Inis Mór

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Inishmore
Inishmoren rantaa
Inishmoren rantaa
Inishmore - Aran Islands.svg
Maantiede
Muut nimet Inis Mór tai Árainn Mhór
Saariryhmä Aransaaret
Merialue Atlantti
Vesialue Galwaynlahti
Pinta-ala 30 km²
Korkein kohta 123 m
Valtio
Valtio Irlanti
Kreivikunta Galway
Väestö
Väkiluku 845
Suurin kaupunki Kilronan

Inishmore (iiriksi Árainn ja Árainn Mhór) on suurin Aransaarista Galwaynlahdessa Irlannin tasavallassa ja sen pinta-ala on 30 neliökilometriä. Sen suurin kylä on Kilronan.

Iiriksi se tunnetaan myös nimellä Inis Mór, joka on Inishmoren iirinkielinen vastine. Nimi Inishmore otettiin käyttöön Ordnance Surveyn toimesta 1900-luvun puolessavälissä. Inishmorea ennen käytössä ollut nimitys englantilaisten parissa oli Aranmore, se sekoitettiin kuitenkin usein Donegalin kreivikunnassa sijaitsevaan Arranmoreen. Iirin sana Árainn tarkoittaa pitkää harjannetta, joka kuvaa osuvasti saarta.

Saari on kuuluisa vahvasta irlantilaisesta kulttuuristaan, uskollisuudestaan iirille ja rikkaasta esikristillisestä ja kristillisestä historiastaan. Dún Aengus, "Euroopan suurenmoisin barbaarinen muistomerkki, sijaitsee Inishmorella.

Inishmore on tärkeä matkailukohde. Saareen voi tutustua pikkubusseilla, hevosrattailla ja pyörillä kesäkuukausina. Saarella on myös pieni museo, joka kertoo Dún Aengusin historiasta ja mahdollisista käyttötarkoituksista. Sen läheisyydessä sijaitsee myös neoliittinen hauta ja perinnepuisto, jossa on näytteillä perinteisiä kaislakattoisia taloja ja laiton tislaamo.

Kuuluisa kirjailija Liam O'Flaherty syntyi ja vietti lapsuutensa Inishmorella.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]