Keskustelu:Biodiesel

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jo alkaa tapahtua viestintävälineissäkin esim. Puskuri ohjelma 2.9.05[www.yle.fi/genreportaalit/portaali.php?genre=liikenne&osannimi=puskuri_arkisto_2005&jutunid=5620].

--- Hei. Soitin ensin tulliin ja sen jälkeen minut ohjattiin verottajalle. Artikkelissa väitetään seuraavaa: "Lakia muutettiin joiltain osin vuoden 2007 huhtikuussa jolloin alle miljoonan litran vuosivalmistus muuttui valmisteverottomaksi. http://www.finlex.fi/fi/laki/alkup/2007/20070446?search%5Btype%5D=pika&search%5Bpika%5D=biodiesel"

Tämä ei pidä paikkaansa. Laki vapauttaa alle miljoonan litran vuosituottajat tietyistä velvotteista, mutta ei valmisteverosta. Verottajan mukaan 2008 vuoden alusta täytyy biodieselin valmistamisesta maksaa rikittömän polttoaineen valmistevero vanhan runsasrikkisen veron sijaan. ---

Etanolin käyttö biodieselin valmistamisessa..[muokkaa wikitekstiä]

Sikäli kun minun tiedossani on, niin lipeä reagoi varsin huonosti etanolin kanssa ja pelkän ethanolin ja lipeän sotkeminen keskenään voi viedä huomattavan pitkään.

Kaliumhydroksidi ajaa asiansa paremmin, mutta tätä tulee käyttää enemmän kuin lipeää. Jos lipeää annosteltiin n.7g, on passeli määrä kaliumhydroksidia n. 10g.

Ethanolia käytettäessä pitää ottaa myös huomioon, että jo 5% vettä alkoholissa voi tuottaa ongelmia. Monissa maissa, joissa kotitislaaminen on sallittua (austraalia?), saadaan tuotettua hyvin yksinkertaisillakin laitteilla kotipolttoista 95-96% alkoholia, joilla noita kokeita on tehty. Sikäli, kun mukana olen pysynyt, niin tulokset kaliumhydroksidin ja tämän iloliemen käytöstä ovat olleet positiivisia.

Jos jollakin on varmempaa tietoa, niin täydentäkööt. Tämä on minun tämänhetkinen tietoni aiheesta, mutta pyrin seuraamaan parhaani mukaan, mitä heimoveljemme puuhaavat :)

Biodieselin valmistaminen[muokkaa wikitekstiä]

Poistin tämän osion koska se on ns. howto, ei tietosanakirjatekstiä. Toisekseen kuvailtu menetelmä koskee vain ja ainoastaan kotitransesteröintiä. Esimerkiksi Nesteen NExBTL:n kemiallinen rakenne on erilainen eikä sitä tietenkään valmisteta samalla tavalla.

Biodieselin valmistamiseen ei tarvita laboratoriotason laitteita tai välineitä. Valmistusvälineiksi kelpaa kotitalouksista löytyviä keittiövälineitä. Huom! Näitä välineitä ei biodieselin valmistamisen jälkeen saa missään nimessä käyttää ruoka-aineiden läheisyydessä eikä ruoan valmistuksessa, johtuen lipeän ja metanolin myrkyllisyydestä. Biodieseliä voi metanolin lisäksi valmistaa myös etanolista. Etanoli on vähemmän myrkyllistä kuin metanoli, mutta sen ominaisuuksista johtuen prosessi on hankalampi. Metanolista saadaan etanolia helpommin yli 99 %:sta, koska etanolin vesi-tasapainopiste on 96 %:ssa. Tästä puhtaampaa etanolia on hankala valmistaa ja varastoida, koska 96 %:n ylittyessä etanoli alkaa helposti absorboida ilman sisältämää kosteutta tasapainon saavuttamiseksi.[1]

Turvallisuus[muokkaa wikitekstiä]

- hengityssuojain - kumihansikkaat (nitriilihanskat) - suojalasit - silmänhuuhtelupullo - virtaavaa haaleaa vettä ja pH-arvoltaan neutraalia saippuaa - lääkehiilitabletteja (myrkytystilanteen hoitoon)

Suojaimia saa mm. apteekeista, kemikaalitukuista ja siivoustarvikeliikkeistä.

