Hirsipuumäen teloituspaikan muistomerkki

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Kerttulinmäellä Turussa sijaitsevan vanhan teloituspaikan muistomerkki.

Hirsipuumäen teloituspaikan muistomerkin on suunnitellut Esko Hillilä vuonna 1991. Kyseessä on Turun kaupungin hanke, jonka takana ovat olleet museon arkeologi Heljä Brusila ja silloinen kaupunginarkkitehti Jorma Aho.[1] Muistomerkki sijaitsee Turussa Kerttulinmäellä Kerttulin lukion vieressä, yhdellä Turun seitsemästä kukkulasta. Aiemmin kukkula tunnettiin Hirttomäkenä tai Hirsipuumäkenä. Muistomerkissä olevassa laatassa on teksti, jossa paikan kerrotaan olleen kaupungin teloituspaikka keskiajalta 1700-luvun loppuun.

Muistomerkki koostuu neljästä betonipylväästä, joiden päällä on pylväitä yhdistävä metallirinkula ja sen alla keskellä maassa suuri kivi. Teloituksia tehtiin tuohon aikaan yleisimmin joko mestaamalla tai hirttämällä[2]. Ison kiven voi ajatella kuvastavan mestaamispaikkaa ja ylhäällä olevan metallirinkulan hirttämistä.

Hirtetyt jätettiin varoitukseksi roikkumaan hirsipuuhun, jolloin kaupunkiin Hämeen härkätietä pitkin matkaavat näkivät, että kannattaa käyttäytyä kunnolla. Teloitetuilla ei ollut kirkkomaahan asiaa, ruumiit heitettiin joskus teloituspaikan läheisyydessä olevaan Mätäjärveen.[2]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Tiedot ovat muistomerkin luonnoksessa, jota säilytetään Turun kaupungin Tilapalveluiden arkistossa.
  2. a b Kerttulinmäki oli Turun kukkuloista verisin Aamuset. 19.9.2015. Arkistoitu 20.4.2018. Viitattu 20.4.2018.