Kärsäkorennot

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Kärsäkorennot
Panorpa communis -koiras
Panorpa communis -koiras
Tieteellinen luokittelu
Kunta: Eläinkunta Animalia
Pääjakso: Niveljalkaiset Arthropoda
Luokka: Hyönteiset Insecta
Lahko: Kärsäkorennot Mecoptera
Hyatt & Arms, 1891[1]
Heimot
Katso myös
 Wikispecies-logo.svg Kärsäkorennot Wikispeciesissä
 Commons-logo.svg Kärsäkorennot Commonsissa

Kärsäkorennot (Mecoptera) on reilut viitisensataa lajia maailmanlaajuisesti käsittävä pieni hyönteislahko. Suomessa on tavattu kuusi lajia. Panorpa vulgaris on keskieurooppalainen laji, jota ei tavata Suomesta, eikä sen lajistatus ole selvä [2]. Ne ovat petohyönteisiä.

Ulkonäkö ja koko[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kärsäkorennot ovat saaneet nimensä voimakkaasti pidentyneestä ja alaspäin suuntautuneesta pään etuosasta, jonka päässä sijaitsevat purevat suuosat. Verkkosilmät ovat suuret ja tuntosarvet pitkät, yleensä enemmän kuin puolet ruumiin pituudesta. Myös jalat ovat pitkät. Osalla lajeista siivet ovat surkastuneet. Jos korennolla on kuitenkin siivet, ne ovat huomattavasti takaruumista pidemmät, mistä myös lahkon tieteellinen nimi juontaa juurensa (kreikkaa: meco pitkä, pteron siipi). Etu ja takasiivet ovat suunnilleen samankokoiset ja levätessään korento pitää niitä vaakatasossa takaruumiin päällä. Skorpionikorennoilla koiraan takaruumiin kärki on muuntunut pihtimäiseksi ulokkeeksi. Kärsäkorennot ovat noin 2,5 cm pituisia.

Lisääntyminen[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kosintamenot ovat usein monimutkaisia. Koiras tekee syljestä pallon jota naaras syö parittelun aikana. Naaras munii maahan. Toukat muistuttavat kovakuoriaistoukkia; ne elävät maaperässä ja syövät kuollutta orgaanista materiaalia. Toukkavaiheita on kolmesta neljään. Toukat menevät koteloituessaan maan alle. Muodonvaihdos on täydellinen. Kotelosta kuoriutuu aikuinen alku- tai keskikesällä.[3]

Fossiilit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kärsäkorennot on hyvin vanha hyönteislahko. Niitä esiintyy fossiilisena jo permikautisista kerrostumista[4]. Molekyylibiologisten vertailujen perusteella kirput ovat kärsäkorentojen sisarryhmä.[5]

Lajit Suomessa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Suomesta on tavattu kuusi kärsäkorentolajia. Nämä ovat[6]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Neomecoptera (Suborder) ZipcodeZoo. Viitattu 18.2.2011. (englanniksi)
  2. http://www.funet.com/pub/sci/bio/life/insecta/mecoptera/index.html
  3. Ernst Palmen, Matti Nurminen: ”Kärsäkorennot”, Eläinten maailma, Otavan iso eläintietosanakirja, osa 2, s. 230-231. Helsinki: Otava, 1974. ISBN 951-1-01422-6.
  4. http://research.calacademy.org/research/entomology/Entomology_Resources/mecoptera/index.htm
  5. http://www3.interscience.wiley.com/journal/118916123/abstract
  6. Suomen luonto, selkärangattomatlähde tarkemmin?

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]