Huom! Metanoli on tappavan myrkyllinen neste, joka voi pieninäkin annoksina aiheuttaa sokeutta tai kuoleman. Metanoli on helposti haihtuvaa ja muodostaa helposti myrkyllisiä ja räjähtäviä höyryjä. Metanoli imeytyy niin nestemäisenä kuin höyrynä sekä ihon lävitse että hengitysteitse. Näin ollen tulee ehdottomasti välttää ihokosketusta metanolin kanssa, höyryjen hengittämistä ja aiheen nielemistä. [2] ja [3]

Etanoli ei ole metanolin tapaan yhtä myrkyllinen. Huolellisesta tuuletuksesta tulee silti huolehtia. [4]

Lipeä NaOH (natriumhydroksidi) ja KOH (kaliumhydroksidi) syövyttävät ihoa voimakkaasti ja voivat aiheuttaa vakavia kudosvaurioita. Lipeä on liukasta, mikä on helppo huomata jos aine joutuu veden kanssa kosketuksiin (esim. käsiä huuhdellessa tai pintojen liukkaudesta). Lipeäkosketuksen voi huomata ihon kutiamisesta. Tällöin kutiavaa kohtaa tulee huuhdella runsaalla vedellä (esim. kunnes iho ei enää tunnu liukkaalta tai kunnes kutina lakkaa). Lipeä on erityisen vaarallinen silmille. Lipeä vaurioittaa silmiä huomattavasti helpommin kuin esimerkiksi hapot, minkä vuoksi silmäsuojainten käyttö on erityisen suositeltavaa. Silmien hieromisen kanssa tulisi olla varovainen, jos on vaara että lipeäjäämiä voi joutua silmään. Silmänhuuhtelupulloa on hyvä pitää työskentelytilassa. Kemikaaliturvallisuuskortit:[5] ja[6]

Aineiden joutuessa ihon kanssa kosketuksiin, on syytä huuhdella alue välittömästi haalealla vedellä ja tarvittaessa käyttää neutraalia saippuaa pesuun.[1]

Tarvikeaineet[muokkaa wikitekstiä]

  • Metanolia on saatavilla joiltakin huoltoasemilta, apteekeista, kemikaalitukuista ja rc-ajoneuvoja myyvistä liikkeistä
  • Lipeää, natriumhydroksidia (NaOH) tai kaliumhydroksidia (KOH) saa apteekeista ja siivoustarvikeliikkeistä (rakeista viemärinavausainetta, nestemäinen ei riittävän puhdasta)
  • Rypsiöljyä saa päivittäistavarakaupoista

– NaOH:n täytyy olla yli 92-96 %:sta (mieluiten vähintään 96 %). Tätä tulee käyttää tasan 3,5 g/litra öljyä – KOH:n tulee olla yli 85 %. KOH:a tulee käyttää: 5,8 g (5,78 g) jos n. 85 %, 5,3 g (5,33 g) jos n. 92 % ja 4,9 g (4,91 g) jos n. 99 %. – Tarkka lipeämäärä määritetään titraamalla (kts. tarkemmat ohjeet esim. [7])

Rypsiöljy-metanoliesterin valmistus on transesterifikaatio eli esterinvaihtoprosessi. Prosessissa rasvojen glyseroliosa vaihdetaan lipeän avulla metanoliin, jolloin syntyy rasvahappojen metyyliestereitä (tai etyyliestereitä jos käyttää etanolia, eli pirtua).

Biodiesellitran valmistamiseen kuluu lipeää (NaOH tai KOH), 200ml n. 99 % metanolia ja 1 litra rypsiöljyä. Myös käytetty paistoöljy/-rasva käy.

Aluksi metanolista ja lipeästä sekoitetaan metanolilipeää. Tämä seos on huomattavasti reaktiivisempi kuin lipeä tai metanoli yksistään; seos on erittäin syövyttävä, silmille ja hengitykselle todella vaarallinen ja tappavan myrkyllinen. Suojakäsineet, hengityssuojain ja suojalasit ovat suositeltavia suojavälineitä, silmänhuuhtelupullo ja virtaava haalea vesi on tärkeää olla käden ulottuvilla. Astioiksi metanolin ja lipeän käsittelemiseen suositellaan suljettuja muovisia HDPE astioita tai lasisia astioita. Muovisia astioita on helpompi käsitellä, lasiset astiat rikkoutuvat pudotessaan muovisia helpommin. Huom. lipeä tekee astioista liukkaat (erityisesti lasiastioista) ja leviää käsittelyn kautta helposti työympäristöön, kannattaa olla huolellinen ja varovainen lipeää käsiteltäessä.

Lipeä sekoitetaan metanoliin. Astia voi lämmetä voimakkaasti lipeän ja metanolin kemiallisesta reaktiosta. Siksi lipeää kannattaa lisätä ja sekoittaa vähän kerrallaan. Sekoita lopulta seos huolella siten, että lipeän kiteitä ei ole havaittavissa astiassa.

