin, mm.saatananpalvonnalliset ideat ja Saksassa Absurdin rotuajattelu. Lähteenä on samassa kohtaa mainittu kirja 'Moynihan...' niinpä ihmettelen mitä kohtaa siihen viittauksessa ei ymmärretty? FINginga 17. huhtikuuta 2008 kello 15.18 (UTC)

Poistoni oli kumottu uudestaan. Mainittakoon vielä että lähde löytyy tekstistä eikä sitä tarvitse merkitä 2 kertaan. FINginga 19. huhtikuuta 2008 kello 17.45 (UTC)

Jos sinulla on esittää muiden kyseenalaistamille väitteille hyvä lähde, Wikipedian lähteistys- ja viitekäytännön mukaan pitäisi aina osoittaa lähteen, esim. (tässä tapauksessa mainitsemasi) kirjan tms. kappale ja tietty sivu ja merkitä se viitteenä siihen kohtaan, missä lähdepyyntö mallineilla {{kenen mukaan}} tai {{lähde}} on esitetty. Erityisesti "kenen mukaan" pyyntö on aiheellinen siksi, että Moynihanin kirjan mahdollisille väitteille voi olla myös muissa lähteissä erilaisia tulkintoja. Wikipedian tehtävä ei ole ottaa kantaa siihen, ovatko väitteet todenmukaisia, vaan kuten malline "kenen mukaan" vihjaa, esitellä keskenään ristiriitaisetkin lähteet ja mainita selvästi niistä artikkelissa. Kohtuuden nimessä on siis pyydettävä, että jos sinulla tuo ilmoittamasi kirja on, lisää lähdeviite niihin kohtiin, missä sitä on pyydetty. Käytä vaikkapa mallinetta kirjaviite, jossa on myös täyttöohjeet. Palautan lähdepyynnöt vielä kerran paikoilleen, jotta voit tarkasti vastata niihin. --Jaakonam 19. huhtikuuta 2008 kello 21.16 (UTC)
Kohdassa 'kenen mukaan' ei tarvita lähdetietoja. Black metaliin liittyy jos black metal -artisti kuolee ja on genrestä siitä lähtien pois. Kuolemantapaus on varmistettu eikä siitä ole ristiriitaista lähdetietoa; kyseinen henkilö oli todistettavasti black metal -artisti eikä siitä ole ristiriitaista tietoa. Pyrin tuomaan kappaleessa esille musiikin kanssa usein yhtä matkaa kulkevan itsetuhoisen/epätoivoisen elämäntyylin; itsemurhia/onnettomuuksia tapahtuu. Tämä tapaushan oli jompikumpi black metal -artistille tapahtuneena. SEN sijaan toisessa kohtaa lähteenä voi käyttää Moynihanin kirjaa (kappaleet 11 ja 12), mutta nämä ovat kirjassakin siksi että nimenomaan media linkitti ne satanismin kautta black metaliin. Julkisia tietokantoja ovat median arkistot, ne voi sieltä tarkistaa, ei ole mielivaltaisia nämä merkinnät. FINginga 21. huhtikuuta 2008 kello 12.37 (UTC)
Nyt merkitsin ne kohdat niin ettei niitä pitäisi voida kiistää, lähteetkin tarkoin. Tai ainahan kaiken voi kiistää jos haluaa. FINginga 21. huhtikuuta 2008 kello 12.46 (UTC)

Hmmm...Huomasin toisenkin 'kenen mukaan' merkinnän joka mielestäni vielä vähemmän puolustaa paikkaansa kuin edellä mainitut. Huonon nauhoituslaadun muodikkuus tuohon aikaan on yleisesti tunnettu tosiasia. En tiedä onko se enää muotia. Lue esim.Burzumin haastattelu 'Filosofem'-albumista jossa herra mainitsee etsineensä käsiinsä huonoimman mahdollisen mikrofonin saadakseen äänen "rikki" tai vastaavan efektin. Useat yhtyeet ollakseen arvostettuja nauhoittivat albumeita metsässä saaden näin aikaan arkaaisen akustiikan (ei-puhtaan äänen, vrt.pop-albumit). Aiheesta esim. Ildjarnin tai tuon ajan (94-02tai jotain) yhtyeiden haastatteluja. Tieteellisiä tutkimuksia black- ja äärimetalleista tällä mantereella on harvassa muttei se tarkoita etteikö tietoa saisi jakaa aiheesta. FINginga 21. huhtikuuta 2008 kello 13.05 (UTC)

