Internetin salaperäisin kappale

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

"Internetin salaperäisin kappale" (tunnetaan myös nimillä "Like the Wind", "Blind the Wind", "Check It In, Check It Out" tai "Take It In, Take It Out" (Ota se sisään, ota se ulos) fanien tulkitsemien sanoitussäkeiden mukaan) on lempinimi, joka on annettu laulutallenteelle, joka on luultavasti sävelletty 1980-luvulla ja jonka alkuperää, kirjoittajaa, nimeä ja alkuperäistä levytyspäivämäärää ei tunneta.

Kappale on tallennettu Norddeutscher Rundfunkin (NDR) lähetyksestä tuntemattomana ajankohtana, jonka arvellaan yleisesti olevan vuonna 1983 tai 1984. Vuodesta 2019 lähtien kappale on ollut internetissä viraali-ilmiö, ja monet Redditin ja Discordin kaltaisten sivustojen käyttäjät ovat osallistuneet yhteisiin ponnisteluihin kappaleen alkuperän etsimiseksi.

Taustaa[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Luettelo kappaleista BASF 4|1 -nauhalla, joka sisältää merkinnän "Internetin salaperäisimmästä kappaleesta" "Blind the Wind".

Syyskuussa 2019 julkaistun Rolling Stone -artikkelin mukaan Darius S. -niminen mies äänitti kappaleen radio-ohjelmasta, jota hän kuunteli Saksan julkiselta radioasemalta NDR:ltä. Darius nauhoitti kappaleen kasetille, jolla oli myös XTC:n ja The Curen kappaleita. On spekuloitu, että kappale on äänitetty vuonna 1984, koska suurin osa nauhoitetulla kasetilla olevista kappaleista julkaistiin myös vuoden 1984 tienoilla. Lisänäyttöä, joka tukee tätä varhaisinta mahdollista esitysajankohtaa, oli Technics-nauhuri, jota hän todennäköisesti käytti kappaleen äänittämiseen ja joka oli myös valmistettu vuonna 1984. Saadakseen kappaleista puhtaita nauhoituksia Darius poisti tarkoituksella radiojuontajien dialogin, minkä vuoksi tarkka lähetyspäivä ja kappaleen nimi eivät ole tiedossa.

Vuonna 1985 Darius loi soittolistan, joka koostui hänen henkilökohtaisen kokoelmansa tuntemattomista kappaleista; lopulta hän digitoi sen vuonna 2004 tallentamalla kappaleet .aiff- ja .m4a-tiedostoina. Sitten Dariuksen sisko Lydia H. antoi hänelle syntymäpäivälahjaksi verkkosivuston verkkotunnuksen, jota hän käytti soittolistansa tunnetuksi tekemiseen.

Maaliskuun 18. päivänä 2007 Lydia toi etsinnän internetiin tunnistaakseen tuntemattoman kappaleen. Hän aloitti etsinnät alun perin salanimellä "Anton Riedel" de.rec.musik.recherche-uutisryhmässä, mutta siirtyi lopulta käyttäjän Andreas Eibachin pyynnöstä sivustoille, joilla on laulun tunnistustyökaluja. Lydia lähetti digitaalisen pätkän kappaleesta saksalaiselle best-of-80s.de-sivustolle, joka on omistettu 80-luvun synthpopille, ja spiritofradio.ca-sivustolle, joka on omistettu kanadalaiselle radioasemalle 102.1 The Edge.

Viraalinen Internet-ilmiö[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Tunnistamattoman kappaleen mysteeri sai viraalisen suosion vuonna 2019, kun brasilialainen teini nimeltä Gabriel da Silva Vieira alkoi etsiä kappaleen alkuperää saatuaan siitä tiedon espanjalaisen Dead Wax Records -levy-yhtiön Nicolas Zunigalta. Gabriel latasi internetissä levinneen kappaleen pätkän YouTubeen ja moniin musiikkiin liittyviin Reddit-yhteisöihin ja perusti lopulta r/TheMysteriousSongin-aliredditin.

Heinäkuun 9. päivänä 2019 amerikkalainen tubettaja Justin Whang julkaisi Tales from the Internet -ohjelman jakson, jossa hän käsitteli kappaletta ja etsinnän edistystä siihen asti. Videon julkaisun jälkeen yhä useammat internetin käyttäjät ovat osallistuneet kappaleen tunnistamiseen.

