Jack Laviolette

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jean-Baptiste "Jack" Laviolette (27. elokuuta 1879 – 9. tammikuuta 1960) oli kanadalainen jääkiekkoilija. Laviolette pelasi yhdeksän kautta ammattilaisena Montreal Canadiensissa ja oli niin seuran ensimmäinen kapteeni, valmentaja kuin General Managerkin.

Laviolette oli lajin ensimmäisiä ranskankielisiä tähtiä.[1] Hän syntyi Bellevillessä Ontariossa, mutta varttui Valleyfieldissä Quebecissä. Puolustajaksi hän oli hämmästyttävä hyvä maalintekijä, mutta pysyvän jäljen kiekkohistoriaan Laviolette jätti Canadiensin kiekko-organisaation keskeisenä perustajana.

National Hockey Associationia (NHA) muodostettaessa joulukuussa 1909, , omistaja Ambrose O'Brien pyysi Laviolettea kokoamaan joukkueen ranskankielisistä pelaajista nimen "Les Canadiens" alle Montrealissa. Seitsemän vuotta myöhemmin sarjan korvasi NHL. Laviolette kokosikin pelaajiston, jossa olivat esimerkiksi tulevat Hockey Hall of Famen jäsenet Newsy Lalonde, Didier Pitre ja Georges Vezina. Jack Laviolette laski perustan ammattilaisjääkiekon menestyneimmälle seuralle.

Saavutuksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. The Ontario Heritage Trust Ontario Heritage Trust. 18.7.2017. Viitattu 10.2.2021. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]