Kaksisukahäntäiset

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kaksisukahäntäiset
Diplura.jpg
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Alajakso: Kuusijalkaiset Hexapoda
Luokka: Entognatha
Lahko: Kaksisukahäntäiset Diplura
Börner, 1904
Heimot
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Kaksisukahäntäiset Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kaksisukahäntäiset Commonsissa

Kaksisukahäntäiset (Diplura) on niveljalkaisiin kuuluva lahko. Useimmat lahkon noin 800 lajista elävät trooppisilla alueilla. Suomesta tunnetaan yksi laji, marraskaksisukahäntäinen (Campodea plusiochaeta).

Kaksisukahäntäiset ovat maaperässä tai lahoavassa kasvimassassa eläviä, yleensä 2–5 mm pitkiä (jotkin Japyx-suvun lajit jopa 50mm) selkärangattomia eläimiä. Niillä on pitkänomainen ruumis, kuusi jalkaa, pitkät tuntosarvet sekä – lahkon nimen mukaisesti – kaksi perälisäkettä, jotka voivat olla joko siimamaiset tai pihtimäiset. Takaruumiissa on 11 jaoketta. Kaikki lajit ovat silmättömiä ja perälisäkkeiden mahdollista tummaa väriä lukuun ottamatta eläimen vartalossa ei ole pigmenttiä.

Suuosat ovat purevat ja ravintona toimii yleensä lahoava orgaaninen materiaali, mutta jotkin lajit ovat petoja pyydystäen perälisäkkeillään hyppyhäntäisiä, hyönteistoukkia ja muita pieneliöitä. Hedelmöitys on ulkoinen: koiras laskee maahan spermapaketin, jonka naaras poimii sukuaukkoonsa. Muodonvaihdosta ei juuri ole; nymfi käy läpi mahdollisesti jopa 20 toukkavaihetta ennen aikuistumistaan ja aikuinenkin yksilö luo nahkansa useita kertoja.

Lahkosta on vain vähän fossiililöydöksiä, se on kuitenkin ollut olemassa jo kivihiilikaudella.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]