Venezuelalainen tubettaja ja kirjailija DrossRotzank latasi 1. maaliskuuta 2021 videon otsikolla "3 videos que te van a dejar mucho en qué pensar" (3 videota, jotka jättävät sinulle paljon ajateltavaa), jossa käsiteltiin mysteeriä. Video on kerännyt yli 4 000 000 katselukertaa lokakuuhun 2021 mennessä.

Whangin videon julkaisun jälkeen Reddit-käyttäjä u/foreveranemptybliss kirjoitti postauksen r/Germany-aliredditille. Sen jälkeen u/johnnymetoo julkaisi kappaleen täydellisen version, jonka hän sai eräässä Lydian Usenet-postauksessa olleesta linkistä ennen sen poistamista. Sittemmin moniin etsintään liittyviin tahoihin on otettu yhteyttä kuten Paul Baskerville, yksi Musik Für Junge Leute -ohjelman juontajista, GEMA, Saksan hallituksen esitysoikeusjärjestö, sekä YouTube-kanava nimeltä "80zforever", jolla on paljon videoita marginaalisesta musiikista. Nämä kontaktit ja johtolangat kerätään taulukkoon, jotta tutkimusta voidaan seurata. Yhteisön viralliselta Discord-palvelimelta on myös löytynyt useita dokumentoimattomia ja/tai hämäriä teoksia eri genreistä. Sen jälkeen kun kappaleesta tuli internet-ilmiö, siitä on luotu useita cover- ja remix-versioita, muun muassa yhdysvaltalaisen Mephisto Walz -yhtyeen cover "Like The Wind", joka julkaistiin heidän vuonna 2020 ilmestyneellä All These Winding Roads -albumillaan, sekä remix-versioita, joita ovat tehneet muun muassa grbr2006 ja Kevin Osmond. Baskerville epäilee, että kappale oli demotallenne, jonka NDR:n juontaja soitti kerran ja heitti sitten pois.

9. heinäkuuta 2020 Reddit-käyttäjä u/FlexxonMobil oli hankkinut täydellisen luettelon kappaleista, joita Baskerville oli soittanut Musik Für Junge Leute -ohjelmassa vuonna 1984, ja julkaisi sen sivustolla. Joidenkin etsintöjen jälkeen todettiin kuitenkin, että kappaletta ei ollut kyseisellä listalla, mikä käytännössä sulki pois teorian, jonka mukaan Baskerville olisi soittanut kappaleen. Jäljellä olevat Musik Für Junge Leute -soittolistat saapuivat lopulta joulukuussa 2020, ja laajojen hakujen jälkeen todettiin, että kappaletta ei ollut soitettu Musik Für Junge Leute -ohjelmassa. Tammikuussa 2021 yhteisö sai Der Clubin ja Nachtclubin soittolistat loka- ja marraskuulta 1984 ja löysi useita kappaleita, joita Darius ja Lydia olivat nauhoittaneet, mukaan luettuna BASF 4|1 -nauhan kappaleet, mikä sai käyttäjät uskomaan, että kappale tulee löytymään jäljellä olevilta soittolistoilta.lähde?

Discord-käyttäjä nimeltä Fliere analysoi kappaleen nauhoituksen ja löysi 10 kHz:n viivan, joka esiintyi myös muissa BASF 4|1:n kappaleissa ja joissakin BASF 4|2:n kappaleissa. Kyseinen viiva esiintyi lähes kaikissa NDR:n radiolähetyksissä, mutta ei Hilversumin radiolähetyksissä, mikä sulkee pois mahdollisuuden, että kappale olisi esitetty muulla kuin NDR:n radioasemalla.

Marraskuun 2. päivänä 2021 Lydia kirjoitti Redditissä, että yksi hänen pojistaan löysi laatikon, joka oli täynnä nauhoja, joissa oli enimmäkseen merkintä "Alles mögliche" (merkintä kaikille radiosta nauhoitetuille kokoelmakaseteille), kun hän remontoi asuntonsa kahta huonetta. Yhdeltä kaseteista hän löysi laadukkaamman version kappaleesta. "Internetin salaperäisimmän kappaleen" sisältävän nauhan lista oli erilainen kuin aiemmat, mikä voisi tarkoittaa, että kappale oli soitettu radiossa useammin kuin kerran.

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]