Freddy Kamras

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Freddy Avidan Kamras (2. tammikuuta 194411. joulukuuta 2004 Helsinki)[1] oli suomalainen yrittäjä, joka perusti nimeään kantaneen elokuvien maahantuontiyrityksen ja elokuvateatteriketjun, Kamras Film Groupin. Hänen on sanottu monipuolistaneen varsinkin Helsingin elokuvatarjontaa kansainvälisen taide-elokuvan maahantuonnilla.[2]

Freddy Kamrasin isä oli Jacob Kamras, joka toimi elokuvatuotantoyhtiö Warner Brosin Helsingin-toimiston johtajana. Freddy Kamras ryhtyi yrittäjäksi alle 20-vuotiaana ja suuntautui elokuva-alalle. Ensimmäinen hänen Suomeen tuomansa ulkomainen elokuva oli vuonna 1963 tanskalainen seksikomedia Pukki paratiisissa, josta tuli Suomessa poikkeuksellinen suurmenestys.[1][2] Kamras tunnettiinkin aluksi pitkään rohkeiksi mainostettujen pehmopornoelokuvien maahantuojana.[2] Vuonna 1968 hän osti ensimmäisen elokuvateatterinsa, Helsingin Siltavuorenrannassa toimineen Unikan, jonka nimesi uudelleen Alfaromeoksi. Teatteri tunnettiin myöhemmin nimellä New York. Samana vuonna Kamras perusti yhdessä veljensä Kain kanssa elokuvateattereita ja elokuvien esitysoikeuksia omistaneen yrityksen. Kamras erikoistui perustamaan niin sanottuja rypäleteattereita, joissa oli useampia pieniä elokuvasaleja, ja 1980-luvulla hänen elokuvateatteriketjunsa oli Suomen suurin.[1] Siihen kuului suurimmillaan 37 elokuvateatteria[2] ja 40 elokuvasalia[3].

Kotivideoiden yleistyminen teki 1980-luvulla useimmista Suomen elokuvateattereista kannattamattomia, joten Kamras siirtyi hankkimaan elokuvien videojulkaisuoikeuksia ja sai siten liiketoimintansa uuteen nousuun.[1] Vuonna 1982 Kamras Films Agency Oy jouduttiin hakemaan konkurssiin miljoonavelkojen vuoksi. Kamras ryhtyi nyt tuomaan maahan entistä enemmän pienen budjetin ulkomaisia taide-elokuvia, joita ei olisi esitetty suurten ketjujen omistamissa elokuvateattereissa.[2] Helsingissä hän joutui sulkemaan muut elokuvateatterinsa paitsi alkuperäisen Alfaromeon, mutta hän uskoi edelleen myös monisalisten rypäleteatterien mahdollisuuksiin. Hän avasi vuonna 1994 niin sanottuun Fennian kortteliin seitsemän salia käsittäneen Bio Cityn, joka tuli tunnetuksi monipuolisesta elokuvatarjonnastaan, varsinkin eurooppalaisten elokuvien osalta. Kamras toi myös ainoana Suomeen elokuvia eräistä Aasian maista.[1] Kamrasin kuollessa vuonna 2004 hänen ketjuunsa kuului Bio Cityn ohella elokuvateatteri Diana Helsingissä ja Wasa Palats Vaasassa.[3] Bio City meni konkurssiin kaksi vuotta myöhemmin.[4]

Kamras oli suomenjuutalainen.[1] Hänen tätinsä oli näyttelijä Hanna Taini.[5]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. a b c d e f Helena Ylänen: Freddy Kamrasin muistokirjoitus Helsingin Sanomat. Viitattu 3.9.2015.
  2. a b c d e Matti Rämö: Laajakulma: Suomalaisen elokuvakulttuurin väriläiskä Ylioppilaslehti 14.1.2005. Viitattu 3.9.2015.
  3. a b Elokuvalevittäjä Freddy Kamras on kuollut Radion kulttuuriuutiset, Yle 17.12.2004. Viitattu 3.9.2015.
  4. Kalle Kinnunen: Helsingin elokuvateattereista, osa 2 Kuvien takaa -elokuvabolgi (Suomen Kuvalehti) 10.4.2010. Viitattu 3.9.2015.
  5. Jakob ”Jack” Kamras Meliza's Genealogy (Meliza Amity). Viitattu 3.9.2015.