Poistin muutaman Thi:n lähdepyynnön artikkelista. Osa on ihan asiallisia, mutta tuskinpa tällaisia kuin "pagan black metal käsittelee pakanallisuutta", ja "blackened thrash yhdistelee blackia ja thrasia" tarvitsee lähteistää. Vähän sama kuin lähteistäisi tiedon "Siniristilipussa on sinistä ja risti".

Myös tuo tieto että "Black metalia soittavia yhtyeitä on runsaasti ympäri maailmaa, mutta tunnetuimmat ovat enimmäkseen kotoisin Pohjoismaista." pärjännee ilman lähdeviitettä yhteenvetona muusta artikkelista. Kun suoraa lähdettä tuolle en ole löytänyt, mutta yleisesti black metalia käsitellessä on sekä tässä artikkelissa että käyttämissäni lähteissä puhe lähes yksinomaan pohjoismaisista piireistä. Ja vähän sellainenhan käytäntö on ollut, että aloituskappaleet ovat yhteenveto muusta artikkelista. Asia on vähän sama kuin esimerkiksi jossain elokuva-artikkelissa "Vastaanotto"-kappaleessa käsiteltäisiin kaikkien suomalaisten elokuva-arvosteluja julkaisevan lehden arvostelut, ja kaikki haukkuisivat leffaa. Tarvitseeko kappaleen starttaavalle tiedolle "Elokuva sai erittäin negatiivisen vastaanoton" erikseen lähdettä, vai riittäkö "yhteenveto" muista kappaleista.

Nuo muut lähdepyynnöt ovat kuitenkin ihan asiallisia, niin annoin niiden olla. Voisi vaikka silmäillä läpi Christen opuksen ja katsoa sanottaisiinko sielä asiasta jotain. Tuon Venom-tiedon lähde on ainakin aina yhtä luotettava enkkuwiki. Ei niin että se olisi mikään puolustus. ;) --Miihkali (artikuloi) 12. toukokuuta 2010 kello 17.15 (EEST)[vastaa]

Mainossuodatin ei suvaitse minun viittaavan seuraavaan osoitteeseen: death-black-metal.suite101.com/article.cfm/the_dark_genre_of_black_metal. Miten saan linkityksen toimimaan? --Miihkali artikuloi 11. toukokuuta 2008 kello 19.03 (UTC)

Arkistoitu vertaisarviointi[muokkaa wikitekstiä]

Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Olen viime aikoina ahkerasti työstänyt tätä artikkelia. Lähteenä on käytetty lähinnä tätä kirjaa ja useita erilaisia internet sivuja. Mielestäni kehitys on ollut aika hyvä; alkuperäisestä täysin lähteettömästä keskimittaisesta artikkelista pitkähköksi ja viitteistetyksi artikkeliksi. Siksi haluaisinkin nyt pistää artikkelin vertaisarviointiin nähdäkseni, että mitä asioita ihmiset haluaisivat minun tässä parantavan. Jos joku kykenee löytämään artikkeliin lisää kuvitusta, niin toivon että etsitte itse, koska olen tutkinut aika paljon enkä ole löytänyt enää sopivia kuvia. Siksi artikkelin loppuosa on melko riisutun näköinen. Jos haluatte enemmän ääniesimerkkejä, jostain tietystä aiheesta, voin lisätä niitä. Toivon myös, että aihetta itse tuntevat voisivat vielä lisää laajentaa tätä, sillä itse olen vuodattanut tähän melkein kaikki lähteistettävissä olevat tietoni. Olisikos artikkelilla jopa mahdollisuuksia suositelluksi tai ainakin hyväksi sivuksi? Ja jollei, niin miten sitä pitäisi parantaa jotta se onnistuisi? Saataisiin vähän vastapainoa kristillinen metalli -artikkelille :D --Miihkali artikuloi 14. toukokuuta 2008 kello 16.18 (UTC)

