Vallinharjapilvi

Wikipedia
Loikkaa: valikkoon, hakuun
Vallinharjamainen kumpupilvi – Cumulus castellanus

Vallinharjapilvi eli castellanus on monesti vallinharjaa tai linnanmuuria muistuttava pilvi, joka on kuin pitkä kumpupilvi. Tyypillisessä vallinharjapilvessä on ikään kuin monta kumpupilveä vaakasuorassa ketjussa. Vallinharjapilven alaosa on nauhamaisen tasainen ja yläosa kumpuileva, monta kumpua vierekkäin. Pilven alkuperäinen vallinharjakuvio voi olla myös hajonnut, mutta jäänteistä voi tunnistaa, että vallinharjapilvestä tässäkin on kyse. Vallinharjapilvi kesällä kertoo ilmakehän epävakaisuudesta ja enteilee monesti muutaman päivän sisään ukkosta.

Tämä pilvityyppi on hyvin monimuotoinen; yhteistä kaikille on pilven nauhamainen perusolemus ja kumpupilvimäinen nousuliike pitkin nauhaa. Jos nousuliike on kyllin nopeaa, vallinharjapilvi hajoaa riekaleiksi, joiden muodostamasta kuviosta vallinharjamainen muoto on vielä monesti tunnistettavissa. Kesällä voi usein nähdä, miten vaikkapa Stratocumulus-pilvi räjähtää ylöspäin. Se koostuu monesta vierekkäisestä pienestä hieman sientä muistuttavasta pilvestä, joiden yläosa on leveä, alasosa kapea.lähde?

Vallinharjapilvet kertovat yleensä ilmakehän epävakaisuudesta ja ennustavat huonoa säätä. Huono sää on sadetta tai ukkosta. Sade on monesti kuuroittaista. Altocumulus castellanus ennustaa kesällä ukkosta kesällä 1–24 tunnin sisään, jos aamulla on kaste ja päivällä on hellettä. Vallinharjapilvi, jossa nousuliike on taipunut ensin yhteen suuntaan vinosti, ja sitten vastakkaisen suuntaan viittaa varsinkin ukkosluonteiseen säähän. Tällaisen vallinharjapilveen yksi "sakara" tai osapilvi muistuttaa sivulta tylppää, avointa >-merkkiä tai sulkua ).

Vallinharjapilvien tyyppejä[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Galleria[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]