Kaada tämän jälkeen metanolilipeää rypsiöljyyn sekoittaen samalla huolellisesti (käytä mielellään umpiastiaa, ÄLÄ hengitä höyryjä). Jatka sekoittamista 55-60 °C:n lämpötilassa noin. 20-30 min ajan ja anna seoksen laskeutua. Huom! metanolin kiehumispiste on n. 67 °C, minkä vuoksi metanolia tulee höyrystymään tässä vaiheessa. Varmista ettet missään nimessä hengitä höyryjä, käytä mieluiten umpisäiliötä ja koneellista sekoitinta (esim. porakone ja maalisekoitin). Metanoli on myös herkästi syttyvää, joten varmista riittävä tuuletus ja ole varovainen ettei käytettävä sekoitin aiheuta räjähdysvaaraa metanolihöyryjen kanssa. Vaara on pienempi jos tekee vain 1 litra erän, mutta umpisäiliö on hyvä olla ja huolellinen ilmanvaihto on aina varmistettava.

Noin 45-75 minuutin kuluttua alkaa näkyä kaksi kerrosta: alempi on reaktiossa muodostunutta glyserolia ja ylempi biodieseliä. Glyseroli talteen otetaan liuoksesta (erottamalla kerrokset, suppilopohjainen reaktiosäiliö helpottaa erottamista) ja biodieselin käsittelyä jatketaan pesuvaiheella.

Peseminen ja suodattaminen[muokkaa wikitekstiä]

Erotettu biodiesel ei ole vielä käyttökelpoista polttoainetta (sisältää lipeäjäämiä, jotka täytyy poistaa) vaan vaatii vielä pesun ja suodatuksen. Jotkut jättävät pesuvaiheen väliin, mutta tällöin biodiesel sisältää vielä lipeää, mikä todennäköisesti aiheuttaa syöpymiä käyttökohteessa (esim. moottorissa tai lämmityskattilassa) eikä näin ollen ole suositeltava ratkaisu.

Pesu tapahtuu astiassa, jonne sekoitetaan pesemätön biodiesel ja riittävä määrä vettä. Pesu voi tapahtua eri menetelmin. Vaihtoehtoina on kuplitus (ohjataan astian pohjalta ilmaa, joka voidaan tuottaa esim. akvaariopumpulla), sekoittamalla (moottoritoimisella sekoittimella), kierrättämällä/suihkulla. Kierrätys-/suihkupesussa astian pohjalle kasaantuvaa vettä imetään pumppu suodattimen läpi ja ohjataan suodatuksen jälkeen vesi pisaroituneena takaisin astian yläosaan, josta se sataa biodieselin päälle. Lipeä ja muut epäpuhtaudet (glyserolijäämät) laskeutuvat veden mukana pohjalle ja jäävät imuvaiheessa suodattimeen. Suihkuna voidaan käyttää esimerkiksi kupariputkea, johon on porattu pieniä reikiä.

Pesun jälkeen biodiesel vielä suodatetaan, jotta vesi- ja kiintoainejäämät saadaan erotettua. Suodatus/vedenpoisto onnistuu esim. dieselmoottoreissa käytettävissä vettä erottavilla polttoainesuodattimilla. Suodatuksessa polttoaineessa vielä jäljellä oleva vesi jää suodattimen vedenerottajaan ja esimerkiksi rypsin kuoret tai muut hiukkaset jäävät suodatinkankaaseen.

--Vuo 3. helmikuuta 2008 kello 12.48 (UTC)

En pikaisesti löytänyt tietoa et nykyään biodieseliä valmistetaan myös erilliskerätystä tai esimerkiksi elintarviketeollisuuden eläinperäisestä jätteestä. Tällaista on esimerkiksi nykyinen Nesteen joillain alueilla myymä 100% biodiesel. Käytännössä siis kyse on prosessissa syntyvän biokaasun (metaanin) jatkokäsittelystä. --EsaL-74 (keskustelu) 19. lokakuuta 2019 kello 20.59 (EEST)[vastaa]

  1. a b Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti;viitettä journeyforever ei löytynyt
  2. Metanolin kansainvälinen kemikaalikortti
  3. Onnettomuuden vaaraa aiheuttava aine Onnettomuuden vaaraa aiheuttava aine
  4. Etanolin kansainvälinen kemikaalikortti
  5. KOH Kaliumhydroksidi KOH Kemikaalikortit
  6. NaOH Natriumhydroksidi NaOH Kemikaalikortit
  7. www.journeytoforever.org journeyforever