Intian kuninkaallinen laivasto

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Intian kuninkaallinen laivasto
Toiminnassa 1612–26. tammikuuta 1950
Valtio Intia
Puolustushaarat merivoimat
Aselajit laivasto
Osa joukkoa Intian kuninkaallisia asevoimia
Tukikohta Bombay
Sodat ja taistelut Seitsenvuotinen sota
Burman sota
Ensimmäinen oopiumisota
Toinen oopiumisota
Ensimmäinen maailmansota
Toinen maailmansota

Intian kuninkaallinen laivasto (engl. Royal Indian Navy, RIN) oli brittiläisen Intian ja Intian dominion meripuolustuksesta vastannut puolustushaara.

Laivasto perustettiin vuonna 1612 Itä-Intian kauppakomppanian laivastona ja se vaihtoi olemassaolonsa aikana nimeä useaan kertaan. Aikojen saatossa laivaston nimenä olivat muun muassa Bombay Marine, Hänen majesteettinsa intialainen laivasto, Hänen majesteettinsa Intian merivoimat ja Intian kuninkaalliset merivoimat kunnes se nimettiin vuonna 1934 Intian kuninkaalliseksi laivastoksi. Laivasto oli kooltaan vaatimaton, kunnes se kasvoi toisessa maailmansodassa merkittäväksi.

Intian hajottua kahdeksi valtioksi 1947 laivaston kalusto ja henkilöstö jaettiin Intian ja Pakistanin kesken suurin piirtein 2:1. Intian valtiomuodon vaihduttua tasavallaksi laivaston nimi muuttui Intian laivastoksi.

Historia[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Itä-Intian komppania perustettiin 1599 ja se aloitti taistelukelpoisen laivaston luomisen vuonna 1612. Komppania loi sataman ja pienen laivasto-osaston Suvaliin suojaamaan kauppaansa alueella. Honourable East India Company's Marineksi nimetty osasto vastaanotti ensimmäisen sotalaivansa 5. syyskuuta 1612.

Bombay Marine 1686 - 1830[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1686 pääosa brittien käymästä kaupasta siirrettiin Bombayhin, jolloin laivasto sai nimen Bombay Marine. Vaikka laivaston miehistö oli pääosin intialaisista koottu upseeristo oli täysin eurooppalainen. Kommodori William James tuli Marinen komentajaksi 1751 ja hän hyökkäsi 2. huhtikuuta 1755 Protectorilla Marathan linnakkeeseen tuhoten linnakkeen, vaikka hänellä oli käskynä ainoastaan saartaa se. Helmikuussa 1756 Marine avusti Robert Cliven johtamassa Gheriahin valtauksessa.

Intian laivasto 1830 - 1858[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Vuonna 1830 Bombay Marine nimettiin Intian laivastoksi. Brittien vallattua Adenin laajeni laivaston vastuualue ja samalla sen alaisuuteen perustettiin Induksen laivue. Laivasto osallistui ensimmäiseen oopiumisotaan vuonna 1840.

Hänen majestettinsa intialainen laivasto 1858 - 1934[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Hänen majesteettinsa intialainen laivasto otti 1863 uudelleen käyttöönsä nimen Bombay Marine, joka muutettiin 1877 hänen majesteettinsa Intian merivoimiksi. Merivoimilla oli kaksi divisioonaa eli itäinen divisioona Kalkutassa ja läntinen divisioona Bombayssa.


Käännös suomeksi
Käännös suomeksi
Tämä artikkeli tai sen osa on käännetty tai siihen on haettu tietoja muunkielisen Wikipedian artikkelista.
Alkuperäinen artikkeli: en:Royal Indian NAvy