Jonkun täytyisi kertoa minulle ja muillekin, taivutetaanko metal metalliin vai metaliin. Lab-oratory 14. toukokuuta 2008 kello 17.15 (UTC)
Metaliin. --Jisis 14. toukokuuta 2008 kello 17.22 (UTC)
Jos nyt käsitin oikein, niin black metal on siis genetiivissä black metalin, eikä suinkaan black metallin. Korjattu. --Miihkali artikuloi 15. toukokuuta 2008 kello 12.22 (UTC)
Hyvä artikkeli. Selailin läpi, eikä mieleen tullut oikeastaan mitään ehdotuksia sisällön laajentamisen suhteen. Tietysti joku asiaan paremmin perehtynyt voisi tässäkin auttaa. Kuvitus on ihan riittävää. Kannattaa laittaa verkkoviitteet mallineisiin, koska niistä tulee varmasti äänestyksessä huomautusta. --Hehkuviini 18. toukokuuta 2008 kello 21.15 (UTC)
Kielenhuoltoa pitäisi tehdä ja tekstin sujuvuutta paikoin hieman parantaa. Aion kyllä käydä koko artikkelin ajatuksella läpi, toivottavasti ehdin vielä tämän vertaisarvioinnin aikana... --Jaakonam 19. toukokuuta 2008 kello 14.21 (UTC)
Muutin viitteet mallineiksi. Oli kyllä aika iso homma, pari tuntia meni, ja homman hyödyllisyys jäi epäselväksi :( Noh, toivon kovasti että joku tekisi kielenhuollon, sillä oma suomen kieleni takertelee välillä :) Kiitos kommenteista ja lisääkin saa antaa. --Miihkali artikuloi 19. toukokuuta 2008 kello 17.52 (UTC)

Urban dictionaryyn ei muistaakseni kannata viitata. Lab-oratory 19. toukokuuta 2008 kello 17.56 (UTC)

Aha. No sitten voi tulla hankalaa lähteiden kanssa. Voin yrittää etsiä tilalle jotain sopivaa. Kiitos huomautuksesta... Lisäsin myös pari kuvaa loppuun. --Miihkali artikuloi 19. toukokuuta 2008 kello 18.46 (UTC)
Saako about.comiin viitata? --Miihkali artikuloi 19. toukokuuta 2008 kello 18.55 (UTC)
Saa. Urbaanissa sanakirjassa on se ongelma, että kuka tahansa voi muokata sitä. Sellaiset paikat eivät voi olla kunnollisia koskaan. Lab-oratory 20. toukokuuta 2008 kello 13.13 (UTC)
Saahan wikipediaakin kuka tahansa muokata ;)--kalamies 20. toukokuuta 2008 kello 14.08 (UTC)
Sitä juuri hainkin tuossa huumorin keinoin. :D Lab-oratory 20. toukokuuta 2008 kello 14.12 (UTC)

Ensimmäinen kielenhuolto ja tekstin sujuvuuden parannusharjoitus on nyt tehty koko artikkeliin. Viitteissä on vielä täydennettävää, sieltä puuttui paikoin muun muassa tekijä- ja ajankohtatietoja. Kiitos ja anteeksi (lähinnä Stondalle, kun meni pari tallennusta melkein päällekkäin – minun olisi pitänyt käyttää {{Työstetään}} -mallinetta). --Jaakonam 21. toukokuuta 2008 kello 21.16 (UTC)

Miihkalille voisi kainon pyynnön esittää noista ääninäytteiden lisäämisestä, että varmaan varhaista Bathoryä, esikoisalbumia tai Under the Sign of the Black Markia tms. voisi artikkelissa kuulla, ihan verrokkina noihin ajallisesti uudempiin näytteisiin (Satan My Master on kuitenkin Jubileum III:lta, vuodelta 1998) – lukija voisi verrata sitten, miten musiikki on kehittynyt. Toinen asia, mikä voisi ehkä havainnollistaa black metalin kehitystä pelkän nimidroppailun sijaan, olisi aikajana eri tapahtumista (tuo ensimmäinen ja toinen aalto, norjalaisten sekoilut, Suomiskenen herääminen jne.), jonkinlaisena kuvaajana. Miten tuo käytännössä toteutettaisiin, se onkin toinen juttu... En-wikissä on muun muassa EasyTimeline-malline, en:Template:Horizontal_timeline. --Jaakonam 22. toukokuuta 2008 kello 08.28 (UTC)

