Hydnocarpus hainanensis

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Hydnocarpus hainanensis
Uhanalaisuusluokitus

Vaarantunut [1]

Vaarantunut

Tieteellinen luokittelu
Domeeni: Aitotumaiset Eucarya
Kunta: Kasvit Plantae
Alakunta: Putkilokasvit Tracheobionta
Kaari: Siemenkasvit Spermatophyta
Alakaari: Koppisiemeniset Magnoliophytina
Lahko: Malpighiales
Heimo: Kapikkikasvit Achariaceae
Suku: Leprapuut Hydnocarpus
Laji: hainanensis
Kaksiosainen nimi

Hydnocarpus hainanensis
(Merr.) Sleumer

Hydnocarpus hainanensis on kapikkikasvien (Achariaceae) heimoon ja leprapuiden (Hydnocarpus) sukuun kuuluva kasvilaji. Se on ainavihanta puu, joka voi kasvaa 6–12 metriä korkeaksi. Lajin lisääntyminen on kuitenkin heikkoa ja laji on luokiteltu yleisesti vaarantuneeksi lajiksi (VU).

Hydnocarpus hainanensis kasvaa ainavihannissa metsissä 300–1800 metrin korkeudella merenpinnasta. Lajia tavataan luonnossa Kiinan eteläosissa (Hainanin saari ja Guangxi) sekä Vietnamissa.

Hydnocarpus hainanensis -lajia on kerätty luonnosta paikalliseen käyttöön lääkinnällisiin tarkoituksiin sekä puutavaraksi. Lajin siemenissä on suhteellisen paljon chaulmoogra-öljyä, joka on paikallisesti tärkeä aine ihovaivojen hoidossa. Hydnocarpus hainanensis -lajin puuaines on kovaa, painavaa sekä kestävää ja sitä käytetään muiden leprapuulajien puuaineksen tavoin talojen ja aitojen rakentamiseen, sisustukseen, panelointiin sekä ovien karmeihin ja ikkunoiden puitteisiin.

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Hydnocarpus hainanensis IUCN Red List of Threatened Species. International Union for Conservation of Nature, IUCN, Iucnredlist.org. (englanniksi)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]