Jaakko Borg

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Jaakko Borg (neljäs vasemmalta) Georg Otsin nimikirjoituksien jakotilaisuudessa vuonna 1958.

Jaakko Grels Borg (20. syyskuuta 1927 Helsinki15. lokakuuta 2005 Helsinki) oli suomalainen muusikko, säveltäjä ja levytuottaja. Borg toimi 1950-luvun alusta alkaen Musiikki-Fazerilla studiopäällikkönä, vastaten useiden levytysten sovituksista. Hän myös ideoi MTV3:n Syksyn sävel -ohjelman vuonna 1968. Tunnettuja Borgin sävellyksiä ovat muun muassa ”Uudelleen jos luokses tulla voisin”, ”Kevätunta” ja ”Kuulen sydämen ääntä”. Borg teki paljon sovituksia venäläisistä kansanlauluista.

1970-luvulta lähtien Borg alkoi keskittyä enemmän taidemusiikkiin, ja tuotti muun muassa ensimmäiset kokonaiset suomalaiset oopperaäänitteet. Hän toimi tuolloin Finlandia Records -yhtiön taiteellisena johtajana ja jatkoi tehtävässä 1980-luvun lopulle. Finlandia Recordsin tuotantopäällikkönä Jaakko Borgin jälkeen jatkoi Jari Tiessalo, joulukuusta 1990 aina kevääseen 2004 asti, jolloin Warner Musicin levypuolen ulkomaisten omistajamuutosten jälkeen levymerkin aktiivinen ja säännöllinen julkaisutoiminta lopetettiin.

Borgille myönnettiin valtion säveltaidepalkinto vuonna 1985, Suomen Leijonan ritarimerkki vuonna 1987, Sibelius-mitali vuonna 1988 ja levytuottajien kunniapalkinto Kultainen Emma vuonna 1997.

Jaakko Borgin veljiä olivat oopperalaulaja Kim Borg ja arkkitehti Olli Borg.

Borg on haudattu Hietaniemen hautausmaalle.[1]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Helsingin seurakuntayhtymän hautahaku Hautahaku. Viitattu 20.3.2024.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tämä muusikkoon liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.