Francesco Schettino

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

Francesco Schettino ([franˈtʃesko sketˈtiːno]; s. 14. marraskuuta 1960 Napoli) on italialainen merikapteeni, joka tuomittiin syylliseksi matkustaja-alus Costa Concordian karilleajoon.

Tausta, ura[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Francesco Schettino syntyi Meta di Sorrentossa merenkulkijaperheeseen. Schettino valmistui Piano di Sorrenton Nino Bixio -merikoulusta. Alussa Schettino työskenteli lauttafirmassa Tirreniassa.

Schettino oli Costa Cruisesilla vuodesta 2002 vuoden 2012 alkuun (silloinen Costa Crociere), joka on Carnival Corporationin alaisuudessa. Kapteeni vuodesta 2006, juuri vesille laskettuun Costa Concordiaan. Schettinon ohjaama Costa Atlantica törmäsi vuonna 2010 Warnemünden sataman lähellä AIDAblu-alukseen aiheuttaen pieniä vaurioita. Aidablu on niin ikään Carnival Corporationin omistama alus. Schettinon vaimo on Fabiola Russo. Heillä on yksi tytär. Schettino asuu Metassa, Napolin provinssissa.

Costa Concordian onnettomuus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

13. tammikuuta 2012 Schettino halusi tervehtiä vanhan tavan mukaan saarella ollutta aiempaa kapteeniaan "kunniakumarruksella", ajattaen laivan mahdollisimman läheltä saaren ohi. Ruorimies käänsi liian myöhään, ja laiva ajoi vedenalaiselle karille. Laivaan alkoi virrata vettä, ja Schettino ajoi aluksen matalaan veteen. Laiva alkoi kallistua kyljelleen. Schettino tilasi vielä noin tunti karilleajon jälkeen illallista itselleen ja rakastajattarelleen Domnica Cemortanille[1][2], joka oli työskennellyt laivalla tanssijana ja kääntäjänä.[3] Kun laiva kallistui huomattavasti, Schettino määräsi sen evakuoitavaksi. 32 kuoli.

Schettino odotti ensin helikopteripelastusta yläkannella. Vaikkei Schettino lähtenyt laivasta ensimmäisten joukossa, hän lähti laivalta nopeasti, ennen kuin kaikki matkustajat oltiin saatu pelastettua.

Hän kiisti lähteneensä laivasta tarkoituksella ja sanoi pudonneensa pelastusveneeseen. Koska jätti laivansa, Schettino sai Italian lehdistöltä pilkkanimiä "pelkurikapteeni", "onnettomuuskapteeni" ja ironisoiden "Italian ylpeys".

Tutkinta ja oikeusjuttu[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Costa Cruisesin puheenjohtaja Pier Luigi Foschi sanoi ennen oikeusjuttua, että Schettino poikkesi reitiltä vastoin yhtiön sääntöjä. Niinpä Costa Cruises erotti Schettinon. Lisäksi yhtiö ei suostunut maksamaan Schettinon oikeuskuluja vaan asettui oikeudessa Schettinoa vastaan.

Schettino puolustautui mm. sanomalla että "kunniakumarrus" oli perinteinen tapa tervehtiä, ja että oli liiketoimintasyistä tarkoitus tarjota matkustajalle hyviä näkymiä läheltä ohitettavasta saaresta. Schettino syytti myös laivan indonesialaista perämiestä siitä, ettei tämä totellut hänen ohjeitaan. Schettinon mukaan toimimattomat hätägeneraattorit ja veden nopea tulviminen laivan osastoihin pahensivat tilannetta. Puolustusasianajajan mukaan Schettino ei tappanut ketään, kun laiva osui karille. Syyttäjä vaati Schettinolle 26 vuotta ja 3 kuukautta vankeutta: 14 vuotta monista tapoista, 9 vuotta laivaonnettomuuden aiheuttamisesta, kolme vuotta laivan hylkäämisestä ja kolme kuukautta siitä, ettei pitänyt yhteyttä pelastusmiehistöihin. Syyttäjä myös syytti Schettinoa valehtelusta oikeudenkäynnissä ja julkisuudessa.

Puolustus puolestaan katsoi onnettomuuden olleen monen epäonnistumisen summa, josta Schettinoa syytettiin.

Schettino tuomittiin helmikuussa 2015 16 vuoden vankeuteen: 10 vuotta tapoista, viisi onnettomuuden aiheuttamisesta ja yksi vuosi aluksen hylkäämisestä. Hän on istunut tuomiotaan toukokuusta 2017 Rebibbian vankilassa Roomassa.[4]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]