Itse asiassa Satan My Master on äänitetty vuonna 198X. Se vain on julkaistu myöhemmin. Tämä kerrotaan levyn takakannessa. Musiikillisesti se kuulostaa samanlaiselta kuin muukin Bathoryn alkupään tuotanto, ehkä nimikkoalbumia lukuunottamatta... Under the Sign of Black Markilta tosin löytyy mahtava Chariots of Fire, jota voisi käyttää blast beattien kuvaamiseen. Mutta blast beattien esimerkiksi haluaisin oikeastaan laittaa Immortalia. Ääninäytteet tosin voisi miettiä uudestaan. Haluaisin niiden jotenkin kuvaavan black metallin kehitystä, tyyliin: Venom – Bathory – Mayhem – Immortal – Dimmu Borgir. Tässä näkyisi ensin black metallin synty, piirteiden vakiintuminen, klassisen tyylin synty ja lopulta nykypäivän black metal. Ongelma onkin, että tällöin ääninäytteet olisivat kaikki artikkelin alkuun rusautettuina, ainakin jos ne noudattelisivat tekstin kulkua. Nykyiselläänkin osa tästä on jo näkyvillä (Venom – Mayhem – Dimmu Borgir).
Tosin Satan My Masterille voisi ihan muutenkin antaa kenkää, sillä Bathoryltä löytyy paljon muitakin kappaleita, jotka ovat 1) sanoituksellisesti 2) musikaalisesti hyvin tyypillisiä. Laitoin vain tuon kappaleen koska se on yksi Bathoryn tunnetuimmista ja toisaalta sen sanoitukset julistavat niin selvästi saatananpalvontaa, että menevät jo vähän koomisiksikin. Siksi se sopii hyvin artikkeliin, biisin "kertosäe" kun on lähes banaali. Aikajana on minusta hyvä idea, mutta mikä on näkemyksesi sen toteuttamisesta? Mietin asiaa ja postaan tässä ehkä myöhemmin jonkinlaisen kokeiluversion. Sitten vielä nuo viitteet: tekijä– ja ajankohtatiedot voi olla vaikea täyttää, sillä kaikissa sivuissa ei ole kerrottu tekijää, ja toisaalta ajankohtakin uupuu. Jos olen ne sivulta löytänyt, olen ne myös lisännyt. Niitä saa minun puolestani kyllä etsiä ja jos löytää niin lisätä. Tosin en oikein tiedä, onko esim. tuo ajankohtatieto kovin tärkeäkään. --Miihkali artikuloi 22. toukokuuta 2008 kello 12.41 (UTC)
Idea: tinttaa ääninäytteet rinnakkain/allekkain jotenkin siististi oman otsikon alle, esim. "Black metalin musiikillinen kehitys" ja sitten vuosiluvut ja lyhyt selitys jokaiseen mukaan. Siinä on hyvä aikajana musiikin kehityskaaresta. Sitten tuo tapahtumien aikajana pitänee selventää vain tarkemmin vuosiluvuin artikkelin sisällä, jos mitään muuta toteuttamiskelpoista ei keksitä.
Ajankohta on siinä mielessä tärkeä asia viitteissä, että se kertoo milloin viittauksessa käytetty lähde on tehty. Esim. se Quorthonin haastattelu on luonnollisesti tehty ennen hänen kuolemaansa, mutta vuosi ei nyt käy ilmi tekstistä, vaikka hän sanookin haastattelussa "nykyään". 2001 "nykyään" on kuitenkin vähän eri asia kuin "2008" nykyään... :-) --Jaakonam 22. toukokuuta 2008 kello 13.07 (UTC)
