Kalashit

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Kalashit ovat etninen ryhmä Kushin alueella Pakistanissa. Kalashit puhuvat ikivanhaa kalashan kieltä, joka kuuluu indoiranilaisiin kieliin. Kalasheja on muutamia tuhansia, ja he asuvat lähinnä kolmessa vierekkäisessä laaksossa. Kalashien perinteinen monijumalainen uskonto on säilynyt, vaikka naapurikansat ovat kääntyneet islamiin. Itse asiassa Kalasheja on kääntynyt islamiin lukuisia, mutta kalash-yhteisön johtajan mukaan heidät erotetaan yhteisöstä eikä heitä siten lasketa enää kalashien joukkoon.

Kalashit uskovat periytyvänsä Aleksanteri Suuren armeijasta, mutta tämä ei liene totta, sillä kalashit ovat arkeologisten todisteiden ja kielellisten ja geneettisten piirteidensä perusteella asuneet alueella jo paljon ennen Aleksanteri Suurta. Muiden alueen kansojen tapaan kalashit ovat ulkonäöltään selvästi lähempänä eurooppalaista kuin aasialaista. Kalashien joukossa on joitakin vaaleahiuksisia ja -silmäisiä.

Muslimeista poiketen kalashi-naiset ovat suhteellisen vapaita, he voivat jopa rintaruokkia lapsiaan julkisesti.

Kalashien elämään kuuluu monia juhlapäiviä, jotka liittyvät vuodenkiertoon. Kalash-naiset käyttävät yhä perinteistä värikästä asua, mutta miesten asut vastaavat alueen muiden kansojen muslimimiesten asuja.

Kuvia ja artikkeleita muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]