James Howard Kunstler

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
James Howard Kunstler

James Howard Kunstler (s. 19. lokakuuta 1948) on yhdysvaltalainen yhteiskuntakriittinen kirjailija, toimittaja, puhuja ja podcast-juontaja. Hänen tunnetuimmat teoksensa ovat The Geography of Nowhere (1994), yhdysvaltalaisten lähiöiden ja urbaanin kehityksen historia, sekä öljyhuippua ja tämän olettamiaan taloudellisia vaikutuksia käsittelevä The Long Emergency (2005) ja Too Much Magic (2012). Esseististen teostensa lisäksi Kunstler on kirjoittanut myös scifi-romaaneja. Kunstlerin teoksia ei ole käännetty suomeksi.

Laajemmassa julkisuudessa Kunstler tunnetaan parhaiten amerikkalaisen kaupunkisuunnittelun ja siihen kytkeytyvän elämäntavan ankarasta kritiikistään ja uuden urbanismin puolustuksestaan; hänen 2004 pitämä TED-puheensa How Bad Architecture Wrecked Cities on kerännyt yli 400 000 katselukertaa Youtubessa, ja hän on pitänyt puheita myös American Institute of Architects, The National Trust for Historic Preservation ja The National Association of Science and Technology -järjestöjen tilaisuuksissa, sekä lukuisissa yliopistoissa kuten Yale, MIT, Cornell, USMA ja Rutgers.[1]

Toimittajana Kunstler on kirjoittanut muun muassa seuraaville julkaisuille: The Atlantic Monthly, Slate.com, RollingStone, The New York Times Sunday Magazine. Kunstler pitää myös suosittua podcastia KunstlerCast, jossa hän keskustelee vieraiden kanssa muun muassa ympäristöön, talouteen, politiikkaan ja arkkitehtuuriin liittyvistä aiheista. Vierailijoina on ollut esimerkiksi Steve Keen, Dmitry Orlov, John Michael Greer, Richard Heinberg, David W. Orr, Pioro San Giorgio ja Bill Kauffman.

Tausta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kunstler syntyi New York Cityssä juutalaiseen perheeseen,[2] mistä hänen perheensä muutti vanhempien eron jälkeen lähiöön Long Islandiin.[2] Hänen biologinen isänsä toimi timanttikauppiaana, ja hänen isäpuolensa, jonka perheessä Kunstler vietti suurimman osan lapsuuttaan, sitä vastoin työskenteli Broadway show -markkinoijana.[2] Kesät hän vietti poikien leireillä New Hampshiren osavaltiossa, jonka pikkukaupunki-idylli vaikutti hänen myöhempiin uusurbanististisiin näkemyksiinsä.

Kunstler valmistui vuonna 1966 New Yorkin High School of Music & Art -lukiosta, ja siirtyi opiskelemaan State University of New York at Brockport -yliopistoon pääaineenaan teatteri. Valmistuttuaan hän ryhtyi toimittajaksi ja kirjoitti lukuisiin julkaisuihin päätyen lopulta osaksi RollingStone -lehden palkatuksi toimittajaksi.[3] Vuonna 1975 hän ryhtyi kokoaikaiseksi kirjailijaksi ja luennoitsijaksi.[1]

Kunstler elää Washingtonin piirikunnassa New Yorkin osavaltiossa ja hän on naimisissa lastenkirjailija Jennifer Armstrongin kanssa.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b James Kunstler: About KUNSTLER. 2.10. 1999.
  2. a b c James Kunstler: Kunstler Memoirs: Off to College 1966". kunstler.com. 18.4. 2008. Arkistoitu versio.. Arkistoitu 18.4.2008.
  3. James Kunstler: Home from Nowhere. Simon and Schuster. p. 299.