J. M. Barrie

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
J. M. Barrie vuonna 1901.

Sir James Matthew Barrie, kirjailijanimeltään J. M. Barrie, (9. toukokuuta 186019. kesäkuuta 1937) oli skotlantilainen kirjailija. Hänen tunnetuin teoksensa on lastennäytelmä Peter Pan, kertomus pojasta, joka ei halua kasvaa aikuiseksi. Peter Panista on tehty useita elokuvaversioita.

Barrie oli toiseksi nuorin kymmenen lapsen katraassa. Hän opiskeli Glasgow’ssa ja Edinburghin yliopistossa. Hän muutti Lontooseen ja kirjoitti ensin sanomalehtiin, mutta myöhemmin hän kirjoitti romaaneja ja näytelmiäkin. Barrien avioliitto näyttelijä Mary Ansellin kanssa päättyi eroon 1909 kestettyään 15 vuotta.

J. M. Barriesta itsestäänkin on tehty löyhästi tosiasioihin perustuva elokuva, vuonna 2004 ilmestynyt Finding Neverland – tarinan lähteillä, jossa häntä esittää Johnny Depp. Elokuva keskittyy suhteeseen, jonka Barrie loi Llewelyn Daviesin perheen lasten kanssa ja jota pidetään inspiraation lähteenä Peter Panin lapsihahmoille. Depp sai roolistaan parhaan miespääosan Oscar-ehdokkuuden.

Suomennettuja teoksia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Barrie, J. M.: Peter Pan. (Alkuteos: Peter and Wendy, 1911.) Suomentanut Sari Karhulahti. Kuvittanut Petri Hiltunen. Helsinki: Art House, 2002. ISBN 951-884-332-5.
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta J. M. Barrie.
Tämä kirjailijaan liittyvä artikkeli on tynkä. Voit auttaa Wikipediaa laajentamalla artikkelia.