Erittäin hyvä ajatus. Pistän homman työn alle saman tien. Satan My Masterin voisi varmaan poistaa. Pistänkin tilalle jonkin Under the Sign of the Black Markin biisin (Bathoryn ja Returnin raidat on vielä viittä vaille Venomia), niin aikajanasta tulee selkeä. Koitan etsiä Bathoryn biisiksi jonkin pitkän niin näytteestä saa puoli minuuttisen :) --Miihkali artikuloi 22. toukokuuta 2008 kello 13.14 (UTC)
Muuten, minkä suomalaisen biisin laitan? En tunne itse suomalaista skeneä juuri lainkaan, joten en tiedä mikä biisi tuohon sopisi.. Osaatkos itse sanoa? Jos voit, lisää viisu itse. --Miihkali artikuloi 22. toukokuuta 2008 kello 13.35 (UTC)
Nooh, joku Barathrumin "Legions of Perkele" voisi olla ihan hyvä näyte vähän hitaammasta black metalista, kun tuo saman orkesterin "Last Day in Heaven" on vähän liian iloiselta kuulostava keskitemporalli, oikein voimasointuja ja kaikkea. Tai sitten Impaled Nazarenen "Armageddon Death Squad" menisi esimerkkinä sukkelammasta paahdosta – Beheritin "Solomon's Gate" on taas vähän sellainen tummahkosävyinen jenkka, jolla saa lapset aika näppärästi syömään aamupuuronsa, pari tahtia kun soittelee. Valitettavasti minulla ei vain ole mahdollisuutta veivata näitä .oggeiksi... --Jaakonam 22. toukokuuta 2008 kello 18.25 (UTC)
Pistin sitten Beheritin Dawn Of Satans Milleniumin, se minulla "sattui" olemaan ennestään. Ei huvittanut alkaa tekijänoikeuslakeja rikkomaan tätä artikkelia varten. Beherit ainakin on suomalaisen black metalin pioneeri. Järjestelin myös ääninäytteet uusiksi. Haukkuja tulemaan. --Miihkali artikuloi 22. toukokuuta 2008 kello 18.27 (UTC)
Erinomaista! Tällaista ääninäytehässäkkää en olekaan muissa wikipedioissa ennen nähnytkään. :-D --Jaakonam 22. toukokuuta 2008 kello 18.42 (UTC)
:D Muuten, ole varovainen kappalejakoa uusiessasi. Se pistää usein viitteet sekaisin. Älä myöskään kovin rohkeasti muotoile asiatietoja joihin on merkitty lähde, jossa asiatiedot kerrotaan hyvin tarkasti tai jonka sisältöä et tiedä tai voi tarkistaa. Se nimittäin periaatteessa sotkee viittauksen. --Miihkali artikuloi 22. toukokuuta 2008 kello 18.47 (UTC)
Tällaisten tilanteiden takia kannattaa viitata virkkeisiin, jo. Lab-oratory 25. toukokuuta 2008 kello 15.52 (UTC)
Yritin välttää asian muuttamista, lähinnä korjasin lauserakenteita ja poistin tautologiaa ja yksittäisten sanojen toistoa sieltä, missä sitä oli. Verkkoviitteistä juurikin tarkistelin, että kuinka pitkään pötköön viite viittasi. Lähteinä käytettyjä kirjoja minulla ei ole, joten kirjaviitteitä en voinut tarkistaa. Artikkeli on aika hyvällä tolalla nyt. Vähintään hyvän artikkelin arvoinen, mutta veikkaisin, että suositelluksikin on mahdollisuuksia. Kiitokset muuten tässä vaiheessa arvokkaasta käännös- ja kirjoitustyöstä.
Nyt olisi sitten hyvä kuulla uusi kierros mielipiteitä muiltakin – missä kohden olisi parannettavaa... --Jaakonam 22. toukokuuta 2008 kello 19.10 (UTC)

