Hahtuvapilvi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Hahtuvapilvi (Altocumulus)
Ufoa muistuttava mantelipilvi Altocumulus lenticularis.
Hehkuvia altocumulus-pilviä auringon noustessa.
Altocumulus-lautta
Altocumulus-pilviä elokuisella taivaalla kolme päivää kylmän rintaman jälkeen. Kuvassa näkyy myös hieman ohuen altostratuksen näköistä tasaista pilvipintaa, jota rikkoo ilman nousu alemmasta kerroksesta.Tämä altocumulus on korkealla.
Altocumulus-pilvi kuvan keskellä laikkuna, ja ylempiä cirruspilviä.

Hahtuvapilvi (latinaksi Altocumulus) on keskipilvi: sen alaraja on tyypillisesti 2–3 kilometrin korkeudessa. Pilvi on usein valkeista tai harmaista pienistä laikuista, kokkareista tai nauhoista koostuva ohut lautta. Monesti pilvissä on aaltomaisia kuvioita. Parhaimmillaan altocumulukset ovat kauniita "lammaspilviä". Monesti altocumulus on valkea, tai horisontin lähellä autereen ruskehtavaksi värjäävä.

Pilvi voi muodostua jääkiteistä tai vesipisaroista, jotka ovat usein alijäähtyneitä. Altocumulus on noin 2 000/2 400 – 6 100 metrin korkeudessa. Se on keskimäärin cirrocumulusta tummempi. Hyvin yleinen Stratocumulus on altocumulusta suuresti muistuttava pilvi, mutta sen pilvilaikut ovat suurempia ja tummempia. Altocumuluksen laikkujen koko on 1–5 astetta eli 2–10 kuun tai auringon läpimittaa, stratocumuluksen laikut ovat suurempia. Tämä vastaa ojennetun käden pikkurilliä – kolmea ojennetun käden sormea.

Altocumulus esiintyy laajoina 160–320 kilometrin levyisinä alueina. Nämä pilvet ovat tavallisesti alle sata metriä paksuja. Altocumuluksia on monesti kylmän rintaman edellä, ja kesäisin ne enteilevät ukkosta jos päivä on lämmin sekä kostea ja varsinkin jos taivaalla on sameutta, vaikka niissä ei olisikaan vallinharjapilvelle ja kokkarepilvelle tyypillisiä muotoja.

Altocumulus lenticularis eli mantelipilvi on linssiä muistuttava pilvi, joka monesti tuo mieleen ufon.

Varsinkin ohuet altocumulukset tuottavat Auringon ja Kuun ympärille väripilviä ja värikkäitä kehiä, ja joskus harvoin haloilmiöitä. Altocumuluksia syntyy muun muassa kumpupilvien ja kuuropilvien kohotessa ja hajotessa, ja myös verhopilvistä.

Hahtuvapilvien (Altocumulus) jako[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Viitteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Pretor-Pinney, Gavin: ”Keskipilvet - hahtuvapilvi”, Pilvibongarin opas, s. 127. kuva. Suom. Lempinen, Ulla. Jyväskylä: Atena, 2007. ISBN 978-951-796-498-2.

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta altocumulus-pilvet.