Inis Mór

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Inishmoren rantaa

Inishmore (iiriksi Árainn ja Árainn Mhór) on suurin Aransaarista Galwayn lahdessa (engl. Galway Bay) Irlannin tasavallassa ja sen pinta-ala on 12 neliökilometriä. Sen suurin kylä on Kilronan.

Iiriksi se tunnetaan myös nimellä Inis Mór, joka on Inishmoren iirinkielinen vastine. Nimi Inishmore otettiin käyttöön Ordnance Surveyn toimesta 1900-luvun puolessavälissä. Inishmorea ennen käytössä ollut nimitys englantilaisten parissa oli Aranmore, se sekoitettiin kuitenkin usein Donegalin kreivikunnassa sijaitsevaan Arranmoreen. Iirin sana Árainn tarkoittaa pitkää harjannetta, joka kuvaa osuvasti saarta.

Inismoren rantakalliot

Saari on kuuluisa vahvasta irlantilaisesta kulttuuristaan, uskollisuudestaan iirille ja rikkaasta esikristillisestä ja kristillisestä historiastaan. Dún Aengus, "Euroopan suurenmoisin barbaarinen muistomerkki, sijaitsee Inishmorella.

Inishmore on tärkeä matkailukohde. Saareen voi tutustua pikkubusseilla, hevosrattailla ja pyörillä kesäkuukausina. Saarella on myös pieni museo, joka kertoo Dún Aengusin historiasta ja mahdollisista käyttötarkoituksista. Sen läheisyydessä sijaitsee myös neoliittinen hauta ja perinnepuisto, jossa on näytteillä perinteisiä kaislakattoisia taloja ja laiton tislaamo.

Kuuluisa kirjailija Liam O'Flaherty syntyi ja vietti lapsuutensa Inishmorella.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]