EmmaFM

Wikipediasta
Siirry navigaatioon Siirry hakuun

EmmaFM oli kahdeksan levy-yhtiön, Suomen Ääni ja kuvatallennetuottajien (ÄKT) ja Elisan nettimusiikkikauppapilotti, jolla yritettiin aloittaa musiikin nettimyyntiä Suomessa. EmmaFM avattiin vuonna 2001 ja se oli ensimmäinen musiikkikauppa maailmassa, joka hyödynsi mobiilimaksamista. EmmaFM:n toiminta lopetettiin vuonna 2003 vähäisen käyttäjämäärän vuoksi.

Toteutus[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Musiikkia pystyi ostamaan streamattuna kertakuunneltuna 3,50 mk (n. 0,50 e) hintaan sekä tiedostoina 10 mk -15 mk (n. 2€) kappale hintaan. Ostettavasta musiikista oli mahdollista kuunnella 30 sekunnin pätkä. Käytetty formaatti oli Microsoftin WMA -tiedostomuoto DRM:llä varustettuna. Maksaminen tapahtui verkkopankkitunnuksilla, luottokortilla (Visa, Mastercard ja Eurocard) tai tekstiviestillä tosin aluksi vain Radiolinjan liittymistä.

Musiikkia pystyi kuuntelemaan ainoastaan sillä tietokoneella jolla musiikki oli ostettu tai vaihtoehtoisesti SDMI-standardia tukevilla laitteilla, kuten MP3-soittimilla, joihin tietokoneesta pystyi musiikin kopioimaan edelleen. 2002 tehdyssä matkapuhelinkokeilussa ostajat latasivat ensin musiikin tietokoneelle, josta musiikki siirrettiin edelleen Emma Player ohjelmistolla matkapuhelimeen tai Nokia Music Player soittimeen.[1]

EmmaFM oli ensimmäinen musiikkikauppa maailmassa, joka hyödynsi mobiilimaksamista[2] ja voittikin avausvuonnaan 2001 Lissabonissa EuroPrix 2001 MultiMediaArt -kilpailun e-business -sarjan[3]. Vuotta myöhemmin siinä kokeiltiin myös musiikin myyntiä Nokian matkapuhelinmalleille[4].

Ongelmat[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Emma.FM ei saanut merkittäviä käyttäjämääriä ja vuonna 2003 se haudattiin kaikessa hiljaisuudessa. EmmaFM:ää pidetään käytännön esimerkkinä DRM:n huonoista puolista. [5]

Suurimpina ongelmina EmmaFM:ssä oli silloin käytön Microsoft Windowsiin sitonut tiedostomuoto ja vakiintumaton DRM-ratkaisu. Myöskään kappaleiden kallis hinta ei houkutellut ihmisiä ostamaan niitä.[6] Musiikinmyynnin perustuessa käyttöoikeuksien hallintaan ja kokeilun loputtua oikeudenhallintapalvelimen toiminta lopetettiin. Ostettuja kappaleita pystyi kuitenkin käyttämään senkin jälkeen siinä koneessa, johon ne on hankittu.

Yritykset EmmaFM:n takana[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Katso myös[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

Lähteet[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]

  1. Palasokeri.com,Jake, 2001-09-22, Kotimaista musiikkia laillisesti netistä : www.emma.fm (Arkistoitu – Internet Archive)
  2. ITMaailma, 2001-01-10, EMMA.FM - uusi suomalainen digitaalisen musiikin verkkokauppa (Arkistoitu – Internet Archive)
  3. IFPI,2001-12-05, Emmalle voitto EuroPrix 2001 -kilpailussa 3.12.2001 (Arkistoitu – Internet Archive)
  4. Nokia - lehdistötiedote, 2002-01-18, Elisa välittää digitaalista musiikkia Nokian matkapuhelimiin (Arkistoitu – Internet Archive)
  5. Tietokone: Tietoja koneesta -blogi, Tero Lehto, 2006-03-31, Drm-musiikki voi jäädä lyhyeksi iloksi (Arkistoitu – Internet Archive)
  6. HS KLIK! - Akvaario, Miska Rantanen, 2001-05-15, Uskooko Emma.fm edes itseensä? (Arkistoitu – Internet Archive)

Aiheesta muualla[muokkaa | muokkaa wikitekstiä]