Jarno Mäkinen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jarno Tapio Mäkinen (6. lokakuuta 1976[1] Turku25. heinäkuuta 2006 Khiam, Libanon) oli suomalainen kapteeniluutnantti ja sotilastarkkailija, joka sai surmansa kesällä 2006 ollessaan kansainvälisissä tehtävissä eteläisessä Libanonissa sijaitsevalla Khiamin tarkkailuasemalla, kun Israel hyökkäsi sinne. Aikaisemmin Mäkinen oli työskennellyt Uudenmaan prikaatissa.

Mäkisen mukana menehtyi kolmen muun maan sotilastarkkailijat, Kiinan, Itävallan ja Kanadan. Asiasta tehtiin tutkimus, jonka tuloksena Israel esitti virallisena kantanaan, että 20 vuotta ollutta tarkkailuasemaa ei ollut merkitty uusiin sotilaskarttoihin. Muut kuolleet sotilastarkkailijat olivat majuri Paeta Hess-Von Kruedener, Hans-Peter Lang ja kiinalainen everstiluutnantti Du Zhaoyu, joka oli toiminut maansa apulaissotilasasiamiehenä Intiassa.

Suomalaisessa mielipiteessä Israelia pidettiin syyllisenä vakavan tuottamukselliseen tai tahalliseen sotilastarkkailijoiden tuhoamiseen, jotta YK:n olisi pakko vetää sotilastarkkailijansa pois havainnoimasta tapahtumia.

Virallisesti Suomi tyytyi muiden maiden tapaan Israelin antamaan selvitykseen. Suomi oli Euroopan unionin puheenjohtajamaa ja sillä oli vastuu rauhanratkaisun koordinoinnista Euroopan unionissa Ranskan hoitaessa asiaa Yhdistyneiden kansakuntien turvallisuusneuvoston pysyvänä jäsenvaltiona.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Purhonen, Heimo: Kapteeniluutnantti Jarno Tapio Mäkinen haudattiin sotilaallisin kunnianosoituksin (Internet Archivessa, tallennettu 5.11.2016) Sinibaretti-lehti. Arkistoitu 5.3.2016. Viitattu 24.11.2009.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]