Jönssonligan

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Jönssonligan, kirjaimellisesti Jönssonin jengi, on ruotsalainen komediaelokuvasarja, joka alun perin perustui tanskalaiseen Olsen-bändistä kertovaan elokuvasarjaan, mutta jonka käsikirjoitukset ovat myöhemmin muuttuneet.

Hahmot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Päähenkilöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jönssonin jengi koostuu johtajasta ja rikollisnerosta Charles Ingvar ”Sickan” Jönssonista, josta nimi juontaa juurensa, sekä hänen kahdesta kumppanistaan ”Dynamit-Harry” (alkoholisti ja räjäytysasiantuntija) ja Ragnar Vanheden (tukholmalainen pikkutekijä). Elokuvia on tehty yhteensä kahdeksan, mutta kolmessa viimeisessä elokuvassa näyttelijä Gösta Ekman kyllästyi hahmoonsa ”Sickan”, ja hänet korvattiin seuraavilla hahmoilla järjestyksessä: ”Tohtori Max Adrian Busé”, ”Herman Melvin” ja ”Sven-Ingvar ’Sivan’ Jönsson”. Kahdessa ensimmäisessä elokuvassa jengin jäsenenä oli Rocky, ruotsinkielinen suomalainen. Hänet korvasi lopulta ”Dynamit-Harry”, joka esiintyi ensimmäisen kerran toisessa elokuvassa.

Viholliset[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Jönssonliganin arkkivihollinen on Jacob Morgan Rockefeller Wall-Enberg Jr., eräänlainen liikemagnaatin ja häikäilemättömän mafiapomon risteytys, jota kaikissa elokuvissa on esittänyt Per Grundén. Hänen nimensä viittaa tosielämän ruotsalaisiin liikemagnaatteihin Anders Walliin ja Wallenbergin perheeseen. Wall-Enbergin kätyri on Biffen. Jokaisessa elokuvassa paitsi Jönssonligan dyker upp igen ja Jönssonligan på Mallorca -elokuvissa häntä on näytellyt Weiron Holmberg. Jönssonligan dyker upp igen -elokuvassa häntä näyttelee Lars Dejert ja Jönssonligan på Mallorcassa hän ei esiinny lainkaan.

Spin-off-sarja[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Pääsarjasta on tehty myös spin-off-sarja nimeltä Lilla Jönssonligan (Pikku Jönssonin jengi), jossa sarjan kolme päähenkilöä ovat lapsia. Ainoa toistuva näyttelijä kaikissa Lilla Jönssonliganissa on Loa Falkman, joka esittää Wall-Enberg Jr:n isää Oscar Wall-Enberg Sr:ää.

Uusintaversiot[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Uusintaversio nimeltä Jönssonligan – Den perfekta stöten, jonka rooleissa on uusia näyttelijöitä, julkaistiin 16. tammikuuta 2015. Elokuva oli ensimmäinen sitten Jönssonligan & Dynamit-Harryn, jossa esiintyivät Sickan, Vanheden, Rocky ja Dynamit-Harry, ja ensimmäinen, jossa ei esiintynyt Wall-Enbergiä, vaan sen sijaan esiintyi ”Wallentin”-niminen antagonisti. Elokuva ei menestynyt kaupallisesti.

Toinen reboot sai ensi-iltansa vuonna 2020.