Mercyful Fate ja saatananpalvonta & lähteiden luotettavuus[muokkaa wikitekstiä]

Kohdasta Ensimmäinen aalto: "--vuonna 1981 perustettu Mercyful Fate julisti palvovansa Saatanaa", lähteenä Murder Music -dokumenttielokuva. Ensinnäkin lähdeviittaus tuossa yhteydessä on jokseenkin virheellinen: dokumentissahan mainintaan luotettavasti vain King Diamondin oletetusta vakaumuksesta (samoin corpsepaint-maininta menee artikkelissa pieleen samalla tavalla). Toisekseen sekin väite on hyvin epäilyttävä. Ko. yhtyeen historiaa useammankin lähteen avulla luodanneena en kykene muistamaan yhtään luotettavaksi luettavaa mainintaa siitä että Diamond - muusta yhtyeestä puhumattakaan - olisi moista julistanut missään vaiheessa. (Diamond on yksityishenkilönä kertonut olevansa/olleensa kiinnostunut Saatanan Kirkon edustamasta satanismista, mutta siitä on aika pitkä matka siihen, että koko yhtye julistaa palvovansa Saatanaa.)

Jätän kohdan toistaiseksi muokkaamatta tältä osin, kun ei nyt ihan ulkomuistista tipu parempia lähteitä tilalle. Todennäköisesti kyseinen lähde on joka tapauksessa epävalidi, ainakin tämän yksityiskohdan suhteen - kannattanee tarkistaa muutkin kohdat myös jostain muualta. --Oan 27. kesäkuuta 2008 kello 12.20 (UTC)

Huomasin tämän vasta nyt. Väitteelle voi antaa kenkää, koska väite on kyllä vähän outo, mutta lähdehän minulla siis oli. Noin yleisesti ottaen juttu tuntui aika luotettavalta, ainakin pääpirteiltään. Eipä koko Kuningas Timantti juttu edes ole kovin olennainen joten sen voinee poistaa, tai vaikka laittaa maininnaksi bändin imagosta. --Miihkali artikuloi 9. heinäkuuta 2008 kello 16.21 (UTC)
Joel McIverin kirjassa "Extreme Metal" King kertoi uskovansa moniin satanistisiin filosofioihin, muttei tunnustautunut saatananpalvojaksi (nehän ovat tunnetusti kaksi eri asiaa). --Metalcoholic 9. heinäkuuta 2008 kello 16.24 (UTC)
Muutin jutun vähän järjellisempään muotoon. --Miihkali artikuloi 9. heinäkuuta 2008 kello 16.29 (UTC)
Parantelin edelleen ko. kohtaa hieman neutraalimmaksi. Faktojen pitäisi tuolta osin olla nyt kunnossa. --Oan 10. heinäkuuta 2008 kello 16.19 (UTC)

Black metalliin liittyvät rikokset.[muokkaa wikitekstiä]

Onko itsemurha rikos? Tällaista tekstiä on kuitenkin laitettu kyseiseen kappaleeseen: "Suomessa ehkä tuorein tunnetun black metal -artistin kuolemantapaus on Finntroll- ja Impaled Nazarene -yhtyeissä soittaneen Teemu ”Somnium” Raimorannan kuolema vuonna 2003. Raimoranta putosi Helsingissä Pitkältäsillalta Töölönlahden jäälle. Impaled Nazarenen laulaja Mika Luttinen on epäillyt julkisesti Raimorannan tehneen itsemurhan." Mielestäni tämä kohta pitäisi poistaa tai siirtää muuhun yhteyteen.

Somniumin kohtalosta on ihan ok kirjoittaa, ei siinä mitään omituista ole. Sen sijaan korjasin otsikon, joka paremmin kuvastaa tekstikappaleen sisältöä. Hyvä huomio, kiitos tarkkaavaisuudesta. --Jaakonam 11. heinäkuuta 2008 kello 19.55 (UTC)

En siis tarkoittanut, että ei saisi kirjoittaa aiheesta. Aihe oli vain väärässä paikassa. Hyvä, että muutit otsikon. - P3rtza

Suositellut sivut -luokka[muokkaa wikitekstiä]

Miksi tämä on suositeltu sivu, mutta ei ole luokassa suositellut sivut?--Morottaja 25. lokakuuta 2008 kello 21.57 (EEST)[vastaa]

Metatieto, kuten aihekohtaiset tyngät, sivun hyvä artikkeli- tai suositeltu sivu -status on piilotetuissa luokissa. Tämäkin artikkeli siis löytyy kyllä suositeltujen sivujen luokasta. Lisätietoja: piilotettujen luokkien käyttö. --Jaakonam 27. lokakuuta 2008 kello 00.20 (EET)[vastaa]

