Julija Tymošenkon ryhmittymä

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun

Julija Tymošenkon ryhmittymä (myös Julija Tymošenkon blokki, ukr. Блок Юлії Тимошенко, БЮТ, BJuT tai BYUT) on ukrainalainen vaaliryhmittymä, joka tukee Julija Tymošenkoa.

Julija Tymošenkon vaaliryhmittymä osallistui ensimmäistä kertaa vuoden 2002 parlamenttivaaleihin, sai 7,2 % äänistä ja 21/450 paikkaa ja muodosti saman nimisen parlamenttiryhmän. Silloin siihen kuuluivat:

  • Isänmaan puolue tai Yleisukrainalainen patrioottien puolue
  • Ukrainalainen tasavaltalainen puolue kokous (liittyi myöhemmin Meidän Ukrainamme-Kansan itsepuolustukseen)
  • Ukrainalainen tasavaltalainen puolue (liittyi myöhemmin Alueiden puolueeseen)
  • Ukrainan sosiaalidemokraattinen puolue

Tymošenko kannattajineen tuki Meidän Ukrainamme -ryhmittymän Viktor Juštšenkoa vuoden 2004 presidentinvaaleissa, ns. Oranssivallankumouksessa ja sen jälkeisissä vaaleissa.

Maaliskuun 2006 vaaleissa Julija Tymošenkon ryhmittymä nousi toiseksi suosituimmaksi Alueiden puolueen jälkeen saaden 22,27 % äänistä ja 129/450 paikkaa, ja ennen presidentti Juštšenkon Meidän Ukrainaamme. Kolmikuukautisten hallitusneuvottelujen aikana uskottiin Tymošenkon ja Juštšenkon pystyvän uudelleen hallitusyhteistyöhön, mutta lopulta suunnitelmat romuttuivat Sosialistisen puolueen Oleksandr Moroz valitaan puhemieheksi ja Alueiden puolueen ja sosialistien yhteistyöhön "antikriisikoalitiossa."

Vuoden 2007 vaaleissa koalitioon kuuluivat:

30. syyskuuta 2007 järjestetyissä ennenaikaisissa vaaleissa ryhmittymä sai 156 paikkaa.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Julija Tymošenkon ryhmittymän viralliset verkkosivut [1] (ukrainaksi)