Königgrätzer Marsch

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
"Königgrätzer Marsch" kansi

Königgrätzer Marsch (myös Der Königgrätzer) on saksalaisen Johann Gottfried Piefken säveltämä sotilasmarssi, joka on omistettu Preussin armeijan voitolle Itävallan armeijasta Königgrätzin taistelussa. Piefken on sanottu luonnostelleen marssin ensimmäisen version Königgrätzin taistelukentällä 3. elokuuta 1866.[1] Hän järjesti vielä samana iltana marssin esityksen kuningas Vilhelm I:lle, joka piti siitä suuresti. Vedotakseen preussilaisten isänmaallisiin tunteisiin Piefke oli liittänyt marssinsa trio-osaksi toisen marssin, Der Hohenfriedbergerin, joka oli sävelletty vuonna 1745 Fredrik Suuren voiton kunniaksi.[2] Königgrätzer Marsch tuli pian hyvin suosituksi, mutta sen aihe teki Piefkestä epäsuositun Itävallassa, jossa häntä oli aiemmin kunnioitettu.[1] Saksan keisarikunnan armeijassa Königgrätzer Marsch oli viiden eri joukko-osaston kunniamarssina, Reichswehrissä kuuden joukko-osaston.[2]

Königgrätzer Marsch on edelleen yksi tunnetuimpia saksalaisia sotilasmarsseja. Se sisältyy Saksan armeijan viralliseen marssiluetteloon kahtena eri versiona (AM II 134 ja AM II 195). Niistä toinen on Piefken myöhemmin säveltämä galoppiversio, josta on jätetty Hohenfriedbergerin melodia pois[2].

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b Piefke komponiert den "Königgrätzer Marsch" (Arkistoitu – Internet Archive) (saksaksi) Bayern 2 -radiokanava 18.8.2013. Viitattu 6.9.2014.
  2. a b c Lars C. Stolt: DER KÖNIGGRÄTZER, Gottfried Piefke (Arkistoitu – Internet Archive) (ruotsiksi) Militärmusiksamfundet 29.8.2003. Viitattu 6.9.2014.