Katakombikulttuuri

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun


Katakombikulttuuri 2800–2200 eaa. vallitsi varhaisella pronssikaudella nykyisen Ukrainan alueella[1]. Kulttuuri hankki elatuksensa karjanhoidolla ja mahdollisesti myös maanviljelyllä. Tämä kulttuuri oli melko varmasti indoeurooppalainen.kenen mukaan? Joidenkin mukaan sen luoneet ihmiset saattoivat olla kreikkalaista, paleobalkanilaisten ja kreikkalaisten esi-isiä.kenen mukaan? Se liittyi laajempaan Jamnan kulttuuriin. Katakombikulttuuri sai alkunsa Jan Licharduksen mukaan joko irtautumalla Jamnan kulttuurista, tai muuttoliikkeellä Keski-Euroopasta tai Lähi-idästä[2].

Katakombikulttuurin nimi juontuu sen hautaustavoista. Kulttuurin haudoissa oli kuilu sieltä pois, jolloin syntyi "katakombi". Joillain haudatuilla oli savinaamio, joka tuo mieleen mykeneläisten kuolinnaamion ja Jeniseijoen varren Tashtylkin kulttuurin. Kulttuurin metallisepät olivat taitavia.

Katakombikulttuurin ihmisten on väitetty olleen kreikkalaisten, paleo-balkanilaisten ja armenialaisten esi-isiä, muttei tätä ole kyetty todistamaan. Arkeologit kiistelevät aiheesta. V. Kulbakan erään väitteen mukaan katakombikulttuurin sijasta myöhäinen Jamnan kulttuuri 3200-2800 eaa., erityisesti sen ryhmät Budzhak, Starosilsk ja Novotitarovka olivat kreikkalaistan, arjalaisten ja armenialaisten esi-isiä.lähde? Grigoryev väitti 1998 katakombikulttuurin liittyvän indo-iranilaisiin, josta todistaisi Turkmenistanin Parkhain hautausmaa 4. vuosituhannelle eaa.lähde? Katakombikulttuuri päättyi Srubnan kulttuurin (puuhautakulttuurin) laajenemiseen noin 17. vuosisadalla eaa.

Esineistöä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katakombikultrtuurin esineitä Hermitage Museumissa.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. CARTES DE L'EUROPE AU CHALCOLITHIQUE
  2. Jan Lichardus: La protohistoire de l'Europe, 1987, Book 1 Chapter III:III.1.A

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä historiaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.