Ilmajuurrutus

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Miekkaikiviuhkon (Limonium dendroides) ilmajuurrutusta.

Ilmajuurrutus on suvuton kasvien lisäämistapa. Sillä kasvatetaan puuvartisen kasvin pistokkaaseen juuria ennen varsinaisen pistokkaan leikkaamista irti kasvista. Menetelmästä on etua niiden puuvartisten kasvien lisäämisessä, joiden pistokkaat juurtuvat heikosti vedessä tai mullassa. Menetelmällä on saman kaltainen kun taivukaslisäys, jossa puuvartisen kasvin latvavasta oksa taivutetaan ja peitetään maahan, jolloin kasvi alkaa kasvattamaan uusia juuria maassa olevaan kohtaan. Ilmajuurrutuksessa kasville luodaan samanlaiset olosuteet varteen ja sitä käytetään erityisesti puihin ja pensaisiin, joiden oksien latvaa on mahdotonta taivuttaa maaperään.[1]

Puuvartiset huonekasvit, jotka ovat kasvaneet huonemittoihin, voidaan uudistetaan ja jakaa ilmajuurruttamisella. Tätä lisäämistapa käytetään muun muassa viikunoille (Ficus), ihmepensaalle (Codiaeum variegatum), traakkipuille (Dracaena) ja joillekin vehkakasveille (Araceae). [2]

Ilmajuurrutuksen vaiheet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Yleensä valitaan kasvin latvasta nuori verso jonka varsi ei ole vielä puutunut. Puutuneeseen varteen juurien muodostuminen on vaikeampaa. Toimenpidettä varten versosta valitaan sopiva kohta johon juurien halutaan kasvavan.

  1. Valittuun kohtaan leikataan terävällä veitsellä noin 45 asteen viillos noin puoleenväliin runkoa. Jos kasvista vuotaa maitiaisnestettä se, tyrehdytetään ennen jatkamista. Leikkauskohdan väliin laitetaan ohut lastu muovia tai sammalta estämään viilloksen umpeutumista. Viilloskohta voidaan myös ”lastoittaa” tarvittaessa pienellä puurimalla, jos kasvi ei pysy omin voimin pystyssä.
  2. Kohtaan jota on käsitelty pujotetaan pohjaton muovipussi tai vastaava leikkauspinnan alapuolelle. Se sidotaan tukevasti runkoon kiinni ja täytetään kostealla rahkasammalella tai kasvuturpeella jonka jälkeen pussin yläpää sidotaan.
  3. Jos kasvualusta pysyy kosteana pussiin alkaa ajan myötä ilmestymään juuria.
  4. Kun juuret ovat kasvaneet katkaistaan runko juurien alapuolelta ja istutetaan kasvi uuteen ruukkuun.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  • Bradley, Steven: Kasvien lisääminen, s. 110–111. Gummerus, 2003. ISBN 978-951-20-6378-9.
  • Swartström, Carin (toim.): Gummeruksen suuri huonekasvikirja, s. 35. Suomentanut Hiltunen, Pertti. Gummerus, 2006. ISBN 951-20-6012-4.

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Bradley, Steven, 2003, s. 110–111.
  2. Swartström, Carin, 2006, s. 35.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]