James Bowen

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
James Bowen ja Bob

James Anthony Bowen (15. maaliskuuta 1979, Surrey) on brittiläinen, Lontoossa asuva kirjailija ja katusoittaja. Bowen on yhteistyössä Garry Jenkinsin kanssa kirjoittanut teoksen Katukatti Bob ja sille jatko-osia, kuten Bobin maailman.

Elämäkerta[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Bowen eli vaikean lapsuuden ja nuoruuden, johon sisältyi useita vastoinkäymisiä. Hänen vanhepansa erosivat, ja äitinsä kanssa hän muutti Australiaan, jossa he muuttivat usein paikkakunnalta toiselle, mikä vaikeutti Bowenin ystävystymistä muiden lasten kanssa. Yksinäinen Bowen joutui koulukiusatuksi, ja hän ajautui päihdekokeiluihin. Hän myös kärsi pitkään diagnosoimattomista mielenterveysongelmista.

Bowen muutti myöhemmällä iällään Lontooseen tavoitteena pop- ja rockmuusikon ura. Hän ihaili useita rockmuusikoita, kuten grungeyhtye Nirvanan edesmennyttä keulakuvaa Kurt Cobainia. Pian Bowen ryhtyi käyttämään heroiinia ja joutui asunnottomaksi, mutta hän pääsi myöhemmin huumevieroitukseen ja tukiasuntoon. Bowen ansaitsi elantoaan katusoittamalla Lontoon keskustassa.

Vuonna 2007 Bowenin elämä muuttui, kun hän löysi tukiasuntonsa lähetä huonokuntoisen oranssiraidallisen kollikissan. Bowen hoivasi kissan kuntoon mutta yritti päästä siitä eroon, sillä hän uskoi että kissan paikka oli kadulla. Karkotusyrityksistä huolimatta kissa palasi aina Bowenin luo, ja alkoi jopa seurata Bowenia pitkiäkin matkoja katusoittopaikalle. Vaikka Bowen tunsi että hänen oma elämänsä oli veitsenterällä eikä hänellä riitä voimia kissan hoivaamiseen, hän koki kissanhoidon mielekkäänä tekemisenä. Kissa sai nimen Bob, sillä sen ajoittaiset riehumiskohtaukset toivat Bowenin mieleen televisiosarja Twin Peaksin samannimisen hahmon.

Bowen mikrosirutti Bobin omiin nimiinsä mutta on myöhemmin todennut, että hän ei omista Bobia vaan he kaksi "ovat löytäneet toisensa". Bowen mietti useasti Bobin menneisyyttä, josta hän ei koskaan saanut selvyyttä. Hän uskoi vakaasti Bobin olevan kotoisin kadulta ja joutuneen jonkin eläimen hyökkäyksen kohteeksi ennen päätymistään Bowenin asunnon lähelle. Bobin läsnäolo myös auttoi Bowenia vierottautumaan heroiinivieroituslääkkeeksi käyttämästään metadonista, jonka vakavat vieroitusoireet kestivät useita päiviä.

Bowenin joutuessa lopettamaan katusoiton kiellon takia, hän alkoi menestyksekkäästi myymään The Big Issue -lehteä Bob mukanaan. Bowenin hartioilla tai vieressä istuva kissa herätti useissa ihmisissä myönteistä huomiota, joka johti usein kauppojentekoon. Tietämättään Bowen ja Bob päätyivät turistien valokuviin ja YouTube-videoille. Internetjulkisuutta seurasi useita kirjoja Bowenin ja Bobin elämästä ja myöhemmin elokuva "A Street Cat Named Bob", joka sai myös jatko-osan.

Bowen vaurastui Bobin ansiosta niin paljon, että hän kykeni ostamaan itselleen asunnon. Sittemmin Bowen on katusoittamisen ohella työskennellyt muun muassa vähävaraisten ja kodittomien hyväksi erilaisissa hyväntekeväisyysjärjestöissä.

Bob kuoli 13. kesäkuuta 2020 jäätyään tuntemattomaksi jääneen kuljettajan auton alle. Bobin oletetaan olleen kuollessaan noin 14–15-vuotias. Bobin muistoksi Islington Greeniin pystytettiin kissapatsas.[1].

Suomennetut teokset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Katukatti Bob: kissa joka muutti elämäni (A street cat named Bob); suomentanut Kimmo Paukku. Helsinki: WSOY 2014 ISBN 978-951-0-40462-1
  • Bobin maailma (The world according to Bob); suomentanut Kimmo Paukku. Helsinki: WSOY 2015 ISBN 978-951-0-40913-8
  • Bobin joulu (A gift from Bob); suomentanut Kimmo Paukku. Helsinki: WSOY 2016 ISBN 978-951-0-41746-1
  • Bobin pieni viisauskirja (The little book of Bob); suomentanut Kimmo Paukku. Helsinki: WSOY 2019 ISBN 978-951-0-43927-2

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.