Google Earth

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun
Google Earth
Kehittäjä Google
Tiedot
Ohjelmistotyyppi Virtuaalinen karttapallo
Alusta Android, iOS, Linux, macOS, Windows
Lisenssi omisteinen lisenssi
Aiheesta muualla
earth.google.com

Google Earth on karttapalvelu, joka yhdistää satelliitti- ja ilmakuvia sekä paikkatietoja muodostaen maapallon kolmiulotteisen kuvan. Ohjelman kuva-aineisto on heijastettu pallopinnalle, josta syntyy lumemaapallo. Tämän pinnalla on korkeusmalli, jonka avulla tarkastelukorkeutta (kartan mittakaavaa) voi säätää. Samalla karttapistettä voi muuntaa siirtämällä sitä hiirellä. Katseluvaikutelma vastaa karttapallon pyörittämistä. Katselukulmaa voi myös kääntää maan pinnan kanssa vaakatasoon. Korkeusmallin ansiosta esimerkiksi vuoristojen syvyysvaikutelma säilyy. Samankaltaisia kolmiulotteisia ohjelmia ovat Virtual Globe, NASA World Wind, TerrainView-Globe ja Bing Maps.

Google Earthin alkuperäinen nimi oli Earth Viewer, jonka kehitti Keyhole, Inc. Google osti ohjelman 2004 ja siitä muodostui Google Earth 2005.

Google Earthista on olemassa maksuton perusversio sekä maksulliset versiot Plus ja Pro. Ohjelman käyttöön riittää ajanmukainen kotitietokone laajakaistayhteydellä. Ohjelmaa on ladattavissa muun muassa taulutietokoneelle, Microsoft Windowsille, macOS:lle, Linuxille sekä FreeBSD:lle. Verrattuna Earth Vieweriin on Google Earth yhdistetty Googlen verkkokarttapalveluun.

Google Earthista julkaistiin marraskuussa 2016 virtuaalitodellisuusversio ”Google Earth VRHTC Vive -laseille.

Aineisto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Google Earthin materiaali ei päivity jatkuvasti, jolloin kuvat saattavat olla useita vuosia vanhoja. Kuvia hankitaan erilaisilta satelliitti- ja ilmakuvausyrityksiltä.

Google Earthiin on liitetty myös saataville historiallisia karttoja ja vuoden 2009 alussa julkaistusta 5.0-versiosta lähtien Google Earth sisältää tietoa meristä ja kuvia eri aikakausilta, jolloin ohjelmalla voi tutkia aikakonemaisesti eri alueiden kehitystä.[1][2]

Yhdysvaltain kongressin edustajainhuoneessa virisi keskustelu siitä, kun Google Earthiin oli vaihdettu hirmumyrskyä edeltävät kuvat, jotka eivät vastanneet enää hirmumyrskytuhojen jälkeistä jo Google Earthin näyttämää tilannetta. Kohun vuoksi Google Earthiin vaihdettiin jälleen hirmumyrskyn jälkeiset kuvat.

Helmikuussa 2009 Google Earth laajensi palvelujaan esittelemällä mantereiden lisäksi myös merenpohjaa. Ocean-palvelun avulla voidaan tutkia merenpohjan muotoja ja muutoksia muun muassa kolmiulotteisesti.[3] Samaan aikaan Google esitteli myös mahdollisuuden seurata ilmastomuutoksen vaikutusta maapallolla.[4]

Erottelukyky[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Kuva-aineisto on resoluutioltaan vaihtelevaa, ja tarkemmat alueet kattavat yleisesti ottaen suuremmat kaupungit, vaikka paikallisia eroavaisuuksia esiintyy mm. kuva-aineiston hintojen erilaisuudesta johtuen. Joidenkin kaupunkien, esimerkiksi Las Vegasin, keskusta-alueiden kuvaus on niin tarkka, että se mahdollistaa ihmishahmojen erottamisen.

Tarkkoja kuvia on myös esimerkiksi Lontoosta, Melbournesta, Washington D.C.:stä ja Sydneystä. Paikallisesti tarkkuus voi vaihdella esimerkiksi puolustusvoimien hallussa olevien kaupunkikiinteistöjen kohdalla. Sotilaallisista kohteista melko tarkkoja kuvia on muun muassa Iranista Iranin ydinohjelmaan liittyvistä paikoista.

Eräistä rakennuksista ja kaupunkien keskusta-alueista on kolmiulotteisia malleja.

2008 avaruuteen lähetetyn uuden GeoEye-1 -satelliitin tarkkuus voi riittää puolen metrin pituisten kappaleiden tunnistamiseen satelliittikuvasta.[5]

Lentosimulaattori[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Google Earthiin kuuluu myös lentosimulaattori, jota voi ohjata nuolinäppäinten, hiiren tai joystickin avulla. Ohjauskyvyn lisäksi lentosimulaattorissa on laippojen ja laskutelineiden ohjaus.

Viitetieto[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Aineiston kuvapisteisiin voidaan viitata WGS84-koordinaateilla, jotka on ilmoitettu desimaalimuodossa. Joidenkin maiden kuvapisteisiin voidaan viitata myös katuosoitteella. Lisäksi on rakennettu Google Earthista riippumattomia tietokantoja, missä kaupungin nimellä voidaan päästä suoraan Google Earthin näyttämään maantieteelliseen pisteeseen.

Yhteisöt[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Google Earthiin liittyen on muodostunut verkkoyhteisöjä, jotka keskustelevat ohjelmasta ja sen aineistosta.

  • englanninkielinen Google Earth Community[6]
  • saksankielinen Google Erde[7] ja Earth-Communityde[8]

Projektit[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Huhtikuussa 2007 Google ilmoitti, että Google Earthilla voi katsella Darfurin sotatoimien tuhoja. Hanke toteutetaan yhdessä United States Holocaust Memorial Museumin kanssa.[9][10]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Sullivan, Danny: Merge Historical Maps With Current World In Google Earth searchenginewatch.com. 13.12.2006. Arkistoitu 20.2.2014. Viitattu 24.3.2018.
  2. Googlen karttapalvelussa voi tähyillä Marsia ja valtameriä hs.fi. 3.2.2009. Arkistoitu 5.2.2009. Viitattu 3.2.2009.
  3. Mannila, Marko: Google Earth painuu merten syvyyksiin Ilta-Sanomat. 3.2.2009.
  4. Puustinen, Johanna: Google Earth näyttää ilmastonmuutoksen tivi.fi. 3.2.2009.
  5. http://www.tietoviikko.fi/doc.te?f_id=1405034&s=r (Arkistoitu – Internet Archive)
  6. New Google Earth Community productforums.google.com. Viitattu 24.3.2018.
  7. http://www.googleerde.de/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  8. http://www.earth-community.de/ (Arkistoitu – Internet Archive)
  9. Google Earth ryhtyy valistajaksi Yle Uutiset. 11.4.2007.
  10. CNN: Google Earth maps out Darfur atrocities 10.4.2007 12:58 UTC +3h päivitetty 14:34

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Commons
Commons
Wikimedia Commonsissa on kuvia tai muita tiedostoja aiheesta Google Earth.