Muokkaukset 1.11.2009[muokkaa wikitekstiä]

Pervertor666Terve, mistäköhän tämä suomalaisen blackmetal wikipedian luoja on saanut päähänsä että suomalaiset toisen aallon blackmetal bändit ovat saaneet innoituksensa norjalaisista yhtyeistä, eiköhän Holocausto ja kumppanit maininneet Sarcofagon ja Blasphemyn muun muuassa, näistäkään bändeistä. Lisäksi on täysin väärää seuraava väittämä "Norjalaiset yhtyeet vaikuttivat myös muihin pohjoismaihin, joihin syntyi sellaisia yhtyeitä kuten ruotsalaiset Marduk ja Dissection ja suomalaiset Impaled Nazarene, Archgoat, Beherit ja Barathrum" Ainakin Archgoat, Beherit olivat ainakin jo ennen Emperoreita, Satyriconeita yms. Blackmetal oli aivan yhtälailla Suomessa, Norjassa ja Ruotsissa, turhaa väittää että Norjasta on kaikki toisen aallon bändit kotoisin, puhumattakaan innoituksesta.

Totta. Wikipedian pitää kuitenkin mennä lähteiden mukaan. Hyvä kuitenkin että otit asian esille, muokkaan artikkelia tuohon suuntaan piakkoin. On kuitenkin huomattava, että II aallon black metal oli alkujaan nimenomaan norjalainen suuntaus, Norjassa se oli vahvimmillaan ja se yhdistetään nimenomaan Norjaan. --Miihkali (artikuloi) 2. marraskuuta 2009 kello 15.57 (EET)[vastaa]


Tehty. --Miihkali (artikuloi) 3. marraskuuta 2009 kello 19.12 (EET)[vastaa]

Arkistoitu vertaisarviointi 2[muokkaa wikitekstiä]

Tämä osio on arkisto. Älä muokkaa tätä osiota.

Kauan sitten kirjoittamani artikkeli, josta aika on ajanut auttamatta ohi — 13 vuotta sitten tämä lukeutui Wikipedian parhaimmin lähteistettyihin artikkeleihin, mutta nykymittapuulla suositellun artikkelin tasosta ollaan kaukana. Lähdeviitteitä on paljon, mutta artikkelissa on silti melko paljon lähteetöntä tietoa ja usein lähteitä on tulkittu vapaamielisesti, osa viitteistä on epämääräisiä verkkosivuja jne. Mielestäni artikkeli ei nykymuodossaan ole pelastettavissa, vaan se pitäisi kirjoittaa kokonaan uudestaan. Aiheesta on viime vuosina ilmestynyt parempaa kirjallisuutta (esim. Dayal Pattersonin Black Metal: Evolution of the Cult) ja jopa tieteellistä tutkimusta (ks. esim. JSTOR). Tarkoitukseni olikin pistää artikkeli uusiksi, mutta aika ja mielenkiinto eivät tahdo riittää, eikä budjettini tällä hetkellä veny kirjaostoksiin. Nykyinen SS-status pitäisi poistaa ja sen sijaan artikkeliin pitäisi lätkäistä ongelmamalline, josta lähteistyksen puutteet käyvät ilmi. --Miihkali (KM) 3. elokuuta 2021 kello 16.32 (EEST)[vastaa]

Aikanaan ollut pätevä artikkeli, mutta selvästi jähmettynyt sinne kymmenen vuoden päähän. Paljon on skenessä tapahtunut ja muuttunut, ja analyysi sekä historiankirjoitus aiemmastakin on parantunut huomattavasti. Ikävä kyllä täällä ei nykyään taida olla oikeastaan ketään jolla olisi tietämystä ja jaksamista artikkelin uudelleenkirjoittamiseen, mikä on sääli. Kannatan minäkin SS-statuksen poistoa ja ongelmamallinetta. --Hedelmätiski (keskustelu) 3. elokuuta 2021 kello 20.47 (EEST)[vastaa]